Don Rosa fanisivusto

Kansikuvat

Tässä ovat kaikki Suomessa julkaistut Don Rosa-kannet. Klikkaa pientä kuvaa nähdäksesi isomman kuvan.

Don, mitä eroa on kansikuvien ja tarinoiden tekemisellä?

Kansikuvat eivät pidä sisällään käsikirjoitusta tai tarinankerrontaa. Niiden tekeminen on yhtä erilaista kuin elokuvan filmaaminen ja sen mainosjulisteen tekeminen. Tarkoituksena on näyttää todellinen kohtaus tarinasta, sellainen joka näyttää mielenkiintoiselta tai jännittävältä. Usein vain käy niin, ettei sellaista löydy, koska tarina on ennemminkin tapahtumien ketju, kuin yksi suuri kohtaus. Silloin tarkoitukseksi tulee "kertoa pieni valkoinen valhe" ja näyttää erilaisia tarinan osatekijöitä yhdessä, ei välttämättä siten miten ne tarinassa esiintyvät... mutta kuitenkin niin ettei koskaan johdeta ketään uskomaan että tarinassa tapahtuu jotakin, mitä sieltä ei lukemalla löydykään. Ehkäpä sankarit kohtaavat tietyn roiston tietyssä tilanteessa, vaikka eivät juuri siten kuin sen kannessa näytän tai juuri silloin kuin sen näytän. Tai sitten näytän monia tapahtumia, jotka eivät tarinassa tapahdukaan yhtä aikaa.

Teen kannet aina sen jälkeen, kun olen saanut tarinan valmiiksi. Joskus Egmont kuitenkin kertoo minulle suoraan, että he tarvitsevat kansikuvan, ja joskus olen tehnyt kannen vasta vuosia myöhemmin. Kaikki riippuu siitä, koska kustantaja päättää, että sellainen tarvitaan.

Teetkö automaattisesti kannen kullekin tarinalle?

Teen kannen vain silloin kuin joku kertoo minulle haluavansa/tarvitsevansa sellaisen. Kansi vaatii paljon työtä ja luonnollisesti haluan maksun moisesta urakasta. En siis koskaan tee kantta vain "huvin vuoksi". Sitä paitsi niiden tekeminen ei ole huvia... ne ovat aika tylsiä. Kansi vaatii ainoastaan kuvan piirtämistä, enkä minä pidä piirtämisestä! Se kovaa työtä, enkä onnistu siinä mielestäni kovin hyvin! Minusta on hauskempaa kertoa tarinoita, joten inhoaisin pelkkien kansikuvien tekemistä. Joskus on hauska tehdä kansikuva tarinalle, josta pidän, varsinkin jos keksin jonkun hyvän idea... Mutta vain koska tiedän että kuluu ainakin kolme kuukautta, ennen kuin joku pyytää minulta seuraavaa.

KIRJAT

 

Kadonneen kirjaston vartijat

1995 ja 2001

 

Roope Ankan Elämä ja Teot

1997


Sammon salaisuus

1999

Temppeliherrojen kätketty kruunu


2001

LEHDET

Aku Ankka:


N:o 18/90


N:o 45/95


N:o 28/97


N:o 06/99


N:o 16/99


N:o 44/99


N:o 18/00


N:o 36/00


Eripainos 2000


N:o 01/01


N:o 26/01


N:o 27/01


N:o 11/02


N:o 19/02


N:o 38/02


N:o 9/03

N:o 43/03

N:o 44/03

N:o 09/04

N:o 39/04

 

N:o 21/05

       

Muut lehdet:

Roope-setä:

N:o 232, 12/98

Sarjainfo:

N:o 4/99

Ankkalinnan pamaus:

N:o 2/00

Makasiini:

N:o 4/00

Mevi:

N:o 5/99

 

Linkkejä ulkolaisiin kansikuviin

Koska Ankkamestari on keskittynyt Suomeen, tyydymme antamaan tässä ainoastaan linkkejä hyville, Don Rosan kansikuvia sisältäville sivuille, samalla säästämme arvokasta levytilaa muihin tarkoituksiin.

D.U.C.K.huntin kansikuvakokoelma

D.U.C.K.manin Scandinavian Cover Index

Onkel Dagobertin kansikuvat