Käsittelyssä "Nokanneulan tapaus"

Tuomas

 

Kaikki Rosa-fanit tietävät kuka on Lance Pertwillaby, jos sinä et jostain ihmeen syystä kyseistä kaveria tunne, niin tästä voit tutustua heppuun hieman tarkemmin. Miksi sitten tässä alussa kysyn tuollaista? No siksi , että ensimmäisen kerran Rosa piirsi tämän tarinan omalle sarjakuvahahmolleen, eikä suinkaan Disneyn ankoille. Tämän ankka-version Don piirsi vuonna 1990, kun taas Lance-version hän teki jo 17 vuotta aikaisemmin. Eikä tämä ole suinkaan ainoa tarina, jonka hän piirtää toistamiseen. Esimerkiksi Auringon poika, on myös julkaistu samaisen Lancen seikkailuna ja myös Matka maan keskipisteeseen oli ehditty käsikirjoittaa, mutta sitä ei koskaan ehtinyt Lance kokea.

Itse tarina alkaa siitä, kun Aku, pojat ja Roope-setä ihailevat Ankkalinnan korkeinta rakennusta Nokanneulaa. Ennen korkeakammoisuutta potenut Aku on palkattu sinne pesemään ikkunoita. Kun Roope jää etsimään pudonnutta markkaansa, lähtee Aku ikkunoiden pesuun.

Ensimmäiset ongelmat kohtaavatkin heti, kun Aku kiipeää ikkunalaudalle. Hän unohtaa kiinnittää omat turvavyönsä turvavaljaisiin ja HUMPS! Sinne se pudota mätkähtää, mutta omaksi onnekseen saa ikkunalaudasta kiinni. Ainoa ongelma on vain miten päästä takaisin sisään. Ainoa ikkuna, joka on auki, suljetaan juuri ratkaisevalla hetkellä ja pojatkin ovat kaksi kerrosta korkeammalla. Sitten eräs ankanpojista keksii heittää Akulle paloletkun, jota pitkin Aku voisi kiivetä takaisin sisään. Pahaksi onnekseen pojat laittavat vahingossa letkun päälle ja Aku joutuu irroittamaan otteensa siitä. Pudotuksen jälkeen hän mätkähtää jälleen ikkunalaudalle, eikä pääse taloon sisälle. Ikkunassa nimittäin on höntti lääkäri ja kaiken lisäksi virkavalta saapuu paikalle ja syyttää Akua kurkkimisesta.


Taas hän putoaa, tällä kertaa poliisin hyppysistä ja putoaa ikkunan läpi talon sisään. Mutta erilaisten kommeluksien päätteeksi, hän putoaa jälleen ulos talosta. Tällä kertaa matka pysähtyy Kallen kalasopin tiskille, eli turvallisesti maahan. Ainoa ongelma on se, että hän menettää putouksen mukana huimapäisyytensä ja potee jälleen korkeanpaikankammoa. Tarina loppuu siihen, kun Aku putoaa viemäriin, jossa Roope etsii tarinan alussa hävittämäänsä kolikkoa.


D.U.C.K. omistus löytyy ensimmäisestä ruudusta kyltistä erään kerrostalon seinässä.

 

Tiedonmurusia Rosalta

Kai Saarto

Sihteerikkö joka läimäyttää ikkunan Akun sormille oli alkuperäisessä englanninkielisessä käsikirjoituksessa nimetty Gitteksi. Gitte oli Donin Egmontin toimittajan, Byron Ericksonin, sihteeri tarinan tekemisen aikaan.

Rosaa ärsytti loppuvitsiin Disneyllä tehty muutos, joka tuli myös Egmontin versioon ja siten Suomeenkin. Alkuperäisessä tekstissä Akun tipahdettua koko seikkailun jälkeen viemäriin, jossa Roope etsii alussa kadottamaansa lanttia, Roope katsoo tätä ärtyneesti ja toteaa "Eikös sinun pitänyt olla pesemässä ikkunoita?" Tämän tyyppinen brittiläinen, tilannetta vähättelevä huumori puree Rosaan itseensä. Suomi-versiossa Roope tokaisee "Joka kuuseen kurkottaa..."

Äänestyskoppi
Minkä arvosanan annat tarinalle "Nokanneulan tapaus"?

Huono. Ihmettelin heikkoa tasoa.
Keskivertoa huonompi Rosa-tarina.
Keskiverto tarina, viihdyttävä.
Hyvä tarina. Nauroin ääneen.
Upea. Donin parhaimmistoa!


Katso tulokset