"Saanko piirustuksen, mister Rosa?"

Monet kirjoittelevat kirjeitä tai sähköpostia Donille toivoen saavansa häneltä piirustuksen paluupostissa. Don ei valitettavasti pysty moiseen, vaikka vastaakin aina kysyjälle. Pettymykseltä säästämiseksi ja tilanteen selittämiseksi Don pyysi minua välittämään seuraavan viestin suomalaisille ankkafaneilleen.

Yleensä lähetän seuraavanlaisen anteeksipyynnön kuvaa pyytäneille:

Vielä 3 tai 4 vuotta sitten olisin lähettänyt ilmaisia piirustuksia, joskus jopa väritettyinä, kenelle tahansa joka sellaista pyytäisi. Mutta lopulta, varsinkin kun internet on tehnyt yhteydenpidosta niin helppoa, tajusin että olisi mahdotonta lähettää piirustus, tai edes onneton raapustus kaikille hienoille ankkafaneilla, jotka minulle kirjoittaisivat ja sellaista pyytäisivät. *Kaikki* vapaa-aikani menee pyrkimyksiini vastata 100% kaikkeen saamaani postiin ja sähköpostiin. Tämä vie minulta 2-4 tuntia päivittäin! En voi ottaa aikaa huonopalkkaisesta ja suuritöisestä työstäni suostuakseni näihin pyyntöihin.

Yritän korvata tämän päätöksen aina kun osallistun johonkin tapahtumaan tai nimikirjoitustilaisuuteen, istun 6 tai 7 tuntiakin kerrallaan ja piirrän niin nopeasti kuin pystyn, niin monelle ankkafanille kuin inhimillisesti mahdollista. Piirustusten lähettäminen postitse on kuitenkin sellaista jota en *hyvin valitettavasti* voi tehdä.

Itse asiassa anteeksipyyntöni oli alunperin vielä pidempi, luultavasti koska tunnen syyllisyyttä siitä etten lähetä ihmisille piirustuksia. Päädyin pyytelemään vähän liikaakin anteeksi ja lopulta leikkasin pois seuraavan pätkän ja lyhensin sitä puolella:

Vaikka aikaa jostain löytyisikin, on vielä ajateltava suojaavaa paketointia ja postimaksuja (jotka ovat käytännössä aina Eurooppaan). Sitten tajusin vielä, että jos en voi lähettää piirustusta kaikille sitä pyytäville, olisi epäreilua lähettää sellaista *kenellekään*. Jotkut lähettävät minulle kivoja pikkulahjoja, mutta en voi lähettää heille piirustuksia, koska jos *kaikki* lähettäisivät minulle kivoja pikkulahjoja olisin taas saman ongelman edessä (enkä halua että fanit "maksavat" minulle piirustuksista). Jotkut taas lähettävät minulla oman piirustuksensa ja pyytävät minulta kuvaa vastineeksi, mutta jos taas suostuisin siihen, se olisi epäreilua niitä kohtaan jotka eivät koskaan ole oppineet piirtämään. Jotkut jopa tarjoavat rahaa, pari taalaa tai joskus jopa PALJON rahaa, jolle tosissani keksisin käyttöä. Mutta en voi suostua tähänkään, sillä vain koska jollakulla on varaa maksaa piirustuksesta, se ei tarkoita että he ansaitsivat kuvan ennemmin kuin joku mukava nuori, jolla ei ole varaa maksaa... itseasiassa he ansaitsevat sen luultavasti vielä vähemmän kuin kyseinen nuori. En halua fanien rahoja, haluan *kustantajan* rahaa.

Tästä kaikesta minulle tulee hyvin paha mieli, sillä *olen* ennen kaikki sarjisfani itsekin, siksi olenkin näissä hommissa. Olin pelkkä fani, kunnes minusta äkkiä tuli "ammattilainen" vain reilu vuosikymmen sitten. Olen hyvin imarreltu ja otettu siitä että joku toinen ankkafani haluaisi minulta piirustuksen. Joten kun huomaan etten voi vastata hänen pyyntöönsä, se saa minut tuntemaan oloni tosi epäkohteliaaksi ja koppavaksi, mutta en tiedä miten muutenkaan hoitaisin asian.

Käännös: Kai Saarto