Pako Kielletystä laaksosta (Escape from Forbidden Valley)

Tarinan kansikuva Rosan tapaan

Pako Kielletystä laaksosta (AA 44-45/1999) lukeutuu niihin Don Rosan tarinoihin, jotka toimivat ikään kuin jatko-osina maineikkaan Carl Barksin töille. Tällä kertaa eräänlaisen jatko-osan on saanut Barksin klassinen ankkaseikkailu nimeltä Kielletty laakso (The Forbidden Valley, 1957), joka julkaistiin Suomessa viimeksi Aku Ankan Juhlasarjat 5 -nidoksessa. Kyseisessä tarinassa esiintyy myös Rosan jatko-osassa vilahtavien muistelukuplien P.J. Petkunterä sekä etenkin Akulle ilkeähköt tappurapääintiaanit (Stickaree Indians). Lisäksi Barksin tarinassa nähdään luonnollisesti ensimmäisen kerran Kielletty laakso, mihin Aku ja pojat ajautuvat etsiessään Ankkalinnan kurkkusatoa uhkaavalle kurkkutihulaisepidemialle luonnonmukaista torjuntakeinoa. Kuinka ollakaan laakso kuhisee esihistoriallisia hirmuliskoja ja loppujen lopuksi tapahtumat ajautuvat siihen jamaan, että ankat onnistuvat saamaan hirmuliskolauman polkemaan tappurapäiden kylän maan tasalle ja itse pakenemaan onnellisesti kotiin.

Rosan tarinassa ankat törmäävät sattumalta joukkoon tappurapäitä Roopen jäljittäessä innoissaan ensiluokkaisia muskottipähkinöitä. Tappurapäät ovatkin aluksi kiinnostuneita myymään Roopelle muskottipähkinöitään, mutta Akun huomattuaan heidän mielenkiintonsa sattuineista syistä ajautuu muualle ja kiinnittyy täysin kostamaan Akulle sen mitä tämä Barksin tarinassa onnistui aiheuttamaan heidän kylälleen. Niinpä intiaanit viskaavat Akun kostoksi Kiellettyyn laaksoon - ja tällä kertaa aivan yksin!

Roope ja veljenpojat rientävät kuitenkin pelastamaan Akua, mutta onnistuvat sössimään homman siihen malliin, että heidän täytyy Akun pelastamisen ohella pohtia kuinka he itsekään pääsevät ulos hirmuliskoja vilisevästä Kielletystä laaksosta.

Kuten aina tämänkin tarinan juonikuviot ovat erittäin tarkkaan syynittyjä mikä on tuiki tavallista kun Rosasta on kyse. Vitsejä on kuten aina paljon ja onpahan myös viittauksia mm. alkuperäiseen King Kong -elokuvaankin (1933), mikä taatusti lämmittää ainakin suurimpien leffafanaatikkojen mieltä. Viittauksiahan on toki myös muuhunkin kuin elokuviin ja tässä tapauksessa tietenkin toiseen Barksin tarinaan, tällä kertaa nimeltään Roope-Setä tahtoo muskottiteetä (A Spicy Tale, 1962). Kyseisessä tarinassa esiintyvät Cura de coco -intiaanit, joiksi Roope Rosan tarinassa tappurapäitä aluksi luulee. Yhtä kaikki tämäkin tarina kuuluu ehdottomasti Don Rosan ja kaikkien muidenkin ankkasarjojen eliittiin ja vahvistaa uskoa siihen ettei jatko-osa sittenkään jää välttämättä niin paljoa alkuperäisestään - saati sitten yhtään!


Joona Paajanen