Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu Aku Ankoissa

(9 viestiä)
Fauntleroy
Idea tähän aiheeseen on muhinut pääkopassani jo pitkään ja viimeviikkoisen Akkarin johtosarja oli "viimeinen niitti". Sarjan perusidea on Roopen halu saada porata öljyä aavikolta. Erinäisten vaiheiden jälkeen Roope onnistuu ja saa luvat porata mustaa kultaa. Viimeisessä ruudussa näemme karmean totuuden: Öljynporausputket pruuttaavaat päästöjä ja pienhiukkasia ja näin edistävät ilmastonmuutosta. Ja entä sitten kun öljy pääsee kuluttajan käsiin autoihin?

Pientä vihjailua on AA Ekstran suunnalta tullut. Ekstran numeron 4/08 avaustarinassa toisella sivulla poliisi tokaisee Akulle näin: "Bensaa pakoputkessa? Sehän tarkoittaa, että ilmastonmuutos on yksin sinun autosi syytä..."

Aku Ankassa on ollut paljon myös muuta luonnonsuojeluasiaa. Varsinkin Carl Barksin ja Daan Jippesin tarinoissa tämä sanoma on tullut hyvin esille. Parhaiten mieleeni on jäänyt tarina nimeltään Ankkajärven jätekäärme (AA 34/03). Siinä järvi on niin saastunut, että se muodostaa lohikäärmeen. Järven vesi on niin hapanta että siinä ei pysty uida. CB & Jippesin tarinoissa suojellaan milloin mitäkin. Metsän eläimiä, valaita, vuoria ja kotkia. Tarinassa "Kun jyskyvuori järisi" (AT 1), Sudenpennut estävät Roopea kaivamasta kivihiiltä (jota poltettaessa syntyy päästöjä). Päästöistä puheenollen, mieleeni on jäänyt myös Luciano Gatton tarina Savupäästöt (RS 1/05). Siinä kaupungin päättäjät ihmettelevät, että mistä suuret päästömäärät tulevat. Syyksi paljastuu Roopen leikkitehtaat.

Eli se mitä haluan sanoa: Pitäisikö Aku Ankan kautta "kampanjoida" ilmastonmuutosta vastaan? Pitäisikö tehdä enemmän tarinoita joissa suojellaan luontoa? Mikä on Roope Ankan kanta ilmastonmuutokseen? Jos tiedätte asiaa käsitteleviä tarinoita, laittakaa niitä tänne. Oma mielipiteeni on, että tuollainen satunnainen vihjalu voisi olla hyväksi. Myös luonnonsuojelutarinat ovat tärkeitä. Niissä paha saa palkkansa ja tarinan idea välittyy hyvin. Roope saisi öljynporauksen sijasta keskittyä kehittelemään vety ja sähköautoja. Sellaisesta tarinasta tulisi varmasti hyvä, jossa Roope yrittää saada luvat rakentaa tuulivoimaloita Suomen tuntureille.

Nyt olisi tarkoitus saada järkevää keskustelua. Nuorimmille ei ehkä aukea topicin idea joten pyydän, älkää vastatko jos teillä ei ole järkevää sanottavaa. "Jee"-viestejä ei tarvita. Vanhemmat ymmärtänevät idean.
Aksu ankka
Ite muistan hämärästi joskus kauan sitten lukeneeni tarinan,
jossa Akun piti pelastaa maailma jätteiltä kuljettamalla ne
avaruuteen. Sitten kun Aku oli saanut kaikki jätteet avaruuteen,
kuinka ollakkaan ne tippuivatkin suoraan Ankkalinnaan
ja Roope oli akulle vihainen. Nauroin ihan hillittömästi sile tarinalle joskus
kauan sitten :D Ja myös Ankkajärven jätekäärmeen olen lukenut monta kertaa.
Ihan hyvä tarina :)
Tribe
Rosan tarinassahan: Windigojen mailla (Kadonneen kirjaston vartijat ja muita DR:n parhaita) on tällanen juttu. Roope on pystyttänyt tehtaita Kanadan metsiin, ja tehtaat tekevät hirmuisia päästöjä, jotka putoavat sitten happosateena maahan, ja tuhoavat kasvustoa ja eläimistöä. Don Rosahan teki tämän tarinan, koska halusi tuoda esille tuhoisat (ja todelliset) happosateet, joita oli Amerikassa ja Kanadassa. Harmi vaan, että tarina ei päässyt Amerikassa esille, koska siinä oli Windigo-intiaaneja, jotka näyttivät kaikki samalta.

Minusta olisi kanssa kiva, jos akkarin tarinoissa alettaisiin käsitellä ilmastonmuutosta. Olisi kyllä minun mielestäni kiva, jos akkareissa alettaisiin kamppanjoida im:ää vastaan, kyllä pitäisi tehdä enemmän tarinoita im:stä, ja mielestäni Roopen kanta im:stä on, että hän sarjakuvamaailmassa nopeuttaa ilmastonmuutosta paljon, koska ei aina kaihda keinoja saada hyödyntää luonnonvaroja. Jos hän tietää, että jossain on esim. maakaasua tai öljyä, hän haluaa ne kaikki omakseen, eikä välitä seurauksista. Kyllähän niitä poikkeuksiakin on, mutta yleisesti katsottuna asia on näin.

Hyvä, että otit aiheen esille, Fauntleroy. Tämä on hyvä aihe. Toivottavasti tähän aiheeseen tulee paljon kommentteja, niin saadaan erilaisia mielipiteitä.
akuankka1313
Legendan, Mark Shawin käsikirjoittama tarina Tuulentarpojan laki on jäänyt mieleeni yhtenä muistettavimmista ja herkimmistä luonnonsuojelutarinoista. Siinä mystinen taruolento, Tuulentarpoja, terrorisoi Roopen puunkaatopuolta. Tarinan edetessä huomaa, kuinka suloisesti Roopen luonne vaihtuu puita vastustavasta tyrannista eläimiä suojelevaan hempeilijään. Varsinkin viimeisen ruudun puhekupla, "Ehkä minun on paras jättää pari maailmankolkkaa koskematta..." on ikimuistettava!
Akkareissa tuollaisia ympäristönsaastutusjuttuja tuntuu muutenkin olevan enemmän. Vai tekeeköhän selkeämpi italotyyli sellaisen ekologisemman tunteen taskareissa...
Mirkku
Minullekin tuo Windigojen mailla tuli mieleen. Tietenkin nuo Barks+Jippes-tarinat käsittelevät myös paljon luonnonsuojelua, kuitenkin mielestäni ilmastonmuutosta saisi käsitellä enemmän hauskasti, sillä tavalla, että se voisi jotakin vaikuttaakin. Kun kuitenkin miettii esim. Roopen lentelemistä ympäri maailmaa, joka saastuttaa hirveästi luotoa, ja vaikkapa itse Akkaria; siitähän syntyy paperi"jätettä" (no, siitä voi olla montaa mieltä, puuta ja paperia siihen joka tapauksessa menee), sehän on hieman ristiriitaista. Kuitenkin pojat kun kuuluvat Sudenpentuihin, jossa luonto on hyvin lähellä, kulkevat joskus bussilla ja keräävät tavaraa kirppareille tjms. Mielestäni on kuitenkin hyvä, että on luonnonsuojelutarinoita, ja olisi hyvä, jos joku saisi tehtyä tarinan, jossa asia käännettäisiin toisinpäin, eikä syytettäisi pelkästään Roopea, vaan myös lukijaa, jotta se pistäisi miettimään. Kuitenkin lukiessa on pelkästään sivustakatsoja, ja tietenkin hyvän puolella. Olisi hyvä, jos juuri sen nuolen voisi suunnata itseensä, ja ajatella asiat toiselta kannalta.
TKal
Hieno aihe. Itselleni tuli näistä luonnonsuojelu/ilmastonmuutos-sarjoista ensimmäisenä mieleen Barksin "Roope-setä ja kääpiöintiaanit". Tuossa tarinassahan Roopen omat tehtaat ovat saastuttaneet Ankkalinnan ilmastoa pahasti, jonka vuoksi Roope sitten pakeneekin Pohjois-Amerikan järviseudulle. Myös Barksin käsikirjoittamat Sudenpentu-tarinat ovat hyviä esimerkkejä luonnonsuojelutarinoista.

Minusta nämä ankkatarinat ovat hieno tapa valistaa ihmisiä ilmastoasioissa. Kiitos, Barks!
Zakari
Hämmästyttävää, ettei kukaan ole vielä maininnut italialaissarjoja. Itselleni tuli heti mieleen ponnekaasut ja aukot otsonikerroksissa. Näitä tarinoita on mielestäni aika paljonkin 80- luvun taskukirjoissa. Ilmastoa muutetaan varmaan selkeimmin taskukirjan 125 tarinassa Golfvirta, jossa Roope Ankka ja Pelle Peloton muuttavat Golfvirran suuntaa lämmittääkseen Grönlantia.
Bomber
Asiaa koskeva tarina on tullut luettua. Taisi olla Giulio Chierchinin piirtämä. Tarinassa Pelle keksi erittäin kevyttä ja kestävää muovia ja Roope aloitti tuottamaan siitä ankkureita, kasveja, jopa asuntoja. Niin se luonto pikku hiljaa täyttyi tuolla roskalla, ja solat olivat täynnä maitopurkkeja, rannalla tuli vastaan hyljättyjä taloja. Roope täytti myös luontoa tuolla keinotekoisella aineella, ja pian vuorienkin suurimmat siirtolohkareet olivat muovia.

Lopussa Roope päättää muuttaa koko Amazonin muoviksi, ja jopa saa Brasilian metsäviranomaisilta luvan. "Joo, ota sää vaan toi sademetsä tosta häiritsemästä, ei me sillä mittää tehdä." Lopulta kuitenkin ankanpojat Akun ja pormestarin avuin huijaavat Roopea sanomalla että kaikki valuuttakin muutetaan muoviksi. Aika varteenotettava tarina.
Essi Ankka
Itse asiassa olen itsekin tullut ajatelleeksi, että Akkarin kaltainen populaari kulttijulkaisu voisi hyvinkin olla mainio viestin ympäristönsuojelun tärkeän sanoman levittämisessä.
Sivuja: 1