M O O G  K O N T T I N E N
Lehtijutut / "Haloo, onks Jerry kotona?"


Herra Moog työstää uutta levyä ja muistelee miten Jerry Cotton -hitti syntyi

"Haloo, onks Jerry kotona?"

Tamperelaisen rock'c'rollin perusäijä Mauri "Moog" Konttinen, 49, on insinöörismiehenä keksinyt, miten mitata, onko musiikki hyvää vai huonoa. Mittari on yksinkertainen: jos biisi soi vielä kymmenen vuoden kuluttua, se on hyvä.
- Huono puoli tässä on, että hyvyys ei näy heti. Mittariksi ei käy raha eli se, mikä myy parhaiten. Matti Nykäsenkin levyä osti eräs huoltoasemaketju kultalevyn verran jo ennen kun se oli ilmestynyt. Eikä levy ollut musiikillisesti kovinkaan arvokas, pohdiskelee Konttinen.


Kuinka ollakaan, Moogin mittari osoittaa hyväksi legendaarisen rockbiisin, tamperelaisen Kontran levyttämän Jerry Cottonin. Se ilmestyi 1978 ja porautui heti hyväntuulisuudellaan sekä nokkelalla ja monitasoisella riimityksellään pop-kansan sydämiin. Ja soi vieläkin radioissa.
- Reenattiin Kinksien biisiä Jack The Idiot Dunce, ja mää mietin että miten sen tekisi suomeksi. Lauloin sen slogania "Jack Jack the Idiot..." ja mietin Juicen biisiä, että "Jee Jee Jeesus pelastaa...". Sitten tuli mieleen että "Jee Jee Jerry Cotton", muistelee Moog.
- Joskus pienoispoikana Härmälässä luin Jerry Cotton -lehtiä, mutta eihän mulla niitä enää ollut. Mää lainasin veljeltä nivaskan ja poimin niistä sellaisia sanontoja, mitä lauluun pitää tulla, että se kuulostais uskottavalta. Esimerkiksi Max Salosen baari, sepänsaällin spesiaali, punainen Jaguaari, Phil Decker tai takin rintakäänteet, joista poimitaan esiin muutamat dollarit.
- Pikkupojat oli joskus lähettäny Pecos Billiin runon, joka alkoi että "Kuka roistojen kauhu on, Pecos Bill tuo verraton". Muokkasin sen ja ängin Cottoneista kerätyt sanat mukaan. Matkalla tuli kaikkea mieleen, kuten "ei rumat kukat saa rehottaa, ne sähkötuoliin istuttaa..." ja tämmösiä.
- Joissakin Cottoneissa G-mies Jerry aina mainosti, että kun hän nää hommat lopettaa, hän perustaa kanalan Connecticutiin Harpersvilleen. Mää mietin, että "kot kot kot...Cotton". Ja siitähän tuli biisille loppu.

Punainen Jaguaari kuvattiin Suosikkiin moog3.jpg

Jerry Cottonista tuli hitti. Mauri Konttisen mielestä se on pitkälti Hectorin ansiota - Heikki Harma näet ryhtyi soittamaan sitä silloisessa rinnakkaisohjelmassa, aikaan ennen paikallisradioita.
- Ylessä sanottiin ensin, että ei tällaista mainosta voi soittaa. Hector siihen, että no ei me voida sitten soittaa Mikki Hiirtä merihädässäkään.
Surkuhupaisa episodi syntyi kun Kontra oli nauhoittamassa Cottonia Toivotaan toivotaan -ohjelmaan. Nuorisolehti Suosikki tahtoi tehdä bändistä haastattelun.
- Suosikki soitti jaguaarikauppaan ja kysyi että onko punaista. No ei ollut kun satamassa varastossa. Sieltä hakivat sitten satojen autojen keskeltä punaisen Jaguaarin, jonka ajoivat koekilvillä Pasilaan.
- Sitten me loikoiltiin punaisen Jaguaarin konepellillä ja meitä kuvattiin. Kun se juttu viimein tuli Suosikissa, ne olivat panneet sen mustavalkoiselle sivulle!
Turussa kuulemma oli jollakin perheellä sama puhelinnumero kun laulussa lauletaan eli "...soita L.E. 23500". Turun Sanomissa vihaisen näköinen miekkonen uhkasi haastaa Cottonin tekijän käräjille. Sikäläiset koiranleuat näet tapasivat soitella pitkin yötä ja kysellä, että "onks Jerry kotona?".

"Kontra oli raju keikkabändi"

Moog Konttisen tuotanto tarkoittaa cover-biisien tekemistä eli sanoitusten laatimista ulkomaisiin, tässä tapauksessa vanhoihin hyviin rockbiiseihin. Kyse ei ole välttämättä tekstin suorasta kääntämisestä.
Moog sanoo, että käännösbiisi on helppo tehdä, jos tarina on hyvä - kuten esimerkiksi Kontran aiempi hitti Ressu ja Punainen Paroni. Mutta Jerry Cottonia ei voinut kääntää suoraan, siihen piti keksiä uusi tarina.
- Tää Kinksien Jack The Idiot Dunce kertoo englantilaisen sisäoppilaitoksen kaverista, joka on luokan hölmö, johon tytöt on lääpällään vain silloin kun se tanssii. Mitä järkeä sitä oli kääntää, kun ei täällä ole sisäoppilaitoksiakaan? Herman's Hermits teki aikoinaan biisin No Milk Today, jonka joku käänsi nimelle En maitoa mä jaa. Ihan käsittämätöntä. Englannissa jaetaan maitoa pulloissa ovelle, ei Suomessa.
- Mulle kaikki biisini ovat kauniita, rakkaita lapsia. Jerry Cottonkin oli vain yksi muitten joukossa. Silti mää yllätyin sen saamasta suosiosta. Kai siinä on niin monta tasoa, ja ilmeisesti joitakin sellaisia elementtejä, että pikkulapsetkin siitä tykkää. Valitettavasti jälkipolvet eivät voi kuulla kuin purkitettua versiota Jerrystä tai ylipäätään Kontrasta. Se oli nimenomaan kova livebändi. Meillä oli sellaisia keikkoja että hoh hoh!

Moog viimeistelee uutta levyä

"Insinööri Konttisen" päivätyö on Fintecon Oy:llä, mutta vapaa-aikana miehestä tulee "herra Moog", suomalaisen rockin ehkä vaikuttavimman äänen omistava laulajapoika.
Mauri Konttisen tuotantoon perehtyneet eivät epäröi kehua häntä oivalliseksi, ilkikuriseksi sanoittajaksi ja riimittelijäksi, tosin turhan aliarvostetuksi.
Moogin tuoreimman bändin nimi on Kokoonpano. Julkaisemista odottaa single Seiska, vanha 50-luvun rockabillykipale, jonka vanhan talon purkamisesta kertovat sanat väänsi aikoinaan Saukki ja muun muassa 60-luvulla levytti Ismo Kallio. LP julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, mikäli sopimusasiat saadaan hoidettua.
- Vanhan Whon biisin Squeeze Box käänsin nimelle Kurttu. Se on semmonen lastenlorun tyyppinen, jossa kerrotaan kuinka äidillä on kurttu, jota isä soittaa kaiket yöt. "Ei kukaan nukkua voi, kun hanuri soi... koko yön sen palkeet vaikeroi", virnistää Moog.
Varsinainen veto on tehdä rockversio suomalaisen kuplettimestarin J. Alfred Tannerin (1884-1927) Orpopojan valssista!
- Tanner on suomalaisen bluesin esi-isä. Hänelle hyvää jatkoa ovat Reino Helismaa, Juha Vainio ja Vexi Salmi, mun esikuviani. Vaikka he tekivät erilaista musaa, heillä on rock-henki, huumori ja pilke silmäkulmassa aina mukana.

   Teksti ja kuvat: Jari Niemelä
   Julkaistu Kaupunkilehti Tamperelaisessa 15.03.2000
   Internet-julkaisu kirjoittajan luvalla


Moog-etusivu Uutiset Sanoitukset Kuvagalleria Lehtijutut