Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Guido Martina

(13 viestiä)
Akuhullu97
Guido Martina (9. helmikuuta 1906 - 6. toukokuuta 1991) oli italialainen sarjakuvakäsikirjoittaja. Martina oli tärkeä henkilö Aku Ankan tekijänä, sillä hänen toimestaan syntyi myös Akun Alter Ego, Taikaviitta vuonna 1969. Kyseisen tarinan, Akun Hahmonvaihdos on piirtänyt Giovan Battista Carpi. Martina on myös luonut sarjakuvahahmo Pecos Billin, eli pelkkä ankka-tekijä ei hän ollut. Martina oli koulutukseltaan opettaja, ja lisäksi hänellä oli myös tutkinnot eri yliopistoista filosofiasta ja kirjallisuudesta. Suomalaiseen makuun Martinan huumori on usein hieman julmaa, eikä paha useinkaan saa palkkaansa.

Mielestäni Guido Martina on mahtava käsikirjoittaja. Juuri tuon Taikaviitan ansiosta hän nostaa osakkeita listallani paljon. Martina on käsikirjoittanut monia Battista Carpin ja Scarpankin sarjoja, joka on hyvä asia. Yksi historian parhaista käsikirjoittajista tämä Martina. Ja, mainittakoon vielä, että hän on kaikkien aikojen eniten akkarisivuja tehnyt käsikirjoittaja, huimat 22313 sivua.
Kreach
Hjuvä käsikirjoittaja. Raakuudesta kertoo esim. tarina "Mustan aaveen arvoitus", jonka vastikään itsekin luin. Muuten Taikaviitan keksijä ja teki parhaita Taikiksia ja muutenkin tarinat olivat pitkiä ja mielenkiintoisia.
Karhula
Suurenmoinen käsikirjoittaja. Nostaa listalla sijaa sen vuoksi, että kirjoitti erilaisia sarjoja kuin muut käsikirjoittajat. Useat tarinat ovat nimittäin ns. raakoja. Ensimmäisenä häneltä muistuu mieleen Akun hahmonvaihdos ja Mustan aaveen arvoitus tarinat, jotka ovat suurenmoisia. (Arvosanat lähellä kymppiä). Kerrassaan loistavan uran kyseinen herra teki. Sitä ei voi kiistää.
Mikko M
Heppu oli aikanaan Italian suurin ankkamestari ennen kuin Scarpa "syrjäytti" hänet. Itseni mielestä Martina on kuitenkin paras italialaiskäsikirjoittaja.

Hänen käsikirjoitustyylinsä on aikansa omaperäisimpiä. Nykyään hänen tarinoitaan näkee silloin tällöin, mutta jostain syystä häntä ei mainosteta juuri koskaan. Luulenpa, että toimitus välttää tietoisesti ainakin tiettyjä Martinan tarinoita. Hän on suuri mestari, mutta käsikirjoitustyyliltään nykyajan Ankka-fanien mielestä sangen sadistinen ja lisäksi melko aikuismainen (vaikka hänen tarinansa kyllä olivat aika mielikuvituksellisia). Hänen tarinoissaan oli aika lailla sellaisia tabuja, joita nykyaikana harvoin enää näkee. Eniten tahtoisin nähdä Suomessa hänen "Mickey's Inferno"-tarinaa sekä hänen ensimmäisen juttunsa, jota tuskin koskaan tullaan näkemään. Nähtävästi yhdessä ruudussa Mikki ja Hessu lentävät lentokoneella jättiläiskäärmeen lävitse... Se ei tosin ole mitään verrattuna räjähtäviin apinoihin, "sopimattomasti" käyttäytyviin Ankkoihin, huumeluoliin ja eläin/ihmiskuolemiin, joita hänen tarinoissaan esiintyy.

Joka tapauksessa, Martinan kuuluisi saada oma Ankantekijät tyyliin "Guido Martina/Giovan Battista Carpi"-yhdistelmällä. Hän on omissa listoissani toiseksi paras käsikirjoittaja.
Ankka313
Guido Martina.... Käsikirjoittajien ehdotonta eliittiä. Listallani siinä kakkosena, Barksin jälkeen, kolmantena Scarpa. Pidän Martinan käsikirjoituksista erityisen paljon mm. jännityksen ja kauhun vuoksi. Myös hänen Taikaviitta -tarinansa ovat vallan mainioita. Huimalla tahdilla pitäisi alkaa näitä Martinan ennen julkaisemattomia Suomessa julkaista, niin mahtavia ovat. Yksi hänen tarinoistaan minkä ehdottomasti haluaisin nähdä, on hänen Angelo Bioletton kanssa tekemä, heidän ensimmäinen yhteistyönsä, kuulemma kauhua tihkuva "Mikki ja valkoinen kobra". Kuulostaa mielenkiintoiselta ja jännittävältä seikkailulta, toivottavasti tullaan Suomessa vielä julkaisemaan, mutta tuskinpa... Turhaa toivoa taidan elätellä, sillä jos tarina on kuvauksensa mukainen, niin se on varmaan sensuurin hampaissa, ja enää tuskin mitään raakalaistarinoita mielellään julkaistaan (<--huoh.. :-) Martinan tarinat tunnettuja varsinkin vanhoissa taskareissa! Kerrassaan loistavaa työtä, ei voi muuta sanoa!
akkaridekkari
Guido Martinan käsikirjoitustyyli on melko omaperäinen. Usein tarinat ovat hyviä, mutta jostain syystä hänen käsikirjoituksistaan puuttuu aina jonkinlainen viimeistely; juonet ovat hyviä, mutta tarinankerronta takkuaa. Tämän voi tietenkin osaksi laittaa piirtäjienkin piikkiin. Kuitenkin oli yksi italialaisten tähtikäsikirjoittajista!
Ankkarock
Martina oli ja on loistava käsikirjoittaja!
Kuten ilmoititkin, hänen ansiostaan Ankkalinnan ei tarvi peljätä, milloin ja missä synkät rikollisliigan pomot, ja alaiset viettävät yönsä.

Muutenkin hän oli tosi taitava käsikirjoittaja.

Tekihän kyseinen maestro aikoinaan yhteistyötä Carpin lisäksi Romano Scarpan kanssa!

Hänen kanssaan heille syntyi myös muutamia Taikaviitta-tarinoita, joista ainakin yksi nähdään uusimassa Aku Ankan teemataskukirjassa 19- Kakoiselämää.

Guido Martina oli ja on siis tosi loistava/ SUURENMOINEN käsikirjoittaja.
Se jää vain mielikuvitukseen, minkälainen hän piirtäjänä olisi ollut?
Kenties ykkösen vikaa..
Fauntleroy
Kumma kun en ole tänne vastannut vaikka Martina kuuluu henkilökohtaisiin suosikkeihini.

Kaikki mitä minäkin olisin sanonut, on jo sanottu. Martina oli erinomainen käsikirjoittaja, jonka tarinoista ei vauhtia ja vähintäänkin erikoisia tilanteita puuttunut. Itse pidän kaikesta epänormaalista (päihteet, raakuus jne.) Disney-sarjakuvissa, joten kiitokset Martinalle, joka toi tällaisia tarinoita meille ankisteille luettavaksi ja analysoitavaksi!

Mustan aaveen arvoitus on yksi parhaista Mikki-tarinoista ikinä. Miksi näin, se on moneen kertaa täällä jo todettu eikä siitä tarvitse sen enempää kertoa. Taskarissa 89 nähty Ensi palkinto on jäänyt mieleen. Vaikka tarina onkin melko perinteinen kisa, sen huumori ja suunnistusaihe tekevät siitä loistavan tarinan. Tarinan toisella sivulla Roope hermostuu ja uhkaa seivästää Kroisoksen, pormestarin ja tämän avustajan. Heh! Lopussa Aku jahtaa Roopea ja ankanpoikia järeän nuijan kanssa. Samassa taskarissa on Giorgio Bordinin piirtämä Messinkinappien arvoitus. Siinä salaperäinen "Kravatti-Kalle" uhkaa tappaa Roopen ja käy ilmi, että oli uhannut tappaa aiemminkin (taloudellisessa mielessä). Muutenkin tarinassa on vähintäänkin outo ja salamyhkäinen tunnelma. Ja loppu onkin erikoinen. Roope kippaa 10 000 kultarahaa mereen ja Kravatti-Kalle vie rahat sukellusveneessään Roopen nenän edestä. Sitten ammutaan tykillä sukellusvene mäsäksi ja lopulta Roope pyytää Akua ruoskimaan itseään.

Muitakin huippusarjoja herralta löytyy, mutta myös heikompia mahtuu tähän huikeaan 20 000 sivun joukkoon.

Selailin taas vähän Inducksia. Tällä kertaa etsin Martinan kirjoittamia Suomessa julkaisemattomia tarinoita. Piirtäjäksi kelpuutin Scarpan, De Vitan, Cavazzanon, Gaton ja Bordinin (nyt kaikki kysyvät "missä Carpi?!?"). Ja nämä siis ovat kaikki yli 30-sivuisia. Ne tarinat, joiden sivumäärä on 30-40, voisi julkaista Roope-sedässä Kuukauden klassikkona. Loput taskareihin.

Lainaus käyttäjältä: Mikko MJoka tapauksessa, Martinan kuuluisi saada oma Ankantekijät tyyliin "Guido Martina/Giovan Battista Carpi"-yhdistelmällä.
Tai sitten "Guido Martina/Massimo De Vita"-yhdistelmä. Samalla voitaisiin saada De Vita Suomeen.
Barksi
Lainaus käyttäjältä: FauntleroySamalla voitaisiin saada De Vita Suomeen.
Kuulemma on sellainen tyyppi, että tuskin Suomeen viitsisi vaivautua. Tämä tosin saattaa olla vain huhupuhetta...
Peetukka
Todellakin mahtava käsikirjoittaja! Lukeutuu minunkin suosikkeihini! Mahtavia tarinoita mm. Mustan aavenn arvoitus, Akun hahmonvaihdos, Kapteeni oranki jne.
Fauntleroy sanoikin olennaisen, hänen tarinoistaan ei vauhtia ja outouksia puutu. Lukekaapa taskari 57: Akun onnenpäivät. Tässä taskarissa on kolme tarinaa joista 2 Martinan. Ensimmäinen tarina Ankkamaan prinssi, jota Martina ei käsikirjoittanut on mainio. Tässäkin on outouksia mm. tappoyritykset tyyliin "juhla-aterilla tarjotaan liikaa ruokaa." Kaksi seuraavaa tarinaa ovatkin sitten Martinan käsikirjoittamia. Näissähän sitten onkin paljon outouksia. Jäiitimäiset gorillat kaappaavat ankat vangikseen, jättimäiset kengurut, korvilla lentävä aasi(!), pahiskettu..

Todellakin, voitaisiin julkaista pois nuo Suomessa julkaisemattomat Martinan tarinat. Aika paljon niitä vielä löytyy..
Pullasorsa
Samoilla linjoilla ollaan. Martinan kässäreistä on jäänyt parhaiten mieleen Mustan aaveen arvoitus ja Akun hahmonvaihdos. Molemmat ovat sarjoja sieltä parhaasta päästä. :)
Kääk13
Guido Martina on suosikki italialaiskäsikirjoittajani.
Hän se osaa tehdä hienoja tummasävyisiä tarinoita jotka kyllä iskevät meikäläiseen.

Tsekkasin, koska Martinan viimeinen julkaistavaksi jäänyt tarina on nähnyt päivänvalonsa ja sellainen löytyi inducksin mukaan vuodelta 1991. Syntymävuodeltani siis. :)

Tarina on 29-sivuinen ja vielä Taikaviitta-aiheinen. Sarjan on piirtänyt Anna Marabelli ja parastahan tässä on se, että tuota tarinaa ei olla italian lisäksi missään vielä julkaistu. En usko, että sarja on mitenkään päätähuimaava, mutta uudempaa Martinaa tuskin enää nähdään.
Laitampa vielä linkin kaikille kiinnostuneille:
http://coa.inducks.org/story.php?c=I+PM++138-1&search=
jojo3
Vihdoin tajusin sellaisen asian että etsin tuota taskaria 55 tai Kalin kynsi -erikoistaskaria (jossa on tuo Mustan aaveen arvoitus) serkuiltani joilla on melko suuri taskarikokoelma. Ja tuo nro 55 löytyikin joten vihdoin pääsen lukemaan tuota kovasti kehuttua tarinaa.
Sivuja: 1