Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 1


Seuraava osa ->
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
1. Ilta-Sanomat 1945-1949
 
Batmanin ensimmäinen suomalainen julkaisija oli tiettävästi Ilta-Sanomat. Se julkaisi Batmanin sanomalehtistrippejä 1.2.1945 - 31.10.1949 nimellä Lepakko. Iltis kahlasi läpi 12 tarinaa kaikkiaan 16:sta 40-luvulla piirretystä sanomalehti-Batmanista. Näkemieni näytteiden mukaan se julkaisi myös samaan sarjaan liittyneitä alunperin värillisiä sunnuntaisarjoja mustavalkoisessa asussa. Iltis ei ilmeisesti esittänyt lainkaan koko Batman-sarjan alkuun piirrettyjä esittelystrippejä.

Iltasanomat / Lepakko.
Ilta-Sanomat toi Batmanin Suomeen heti sodan jälkeen 1.2.1945.
Bruce Wayne ja Dick Grayson suomennettiin nimillä Ben Valpo ja Riku Reimas.


40-luvun sanomalehtisarjaa tehtiin USA:ssa 1943-46 ja sen aloittivat Batmanin luojat Bob Kane sekä Bill Finger. Parhaat jaksot sijoittuvat kuitenkin sarjan keskivaiheille ja ovat Jack Burnleyn ja Charles Parisin piirtämiä.

Batmanin sanomalehtisarjassa konkretisoitui 40-luvun seikkailusarjakuvan film noirin ihailu: muutamat henkilöhahmot luotiin suoraan mustan elokuvan tähtien, kuten Lauren Bacallin, Humphrey Bogartin ja Peter Lorren valokuvien pohjalta. Myöhemmin näitä samoja strippejä on julkaissut suomeksi Lepakko-lehti vuonna 1950 sekä Aamulehti 1990-92.

Koko sarja uudelleenjulkaistiin 90-luvun alussa Kitchen Sinkin ja DC:n yhteisprojektina, neljänä hyvin toimitettuna englanninkielisenä kokoelmakirjana, joista yksi pitää sisällään värilliset sunnuntaisarjat. Kirjat sisältävät erittäin tarkkoja tietoja Batmanin historiasta yleensäkin.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti ja kuvan skannaus: Esa Toivonen
 

Seuraava osa ->


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock