Käsittelyssä "Ahneen palkka!"

Tuomas

 

Ahneen palkka (The Money Pit) on eräs Rosan varhaisimpia käsikirjoituksia, vuodelta 1988. Rosan on ilmoittanut joskus olevansa tyytymätön omiin käsikirjoituksiinsa syystä tai toisesta, mutta tässä on tapahtunut poikkeus. Tarina on tehty tavallaan ”pilkkaamaan” (jos niin nyt voisi sanoa) keräilijöitä, joille rahallinen arvo on huomattavasti tärkeämpi kuin se, että saa nauttia niin sarjakuvistaan tai keräilykorteistaan.

Mutta sitten itse juonen pariin. Alussa Aku on jälleen kerran kiillottamassa Roopen kolikoita, kunnes hän luulee sekoavansa ja näkee kuviot rahoissa kahtena. Mutta ankanpojat kertovat hänelle että rahassahan on kaksi kuviota. Aku alkaa nauraa ja ivata, että Roopella on viallinen kolikko, mutta Akun naurun sammuttaa ankanpoikien kertoma tieto. Kolikko on arvokas kuin mikä!

Siitäpä Aku innostuu ja keksii ovelan juonen. Hän juoksee Roopen luokse ja lupaa vaihtaa ruhtinaallisen markan (17 sentin) tuntipalkan viitenkymmeneen penniin (9 senttiä), mikäli saa itse valita kolikon laarista.

Noh, Roope ei näe tässä mitään väärää ja kertoo Akulle pitkän tarinan siitä mitä mieltä on keräilijöistä ja nauraa hekottaa vielä siihen päälle. Roopelle jokainen kolikko on muisto, eikä hän voi sietää heitä jotka pussittavat kolikkonsa ja katsovat niiden arvonnousua kirjoista vähän väliä.

Ahneella on ”piip” loppu ja sen saa Akukin todeta. Hän nimittäin keksii alkaa kaivaa rahasäiliön alimpia kerroksia, joista löytyvät kaikkein vanhimmat ja arvokkaimmat rahat. Sitten tapahtuu kauheita. Aivan rahasäiliön pohjalla Aku löytää kultarahasuonen, jota hän alkaa tonkia ja yhtäkkiä kaivos romahtaa.

Ankanpojat hakevat Roopen apuun ja he alkavat etsiä Akua. Ainoa ongelma on: Missä Aku on? Onneksi Akulla on mukana letku, josta hän puhaltaa ylös kultadublonin, jonka avulla Roope osaa paikantaa Akun sijainnin. Kun Aku on löytynyt, ei muuta kuin kaivuri käyntiin ja sieltähän Akukin jo putkahtaa rahapinojen välistä.

Viimeisillä sivuilla Aku sanoo, ettei hän enää säiliöön astu ja pyytää viikkopalkaksi puhaltamansa kolikon. Kolikko ei olekaan mikä tahansa vaan maailman harvinaisin raha, vuoden 1916 vitosen jälkeen. Tässä kohtaa tulee erittäin liikuttava kohta, jossa Akukin tajuaa, että TODELLINEN ARVO ON AINA HENKILÖKOHTAINEN, eikä kehtaa myydä arvokasta rahaansa. Mitä hän sitten tekee? Paiskaa kolikon maahan ja saa uuden työn Roopelta. Lajitella Roopen kaikki kirjekuoret, joista löytyy harvinainen postimerkki…äh antaa olla!

Hauskoja yksityiskohtia!

D.U.C.K. löytyy ensimmäisen ruudun violetista setelistä vasemmasta alareunasta.

Vuoden 1916 vitonen on kaikille ankka-faneille tuttu raha. Samaisesta rahasta Roopen yrittää tehdä maailman harvinaisimman rahan tarinassa Atlantiksen arvoitus (AA Juhlasarjat 5)(kuva)

Harvinaisista rahoista

Kai Saarto

Don Rosa näyttää jälleen Ahneen palkka! -tarinassakin tukeutuneen faktoihin. Ankkojen esiin kaivamat kolikot nimittäin ovat harvinaisuuksia oikeastikin (ehkä lukuunottamatta vuoden 1916 viitosta...). Harvinaisten vanhojen rahojen keräilyä ja tutkimustahan sanotaan numismatiikaksi, sana on kreikkaa ja tarkoittaa 'rahatiedettä'.

Jaksan aina itse riemastua Rosan pikkutarkkuudesta faktojen suhteen. Siinä missä jo pelkkä D.U.C.K. -omistusten ja piilo-Mikkien ja -barksismien etsiminen on hauskaa - sitä on myös faktojen tarkistaminen. Rosan tarinoista oppii miltei aina jotain uutta, samoin tämän tarinan kohdalla. Varsin informatiivisia ovat esimerkiksi pari ruutua, joissa ankanpojat valistavat Akua kolikkojen merkinnöistä. Aku löytää yhdessä ruudussa vuoden 1914-D sentin, josta onnistuin kaivamaan tietoa:

VUODEN 1914-D 1-SENTTI

Lyöty: 1,193,000 kappaletta
Suunnittelija: Victor David Brenner
Halkaisija: 19mm
Koostumus: 95% kuparia, 5% tinaa ja sinkkiä
Paino: 3,11g
Merkintä: D (Denver -vuosiluvun alla)

Loistokuntoisesta yksilöstä on pulitettu Jenkeissä marraskuussa 2000 $26,450 (arvo euroissa kutakuinkin samoilla tienoilla). Kolikon yläreunassa muuten lukee "In God We Trust" ("Luotamme Jumalaan") ja kuvan hemmo on Abraham Lincoln.


Äänestyskoppi
Minkä arvosanan annat tarinalle "Ahneen palkka!"?

Huono. Ihmettelin heikkoa tasoa.
Keskivertoa huonompi Rosa-tarina.
Keskiverto tarina, viihdyttävä.
Hyvä tarina. Nauroin ääneen.
Upea. Donin parhaimmistoa!


Katso tulokset