"Pohjan kiekukaula Kani Tokko"

Haastattelussa Sonata Arctican Tony Kakko

 

 

Sonata Arctica on yksi tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia bändejä maailmalla. Bändin tyyliä luonnehditaan powermetalliksi ja menestystä on saavutettu - varsinkin Etelä-Amerikassa ja Japanissa. Tätä kirjoittaessani bändin kolmas pitkäsoittoalbumi Winterheart's Guild on juuri ilmestymässä. Solisti ja lauluntekijä Tony Kakko tunnustautuu bändin kotisivuilla Don Rosan faniksi ja nimeää suosikkikirjakseen Roope Ankan elämä ja teot. Tunnustuksensa vuoksi pyysinkin Tonya vähän erilaiseen haastatteluun.

KS: Oletko pitkän linjan ankkafani? Tuliko sinulle Aku himaan ja olitko esimerkiksi Carl Barksin fani ennen kuin Rosasta tiedettiin mitään?

TK: Mulle tilattiin Aku Ankka kun olin 2-vuotias(tulee yhä!). Porukat luki mulle tarinat ja tietty katselin aina kuvat ja ymmärsin tarinat omalla tavallani. Varsinainen Carl Barks -fani en ole koskaan ollut, vaikka miehen töistä diggailinkin. Rosa kyllä erottui sitten joukosta.

KS: Miten tutustuit Rosan tuotantoon? Miten susta tuli fani?

TK: Aku Ankan kautta innostuin ensin kun tuli omalla tyylillään ja huumorillaan tehtyjä sarjoja. Ne yksityiskohdat!!! Aiemminhan sarjoista ei käynyt ilmi kenen tekeleitä ovat, mutta "saman miehen" tekeleet kyllä osasi erottaa. Nämä Roopen nuoruuden seikkailut kai sen mulle aloitti varsinaisesti.

KS: Mainitset että Roope Ankan Elämä ja Teot on suosikkikirjasi. Mikä siinä iski metallimusiikin mieheen?

TK: No, se nyt vaan sattuu olemaan kokoelma niistä ankka-sarjoista joista pidän eniten. Samoissa kansissa koko juttu. Loistavaa! Mä nyt en mikään "hirmuinen metallimies" ole koskaan ollut, eikä musta sellaista tulekaan. Aku on aina ollut mun kaveri, ja kaveria ei jätetä!

KS: Oikein! Mennään hiukan tuohon musiikkipuoleen, miten luonnehtisit omaa musiikkiasi? En hallitse alan termistöä, mutta et siis ainakaan pitäisi itseäsi metallimiehenä?

TK: No, sitä metalliahan se kuitenkin on se mun musa. Kevytmetalli-mies? Alumiinia? Ikään kuin ajauduin tähän hommaan. "Melodista metallia" on se termi mitä tyrkytän kaikille kysyjille, koska se on minusta kuvaavin kaikkien ihme sub-genrejen viidakossa. Paljon on kyllä joukossa biisejä, joita ei juuri metalli-musiikiksi mieltäisi, balladeja yms keveempää tavaraa, jotka sitten ovat saaneet soittoaikaa myös radioissa(mm. SuomiPop on soittanut paljon).

KS: Oletko nähnyt Rosan koskaan livenä? Hänhän on heittänyt useamman "live-keikan" Suomessakin kovakantisten kokoelmiensa julkaisun yhteydessä.

TK: Joo, olen! Kerran tosin vaan. Oulussa piti käydä morjestaan miestä ku "Temppeliherrojen kätketty kruunu" oli promovuorossa. Karseet jonot oli, mutta sainpa kaikki miehen kirjat nimmaroitua. :) Aika jees.

KS: Onko Roope suosikkihahmosi? Vai kuka ja miksi? Itse pidän sekä Akusta ja Roopesta. Aku on sellainen jokamies, jolla on huonot päivänsä niinkuin kaikilla ja Roope taas on sellainen oman onnensa seppä, jonka elämä on jännittävää.

TK: Aku, pojat ja Roope. Vaikea sanoa kuka ois paras. Ovat parhaimmillaan melkein ku ovat kaikki yhtä aikaa menossa mukana. Mulle nuo 5 ovat aina olleet ne tasapäiset päähahmot, muut enemmänkin statisteja. En oikein osaa sanoa miksi näin. Siinä on vain sellainen kokoonpano, että kaikesta selvitään. Oikea asenne myös oikeassa elämässä. Mikistä en ole oikeen koskaan perustanut(mutta niiden "piilopallokorvien" etsintä Donin jutuista on kivaa).

KS: Rosahan on sanonut Suomen vierailuistaan, että saa täällä rokkitähden kohtelun. Nimmarijonoja on korttelikaupalla. Miten kommentoisit "rokkitähtenä" tätä Rosan suosiota. Onko meininki samanlaista teidän fanitilaisuuksissa?

TK: Joo on kyllä ainakin vähän sinne päin, mutta ei suomessa. Etelä-Amerikassa käydessämme kirjoitimme mm.Brasiliassa 2-3h nimmareita ja se on kuule rankkaa! Luulen silti, että mestarilla on aina kovempi duuni siinä kun meillä. En nyt muista kauanko Oulussakin silloin nimmareita raapi...Jonot oli toooosi kauas kaupan pihalle. Sympatiat on Donin puolella täysin! Ja siinä pitää vielä olla ystävällinenkin kaiken sen tuskan keskellä, sanoa muutama ystävällinen sana ja vastata TAAS siihen samaan kysymykseen jonka 260 edellistäkin fania on kysynyt. Mutta voiko sellaiselle ihmiselle olla oikein ilkeäkään, joka on sijoittanut vaivalla hankkimansa rahat sun tekeleeseen. Niin...ei.
Ei se oo heleppoo hälläkkää.

KS: Betoniporsas tilasi Rosalta levyynsä kannen. (Löytyy tuolta webbisivultani galleriasta). Jos saisit Rosan tekemään S-A:lle levynkannen, niin mitä sinä haluaisit siihen? Vai voisiko moista sarjistyyliä kuvitellakaan teidän musiikkinne yhteyteen?

TK: Joo! Paljonkohan se makso? Hehee, ei taitas istua Sonatan juttuun Rosan tyyli, ainakaan Ankka-tyyli. Mutta jos/kun mie tässä joku päivä teen soololevyn niin sellaiseen kun saisi Rosa-taidetta niin jeejee! (Ja alkuperäinen TIETENKIN kotiin seinälle!!!). Jotain luonto-skeneä varmaan pitäs olla ja sitten se piilotettu D.U.C.K.(mulle ei sais sanoo etukäteen missä se on. tietenkään!) ja sitten ilmanmuuta semmonen "hiiri poron jalan alla"-detalji, vaikkakaan eihän mies takuulla saa Disneyn hahmoja muissa duuneissä käyttääkään. Mahtaa asianomaiset ihmiset käydä Rosan KAIKKI duunit tarkasti läpi, ettei vaan Mikki-raasu päädy jonkun skandinaavisen metallibändin levyn kanteen. :) Siinä meillä on kyllä Rosan kans sama maku, että paljon yksityiskohtaa pitää olla.

KS: Kun katsoin noita bändin muiden jäsenien suosikkikirjailijoita, huomasin, että sekä Mikko että Marko pistivät Disney-lehdet suosikkeihin. Mikko julisti Barksin puolesta ja Marko taas on Mikki-fani. Onko teillä joskus ollut keskenänne jotain ankka-keskusteluja menossa?

TK: Mikkohan ei valitettavasti ole enää mukana yhtyeessä, mutta eipä oikeastaan ole tullut ankoista kauheasti puhuttua bändissä. Mä en ole ihan varma olenko peräti ainut jolle Aku tulee...mutta mä olenkin jo vanhempi ja "vakavaraisempi" ja lie suurin ankisti bändissä. :) "Ankismihan" on kyllä muuten tunkenut puhekieleen "hannuhanhineen" ja "roopeankkoineen/kroisoksineen" ja ne on kyllä käytössä.

KS: Aku Ankassahan on vähän väliä näitä nimenväännöksiä julkkiksista. Formulakuski Kake Ruusuvuori ja niin edelleen. Mikä olisi sopiva "ankannos" Sonata Arctican solisti Tony Kakkolle?

TK: hehe! Tällainen kun tapahtuisi, niin voisi tyytyväisenä jättää aamulla heräämättä. :) joku "pohjan kiekukaula Kani Tokko" varmaan. Yhtye ois vaikka "Rock yhtye Kolee Kupletti". :) Parempia en tähän hätään keksi.

KS: Kiitos haastattelusta ja onnea uuden levyn kanssa.

TK: Kiitos! Keep up the good work! Sivut bookmarkattu. ;)

Sonata Arcticaan voitte tutustua lähemmin bändin omilla sivuilla. Jos keksitte hyviä ankannoksia solistille ja bändille laittakaa palautetta, niin laitan parhaat tänne näkyviin.

Kai Saarto