M O O G  K O N T T I N E N
KONTRALOVE on vasta rakkautta


KONTRALOVE on vasta rakkautta.

Kädet ylös, olette pidätetty, kaikkea mitä tästä lähtien sanotte voidaan käyttää todisteena teitä vastaan!

Alussa oli vasta Virtanen, kunnes se muuttui vasta kohta virtaseksi eli siitä tuli KONTRAVIRTANEN, joka kohta viimein oli vasta KONTRA.

Kontravirtanen oli kuin Virtasen ampuma nuoli matkalla Kontraan. Kontra virrakkaana tai akustisena, mieluimmin miten vaan oli koostumukseltaan koko olemassaolonsa ajan sama eli HOHDIN HOLM hakkas rumpuu, JYRKI K. hoiti bassot, EETU TUOMINEN sooloili ja EERO PELTONEN kitara, mutta keskellä seisoi se laulajapoika ja tosiaan oli kovana Starana kuin sarana ja ihmisethän tuli läheltä ja kaukaa katsomaan, haistamaan ja kokemaan MOOGia. KONTRA oli nimittäin lavabändi ja valitettavasti pelkkä korvin nähty äänite ei pysty toistamaan eikä poistamaan tämän yhden kaikkien aikojen kovimman vimman kuin myös suomalaisen Rockbändin kokonaista ja maista olemusta. Korostaakseen tavallista lavallisuuttaan KONTRA toki teki kaikki taltioidutkin ja haltoidutkin äänitteensä eli jätteensä pelkästään omin voimin ja ohmin lakia kiertäen ja kierrättäen välttääkseen tarpeetonta vastusta ja vieläpä mahdollisimman pitkälle ja mieluummin mahdottoman pitkälle siten, että biisit kuulostais livellä lavalla kuten levyllä.

Seitkyt luvulla kaiken maailman rokkielämä alko meneen ihan hunningolle ja alamäkeä huonosti, vaan toista oli meillä Suomessa, täälläpä olikin Love Records, joka ennennäkemättömän ennakkoluulottomasti antoi kummallisille ilmiöille levytys, levitys ja levyttämisaikaa niinku nyt Kontrallekin, joka sentään teki melkein pelkästään koreita kovereita ja enkoreita. Niinpä silloin moisina ammoisina Suomirokin ja gonogokin nousuaikoina täällä raukoilla rajoilla ja ajoilla rokkimusiikki koki toki samaan aikaan huiman siemensyöksyn, ulkomaan pellejen kuunnellessa taantuvaa ja väljähtävän laimeaa baycityrubettespaperlacea. Kaikki tämä ja paljon lisää tietysti aikana ennen punkkia, jolloin tuleva pölypunkki uinui vielä kaikessa rauhassa runkkipuvussaan.

iskut.jpg No tapahtuipa näinä päivinä (1977), että Kontra(Virtanen) lähti kotoansa Tampesterista Lahteen Nurmikallion Pekan maanmainioon Mikrovox studioon ja synnyttää pyöräytti siellä biisinelikon, joka myös extended playna eli EP:nä julki julkaistiin. Pekka tietysti itse toimi äänitysmaestrona.

Muumi Muumi sanaston oli bändin kääntäjä eli sanavaras Moog itte poiminut No:23 joulukuun 1958 Aku Ankasta, jossa veljenpojat innostuu kun Melvis Pressula ulvoo näköradiossa: "Rokkaa ja roiku aamusta iltaan, ketkuta ja keiku!" Lieneekö kukaan sitä nieleekö jos väitän vastaan itse kysymättäkin, että Tommy James & Shondells teki "Mony, Mony" biisin Mony Vibescusta, joka paremmin Apollinairen Hirveänä Hospodarina tunnetaan.

Paras Rautalankayhtye on kunnianosoitus sanoitusmestari Juha Watt Vainiolle ja tämä verkkoon kytketty, sähkötarkastuslaitoksen paheksuma orkesteri oli myös Kontran ulkonäöllinen esikuva kuuskytluvun vetiminineen, solmioineen ja kauluspaidan sisältämine pikkutakkeineen.

"Kauhu seitsemän" nimisessä novelli ja velli koko elmassa Robert Bloch kertoo aika ja aika Norman Batesmaisesta psyko paatista, jonka nimi on Enok. Enokin päässä, kuten kaikilla päissään asuu päämäärätön päällepäsmäri, joka päällysmiehenä päättää mitä pään omistaja päättömästi pääasiassa päättelee. Kontran kone-Enok keikaili kaiken ko kertomuksen keralla kuvaillen kieliopin koukeroisia kulkureittejä kalvakkaan kepeästi. Ohio Express pureskeli aivojen ja aivoituksien sijaan "Chewy, Chewy". Ei Enokille kelpaa olut, Enok popsii aivosolut kaikkine ajatuksineen... tuskineen...

"Kupruileva Elefantti" on Syd Barrettin outo kärsäkäs. Se väännettiin sudiolivenä lauluineen karvoineen ja Sydin tuuban korvas J.K.Melartinin soittama oikee Kontrabasso rokan kera ja pierun, Eetun kompatessa akustista ja Holmin Karin hakatessa nahkapäällysteistä bassolaukkua. "An Effervescing Elefant" ou je, se on elehvantti.

Kontravirtanen EP:n ilmestyessä ei EP:tä oltu Suomessa tehty kohta kymmeneen vuoteen, joten kanteen tuli merkintä "Nyt Suomen EP-tilaston 1". Kansi on tuottajana toimineen Jykä Paavolan käsialaa kuin myös salaperäiset merkinnät takakannessa "12.30" ja "13.30", joiden salaisuuden paljastankin seuraavassa lauseessa. Oudot luvut eivät olleet ollenkaan mitään kellonaikoja, vaan puoli yks ja puoli kaks.

Vielä samana vuonna mentiinkin jo aika huipakkaa Loven uutuuttaan hohtavaan studioon Seahorsen kaupunginosaan, vuorimiehenkadulle tai kadun varrella olevaan rakennukseen, ääni-imuroitsijana toimi ainakin pääasiallisesti ja asiallisesti Wigwamin Mosse.

"Ei Kontrollia" on Kontran ensimmäinen Long Play ja siihen tuli em EP:ltä vielä mukaan Muumi Muumi ja Paras Rautalankayhtye, mutta kiekko alkoi Monkeesmäisellä combon esittelyllä "Vaatimattomuus kaunistaa". Alkuperäinen "One In The Middle" on Manfred Mannin ehkä maailman makeimman laulu et poskisolistin Paul Jonesin käsialaa ja keskellä seisotti itseään tietysti solisti ja kolisti itse.

"Sankarit salapoliiseina" lainasi nimensä Pekka Lipposen seikkailuista no 24. Se balladioi liioittelemattoman vaatimattoman pelkistetyn niukasti ja koristelemattoman rehellisen kuivan nuivasti tositapahtumasta, jossa kaksi takavarikoituja tötteröitään liikaa nautiskellutta humausainepaskajalkaa halusivat saada merkintöjä tyhjälle partiointiretkelleen ja siinä tarkoituksessa hyökkäsivät silmttömästi ja sumeilematta nöyrän kertojanne plus Timon kimppuun (itseasiassa meillä oli pari kalkkunaa kainalossa, thanks given day and night). No kukas tuo marit jollei tuomarit ja juomarit juo ja marisee ja meidän kohtalohan olikin jo päätetty ja päätelty Mc Vapaamuurareiden kerholooshikokouksessa etukäteen ja takajalkaan ja olihan se hauska nähdä Suomen oikeus- et vääryyslaitoksen huvittavaa ja erittäin arvokasta sirkushuumoria. Vaan kysyä voi Sonny Webbin & Cascadesien mukana, että wam bam "Who Shot Sam?" muy muy samalla kun Timo sai sen toisen kanssa rauhoittumaan, se kaivo siltä puukollansa silmämunaa mä survoin ketjullani toisen hampaat kasaan, se makas asfaltilla verilammikossaan, mutta eihän pahaa vara tee, mä potkin korvaan karatee, kung fu, bundolo, ayeeeh.

"Nainen Valepuvussa" vainen vaan ei usko on kaksinais tai mies moralisointista ilveilyelvistelyä, joka lähti kuin rusakko seisiöstä aikoinaan armeijassa ollessa eli intissä, missä naapurituvan ääliöt kuin myös mopot paljutti perin kaverin ja udellessani syytä ja aihetta moiseen ja kiitos kysymästä, kehuivat ne nuivat, että no kun se käveleekin kuin nainen. Nainen on tieteski ulkomaaks "Devil" ja vale puvustettuna "in Disguise". Et oo nainen, olet mies?

"Ressu ja Punainen Parooni" ist hiztorick saga I WWW:n scweinhundlentokampfista und nama Herren nein ole lainckaan jetsetti vain echta lederhosen donner und blitzen und fyhrerit oliwat dreisiibifokkerin und Sopwith Camelin, mutt ach toinen vaan olickin oikein american koirahund beagle, joka halus Roll over Richthofen by Royal Guardsmen: "Snoopy vs. the Red Baron", vier, drei, zwei, halt!

"Edestakas" eli Eddy Grantin "Scumbag, baby scumbag" eikäku "Come Back" takaili edes ja takan etuili, kuin myös liitetty ja yhteen siitetty on saman kenraali Grantin pehmoilu "Softly, softly", eli kaksipa biisiä Kurikasta ja rikasta rokka väännettävä oli. Eddyn bändi oli Equals = tasa-arvovaltuutetut ja heilläpä oli kuin olikin jama ja ikkalaisyhtyeessään valkoiset kalsarit ja honkkitonkkibritit rumpuilijana kuten möys basemattina takas Ed ja edes Rakas, Rakas takas!

"Kilpa-ajot Perkeleen Kera", hevi hevi hevin heppi, ensihevi Suomenniemessä, rikkiliemessä, pahat mielessä, rikkiviisaat tikut. Mustat enkelit kuorot, ronkelit pelit, vaan aihe ja vaihe saatu, otettu, väkisinmaattu tussaillusta katujulisteesta, värinkiroitetusta, kirotusta; paa tosta vähän paatosta ilman aatosta, kuskaa hauskaa tuskaa: Hyppää pois, hyppää pois, hyppää pois sinä suruton kansa, ei tule Yeesus ei Nousus. "Race with the Devil" onehitwondersbändin ja ehkäpä maailman ensimmäisen hevibändin Gun:in se one ja only, vaan Syntinen, jee Syntinen saa kiuaskiven kohtalon, hah hah hah hah hahhaaa!

"Mainoksennus" kannattaa kaikkien kuunnella ja ostaa se ja ostaa se ja ostaaa se OSTAAA... selostaa ja selata ja kelata ja uudestaan ostaa kokokaikkiheti kivaa hyödyllistä tarpeellista pakollista maukasta edullista eri erittäin edullista maksa enemmän eli säästä ostamalla osta otsa maasta nosta k-osto on suloista osta kaikki nyt nyt nyt saat kaupanpäällisinä ja tyynyn kaikki omistamisen ongelmat ja vaivat vai ivat. "Poetry in Motion" runous liikkeessä eli kaupan kaupassa kuten Johnny Tillotson ehkä julkimoisi ja -toisi, kuten myös Ola & Janglers. Nyt ostakaa tää levy, sen saa myös kasetissa, tää hellävarainen hively on samaa paskaa eri paketissa.

"Vanha Herra Mauri" Alko Mauri-sarjan, jota myöhäisempien pyhien ja sunnuntaisien aikojen saatossa ja aatossa jatkoi tekojatkoksilla "Hyvästi Mauri" ja "Insinööri Konttinen ja Herra Moog". Yhdistetty alku- ja leväperäinen esiesitys kertoeli Mooses nimisestä hirveestä hirvestä: "Ol' Man Mose":sta, ollen itsekin vanha tali- eikäku tragitionaalinen mustanpuhuva nekruspiritusjollotus. Kauniisti kertoo itsestään lempiaiheesta Puff tuo vanha pieru, kuin myös taustalla kuorona pierunkuoret kuoripoikina: Uskotaan!

"Fahr langsam Babi!" eli ajele pitkäveteisesti isi tai anna kasvaa, saksalaista paksua sotilashuumoria, alunperin musiikkiperheihmelapsen imellyttämä hellanlettas, vaan tässä vielä hellyttävämpänä ja kauniimpana sisä- ja isäpiirin sisä- ja isäriittoisena in ja outsesti totisesti totiseksi veti kotiseksi. Kontran ensimmäinen vaan ei viimeinen shitti yösijaluku noin 8. Aja valrovashti ishi.

Tämä "Ei Kontrollia" oli ensimmäinen vaan eipä vihon viimeinen, sillä heti jo seuraavana vuonna 1978 Kontran taas studiossa yllätämme, nytkin samassa Loven alakerrassa Hyvösen Ekin nappuloidessa sekoitinta eli mikseriä, ulos änkeytyi toinen pitkä elikkä "Kontran Toinen Puoli". Takakannessa komeili koko toinen puoli koko komeudessaan eli rupupaskainen perse, mutta tällä täydellisellä kannella varustettua aisti-ilakointia painettiin vaan 500 kpl ja kaikki muut tauskannet oli sensuroitu neutraalin sinisiksi piesty.

Tässä sessiossa äänitettiin ja nauhalle taltioitiin mm. Royal Guardsmennen ja tullen jatkopötkö "The Return of the Red Baron", joka jostain kumman syystä sai yllättäen nimen "Punaisen Paroonin Paluu" vaan ei lapaluu eikä lab bama louma lou. Sepä se sitten päätyikin tulevan iskuyksikön eli hittisinklen pee-puolelle, a-a-puolen turinoidessa Federal Bureau of Investigetionin juoksupojasta. Vaan edetäänmpä järkyttävässä järjestyksessä vaikka edes epä-. Auf Wiedersehen!

"Do Re Mi" opetteli oppilaita opettamaan laulava Trappin perhe yhdistetyssä musi- ja hapan kaalissa Sound of Hapanc, mutta laulava Maelin perhe tekikinkin siitäkinkin raakaa pilkkaa kipinöimällä Sparkseineen uuseja muuseja kuin Kontrastiksi. Si sanoo suomalainen nainen, mutta ulkomaalainen Moi då.

Mä luolastain hiivin ja aivan yllättäin, oi oi mua onnenpoikaa, kun kymmenen lihavaa kania näin... Kun hyvin tähtää maaliin saa tosi pulskan saaliin, hop hei sanoo Mielevä Mikko. "Ben Crawley's Steel Company":sta informoi aikoinansa eikä ollut moinansanka Roy Woodin Move, vaan Kontrahdin saatuaan laulu muutti (=move) muotoaan ja Pentti Ryömijän Teräsyhtiö muuttuikse "Mikko Mielevän Autokorjaamo"ksi, joka nimi pullahti puolimielipuoleen yhden satukirjan ketusta kertoellen kuiteskin saman suuren pamauksen ja siksipä mä oon työtön ny, kun mä oon räjäyttäny sen Mikko Mielevän autokorjaamon, hä?

Saman herra Raimo Puun Liike-yhtye vätti myös aiemmin että "I Can Hear the Grass Grow", mutta Ben Kilpatrick Pecos Billistä kuin myös salaperäinen Pölykökkö tiesi että "Kuulen Ruohon Kasvun" kuuluu korvaamattoman silmittömästi Kontran yhdistettyyn nenä- et persereikään ainakin somewhere over the rainbow jossa keltainen tiilitie lipuu på vita skoon. Katson itseeni kuin joku Moog, mun aistit moninkertaistuu...

Frank Grappa oivalluksen äiteineen oli sisällä mukana ainoastaan rahan takia niimkuin me koko Kiljusen herrasväki ehdottaessaan että "Let's Make the Water Turn Black", black'hän oli ryhmän inkkari, Water'in kanssa en suosittele kenenkään olevan tekemisissä, se ei ole hyvä kun veneen alla. "Mökö ja Luru" noudatteli kuitenkin vapaa- et vajaamielisesti ja -kielisesti kuin pielitesti Ronnien ja Kennien tarinaa, vaikka himpun verran oli sekaan sotkettu myös pikku Maurin ja pikku Pertin seikkailuja muinaisessa Härmälässä ja sekkailuja siitä kuinka päälaki pois pamahtaa.

Mutta taka taka takas Ron Maeliin, jonka kipinöivä tuotanto anto ulos kummia tummia sanasaannoksia, niinku niinku olipa kerran Albert niminen äidin lellipoika, joka kasvo valoa nopeammin ja jonka sukulaisten (=relative) mielestä kaikki on suhteellista (=relative) joskin "Talent Is an Asset" ja ilman etusetelilahjakorttiakin "Lahjakkuus On Hyve", tällä kertaa vaan oli kyse rouva Shicklegruberin lellikersasta, mutta lellintä saattaa tuottaa outoja mutantteja ja kantti kertaa kantteja jos kantti kestää ja tantti. Rikon kaikki leluni, lasken kivekseni, alkaa oluttuvasta mun Taisteluni.

Chuck Berrykin kuvaili pallejaan balladoidessaan "My Ding-a-Ling", mutta Minäpä en halunnut enkä kalunnut näin alhaisia asioita vaan vähän ylempää kertoella tohdin "Mun Pippeli" on melko pitkä pätkä, suorastaan 3'11'', jossa ' ei tarkota tuumia eikä turhia tuumailla, vaan suoraan tositoimeen eli minuutteja, eli ajallisesti sentään rajallisesti sovitettu ja sovittu, vaikk'on aika simppeli niin raaka peli on pippeli.

Kuka ajaa punasella Jaguaarilla, jee jee "Jerry Cotton" ,Ray Daviesin Kinksin "Jack the Idiot Dunce" kuuluu niihin Kontrasteihin, joiden sanoma muuttui kääntyessään vieraasta kielestä tutunomaisempaan virvokkeeseen. Jerry on melko monitasonen ja -tahonen juttu, jota muovatessani luin pikalukuna pinon Kottoneita ja keräilin sanoja ja sanontoja ja kaikki asiat aina Heleneitä ja Nellieitä kuin myös takin rintakäänteiden välistä poimittavia tavaroita myöten on suoraan tästä alunperin saksalaisesta ja myöhemmin suomalaisesta dekkarisarjasta, paitsi George Nader, joka on elokuvasta. Soita LE 23500, jos voit sillä ko puhno, joka on yhdessä Jerryssä Never Nyrkin FBI:n numero, alkaa todellakin kirjaimilla L ja E, sillä ameeriikassa puhkiekossa ainakin ennen oli myös kirjaimia. No silloin ennen aikoinaan kun Kontran sepänsällin spesiaali ilmestyi, löytyi kuulemma Turusta puhno 23500, johon herkästi kehoitusta tottelevat ihmiset kautta Suomen soittelehtivat yleensä öisin kysellen onko Jerry kotona? Tällaisten rikollisten on syytä tunnustaa Jerrylle sovinnolla. Hei Kettu tuu heti ulos lain etu- ja sukunimessä tai käytän kyynelkaasuuuuuuuh!

Goodness greacious "Great Balls Of Fire" karjui the Killer Jerry omaa sukua Lee Lewis (olikohan sillä kahdet farkut päällekkäin) ja näinhän se virallinen ilmoitus kuuluukin kuulua jos on "Suuret Pallit Tullessa" ja pienet mennessä. Joku väitti joskus ettei rocksanoja voi tehdä suomeks, koska suomen sanat on yleensä paljon pidempiä kun tykyttävä enklanti, mutta vain tahtonsa ja taitonsa heikkouden vuoksi ihminen on tuomittu mitättömyyteen, kokeile vaikka sanoa: Sä ravistit mun hermoja, mä valutin sun kermoja. Sä hikosit, mä kirosin: Herran Jumala, Pallit Palaa! Voiko sen enää kauniimmin ilmaista?

Kaikkihan me silloin tällöin sekoillaam "Sekobileet" alias freakin' at the "Freaker's Balls" kuten Dr Hook & his Medicine Show Shel Silversteinin klassikossa. Tähän on kerätty kavalkadi erilaisia ja -koisia pervoja hesalaisista säähinaajista aina musiikin ja veret vaan ei minkään muun seisauttaviin nekrofiileihin asti. Kontra tiesi jo muinoin, että Setapa talon hävittää ja puhui asiat halki ja vitut ja itsensä kiduttajat Kontraa soittaa kun sekobileet sekoillaan.

Fleetwood Mac ratsasti maailmanmaineeseen allaan "Long Grey Mare" ollen "Iso Harmaa Tamma" Kontran hevostellessa hopi hopi ravilaukkaa nelistäen kävelyvauhtia hevonvitunhumppaa eli ei mitään hvh-musaa se ollutkaan kuitenkaan vaan liho siitä joku gramma tai syöt kohta päivänkakkaraa.

"Hirviömuhennos" lausutaan "Monster Mash" tuli tietoisuuteeni Bonzo Dog Doodah Band'in esityksenä, vaan olihan sitä tehneet jo toiset ennenkin kuten vieraina haahuilevat Kryptkickers Fivet, Wolfband(gang) ja Dracula & his Son. Joskus tarumaisella (liekö sitä on koskaan ollutkaan olemassakaan) 50-luvulla scifi-ctioissa oli monesti punaisena lankana valumassa veri, mutta todellinen elämän neste pulppuaa Hirviömuhennoksena vertakin sakeampana, perin synnillisenä jatkumona. Yksisilmälappuiset impotenssit ja imbesillit pitivät joskus Kontraa sekatyylisenä, koska koveri toverit olivat niin laajalta aika- ja yhtyealueelta. Vaikka Kontran yksi tavaramerkkikin olikin näennäinen ja -kuuloinen tyylittömyys, niin tinkimätön soittotyyli ilman ulkoisia apureita tai -laitteita rutsautuneena sanoihin, jotka yleisesti ottaen kuitenkin puhuivat naisista ja muista arakaluontoisista asioista, teki tiukan kovan suomalaisen rock-combon, jonka kuuntelijoista voi sanoa että ne, jotka tietävät ja tietävät, että tietävät, tietävät tietävänsä tietämättömät tiet, sitäpaitsi Hirviöstäni erittyy alkuaine.

There's a Little White Fuck swimmin' 'to the Cunt! And The Little White Fuck's doing what he want. Now he's real bloody motherfucking Beaver Lad And he's diggin' 'to the Womb and he says: I'm glad I'm a Little White Fuck, I'm the Beaver Leader Fuck fuck fuck! Tässäpä edestakas kääntämäni trad.arr. "Ruma Ankanpoikanen", joka uudessa kasteessa sai nimen "Kuoleva Haikara" syntyvyyden laskun ja baletin sekoituksena. Kerranpa Lahdessa abit soitteli tätä sukupuoli- ja pukusuolivalitusta estottomasti jakavaa taideteosta koulunsa keskusradion välityksellä saaden haasteen oikeuteen hermostuneelta rehtoriltaan, joka olis itse halunnu ennättää kertoon ekana, että mistäs sitä on tultu ja minnekäs sitä sitten mennään ja mitenkäs suu sitten ja pannaan. Kova gonogokki lurjusteli Veessä, gonogokki ratkaisun eessä, se tuhmasti saastutti koko Veen ja sanoi: Häh häh hää, olen tautinen, olen gonogokki ja paskat välitän, nyäck nyäck nyäck.

Aika vakaisin, aika vakaisin, vie minut takaisin 70-luvun sumuun ja humuun toivoo M00G

   Teksti: M00G
   Julkaistu Kontran Suurimmat iskut -cd:n sisäkannessa


Moog-etusivu Uutiset Sanoitukset Kuvagalleria Lehtijutut