M O O G  K O N T T I N E N
Lehtijutut / Moog valjastaa Kontran keikoille


Moog valjastaa Kontran keikoille

Jerry Cotton -hitin ilmestymisestä 25 vuotta

Punaisella jaguaarilla kurvaavalle kovaksikeitetylle FBI-miehelle kuuluu musiikillisesti hyvää. Näinä päivinä ilmestyy Kontran käännösklassikko Jerry Cotton uudelleen masteroituna. Samalla Mauri Moog Konttisen uudelleen kokoama legendaarinen Kontra lähtee keikoille: keskiviikkona "korkataan" Klubi.
On kulunut 25 vuotta Jerry Cotton -biisin ilmestymisestä. - Kontran kantava idea aikoinaan oli, että levylle tehdään kaikki biisit siten, että ne voidaan soittaa samalla lailla myös livenä. Kontrahan oli ennen kaikkea lavabändi, ja sen visuaalinen puoli oli aika hurjaa. Nykyään liikehdintääni kenties rajoittavat ikävuosien mukanaan tuomat pienet uimarengasongelmat, tuumaa Moog Konttinen puolileikillään.

Kontra vm. 2002. Vanha kunnon ohjelmisto mukana

Uuden Kontran repertoaari nojaa liki täysin vanhan Kontran biiseihin. Rikkana rokassa ovat pari kolme hyvinkin linjaan sopivaa biisiä Moogin muilta, Kontrien välissä eläneiltä bändeiltä: Rock'n'roll biisi, Kolmen minuutin muna ja Suklaamuna.
- Kun rumpali Kari "Hohdin" Holm vapautui Popedan palveluksesta, pidin tärkeänä saada hänet mukaan, samoin kuin Eero Peltosen. Näin siis kolme viidesosaa alkuperäisestä Kontrasta on mukana, joten katsoin, että olemme oikeutettuja käyttämään alkuperäistä nimeä.
- Kuulostaa tietysti mahdottomalta, että vuonna 1980 lopetetaan ja vuonna 2003 taas aloitetaan. Mielenkiintoista nähdä, voiko näin tehdä.
Konttisen mukaan uusi bändi kaavailee myös uusien biisien ja levyjen tekemistä - nimenomaan kontrahengessä. Tilausta voisi ollakin, sillä uutta nuorta väkeä on alkanut ilmestyä viime vuosina Moogin keikoille.
- He tulevat kuuntelemaan meitä tarkoituksella ja ajatuksella. En tiedä sitten mistä nää nuoret ovat meidät löytäneet. Ehkä meidän musa on riittävästi sellaista perustavaraa, jota ei kyllä ole nykyään liikaa liikkeellä.

Keikkoja ja käännöstöitä

Siboney-yhtiö julkaisee näillä näppäimillä kolmen biisin cd:n, jossa ovat alkuperäiset Kontra-hitit Jerry Cotton, Ressu ja Punainen Parooni sekä Aja hiljaa isi. Kipaleet on masteroitu uudelleen, ja Moogin mukaan ne kuulostavat nyt alkuperäisiä paremmilta.
- Niin, Jerrystä on tosiaan neljännesvuosisata. Tällä uudelle levyllä Jerry Cotton on paljon tanakampi kuin alkuperäisenä. Levykannessa on myös pieni historiikki Jerryn tekemisestä vuonna 1978.
Moog Konttisen vapaa-aikaa vie bändihommien ohella myös työn alla oleva käännös Adolf Galland -nimisestä toisen maailmansodan saksalaisesta lentäjä-ässästä. Kirjan pitäisi ilmestyä ensi vuonna.
- Tää Galland oli kenraali jo alle kolmikymppisenä, ja ilmavoittoja sillä oli toistasataa. Se uskalsi sanoa Göringillekin päin näköä. Kun Herman Göring kysyi kerran, että miksi te ette pärjää kanaalin yllä, niin Galland sanoi että anna meille laivueellinen Spitfireja niin pärjätään!
- Ilmailu on ollut mulle aina lähellä sydäntä, ehkä sen takia kun pienoispoikana asuin Härmälässä ja lentokenttä oli lähellä.
Kontra keikalla Tampereen Klubilla (entinen Tulliklubi) keskiviikkona 19.2. helmikuuta.

FAKTA

Kontra 1977-1980

lp:t
. 1977 Ei Kontrollia
. 1978 Kontran toinen puoli
. 1979 Mieto levy

singlet
. 1977 Aja Hiljaa Isi / Ressu ja Punainen Parooni
. 1978 Jerry Cotton / Punaisen Paroonin Paluu
. 1979 Olen Batman? / Pikku Punahilkka
. 1980 Autolla Kanarian Saarille / Hyvästi Mauri
. 1980 Åland / Flipperirakastaja

   Teksti: Jari Niemelä
   Kuva: Tombe
   Julkaistu Tamperelaisessa 15.02.2003
   Internet-julkaisu kirjoittajan luvalla


Moog-etusivu Uutiset Sanoitukset Kuvagalleria Lehtijutut