Käsittelyssä "Jos metsään haluat mennä nyt…"

 

 

Tämä tarina Jos mestään haluat mennä nyt.. (Mythological Menagerie) (1987) oli Rosan kolmas ankkatarina, tätä ennen oli vain ilmestynyt Auringon poika (The Son of the Sun) ja Liikenerot (Nobody´s business), tämä tarina oli myös ensimmäinen Suomessa ilmestynyt (AA 1/1990). Tässä tarinassa Don käyttää ensimmäistä kertaa Sudenpentuja ja Akua, joka luulee olevansa viisampi kuin pojat. Eräässä tekstissä Don kertoo lainanneensa tässä tarinassa paljon Barksin ankkojen asentoja ja päitä.

Noh, nyt odotatte mitä tarina pitää sisällään. Kerrotaan se sitten.

Kaikki alkaa, kun Aku kuulee poikien huutelevan erilaisia nimiä esim. vaskikäärme, maasika, lehtokurppa ja suuttuu pojille: ”Jaaha, pojat, törkeä haukkumisenne saa nyt loppua. Tahdon katsoa länkkärini rauhassa”. Ei mitenkään yllätyksenä, pojat kertovat Akulle että he harjoittelevat tunnistamaan eläimiä ja kohta he lähtevät metsään suorittamaan arvostettua sudenpentumerkkiä.

Aku päättää lähteä vanhana tuomenmarjana opastamaan poikia eläinten tunnistuksessa, vaikkei se välttämättä ole hänen vahvin alueensa. (Kuten kuvasta huomaa.)

Kun pojat jäävät polun varteen vartomaan eläimiä, niin Aku lähtee punomaan juoniaan Mummon maatilalle. Hän lainaa kissan ja jänön, naamioi ne tuntemattomiksi eläimiksi ja pistää kävelemään polun varrelle, missä pojat ovat ”kytiksellä.” Pojat näkevät ne ja löytävät niiden nimet käsikirjastaan. Aku ihmettelee, että miten tämä on mahdollista? Taas Aku juoksee maatilalle, mutta pukee uudet eläimet vielä ihmeellisimpien näköisiksi. Mutta jälleen käsikirja on Akua viisampi. Akulla menee hermot ja tuo kolme vieläkin ihmeellisempää eläintä näytille, mutta mutta, jälleen ne löytyvät kirjasta ja yksi niistä on jopa sukupuuttoon kuollut, lehtiin kääritty lammas.

Viimeisenä Aku vie pillastuneen hevosen askarteluvajaan ja mitä siitä seuraa. Hevonen, jolla on miekkakalan miekka, hirven sarvet, linnunpyrstö ja karhun turkki. Kyllä, kaikki nämä. Tämän nähtyään pojat päättävät lopettaa retkensä. Kun Sudenpentukenraali näkee kuvat, saavat pojat kilokaupalla kunniamerkkejä, mutta mitä Akulle kuuluu, no sen näet kuvasta.


Hauskoja yksityiskohtia!

D.U.C.K. puuttuu, tässä tarinassa ei ole D.U.C.K.-merkkiä.

Pojat nimittävät yhtä erikoista eläintä kukkoliskoksi, jonka käsikirja ilmoittaa basiliskiksi. Basiliski on Aasian ja Euroopan mytologiassa esiintyvä olento.
Alkuperäisessä käsikirjoituksessa kaikki otukset olivat mytologisia nimiä, mutta suomentaja on vaihtanut niitä.

Tässä hieman tietoa basiliskista

Basiliski oli tarunomainen eläin, kukon ja liskon sekoitus, jonka katse oli tappava. Sen pystyi vain tappamaan laittamalla peilin, jolloin hän näkisi itsensä, ovelaa vai?

Juorujen mukaan, Basiliski kuului keskiajalla Englannin suosituimpiin tuontieläimiin, miksiköhän, jos se kerta oli niin vaarallinen?

Tuomas

Äänestyskoppi
Minkä arvosanan annat tarinalle "Jos metsään haluat mennä nyt..."?

Huono. Ihmettelin heikkoa tasoa.
Keskivertoa huonompi Rosa-tarina.
Keskiverto tarina, viihdyttävä.
Hyvä tarina. Nauroin ääneen.
Upea. Donin parhaimmistoa!


Katso tulokset