M O O G  K O N T T I N E N
Lehtijutut / Kontra on nyt tähti!


KONTRA ON NYT TÄHTI!
Laulu G-miehestä vei pinnalle

*** Kontra on singletilastojen yllätysryntääjä. Laulullaan G-mies Jerry Cottonista, bändi näytti, ettei menestys ollut kiinni pelkästään Isin hiljaa ajelusta!
*** Veltto-Virtasesta pari vuotta sitten eronnut porukka pyyhältää tänään keikoilla murskaten yleisöennätyksiä ja hauskuuttaen kansaa.
*** Tätä on jo kaivattukin

tahti.jpg Kontra tarkoittaa nykysuomen sanakirjan mukaan vastakkaista. Näin olikin silloin kun yhtye Kontra levytti räävittömän versionsa Mari Laurilan aikanaan hellyttävästä Aja hiljaa isi -kappaleesta. Siitä on aikaa ja yhtyeenä tämä Moog-Konttisen johtama ryhmä on sijoittunut sovinnaisemmille linjoille kuin aikaisemmin. Nimi Kontra on enää titteli hyvälle ja viihdyttävälle bändille, joka on hylännyt ainakin musiikillisen protestinsa. Ne, jotka sijoittivat Kontran aikanaan punk-nimikkeen alle, ovat tukkineet suunsa. Kontra on hauska vaihtoehto otsa kurtussa päkertäville maailmanparantajille, musiikin opetuslapsille, tietokoneviihdettä laativille teknokraateille. Laulu G-miehestä Jerry Cottonista, tuli bändin lopullinen läpimurtosingle. Kukaan ei enää tuhise mauttomasta, ruokottoman näköisestä laulajasta, joka rienaa ja pilkkaa. FBI:n supersankari on saanut laulunsa, kioskikirjojen ahmijat hymninsä. Moog Konttinen näytti, etteivät sanomalehtikirjoitukset seitsemän vuotta sitten olleet puutaheinää. 1971 Konttinen esiintyi yhtyeessä nimeltä Wolfgang ja erään festivaalitilaisuuden jälkeen Moogia kehuttiin Suomen Frank Zappaksi!

Ei johtotähteä

Kontra on yhtye, jonka tulevaisuus ei lepää yksinomaan Moog Konttisen harteilla, vaikka tämä onkin yhtyeen itseoikeutettu keulakuva. Moog ei myöskään laske tulevaisuuttaan Kontran varaan. Hän opiskelee tosissaan Tekun sähköpuolella. Vaikka mielessä kaiketi välkkyy nk. säädyllisen ammatin kuva, ei häneltä puutu rajuja ideoita yhtyeen suhteen.
- Mä uskon, että tämän tyyppisellä porukalla on tulevaisuutta nimenomaan esiintyvänä yhtyeenä, Moog huomauttaa.
- Me laulamme suomeksi, sanat ovat tärkeitä härmäläiselle yleisölle. Kontra haluaa, että jengillä on hauskaa, kitaristi, Eetu Tuominen, haluaa lisätä.
Kontran tarttuessa lavalla mikrofoniin yleisö kohisee. Moog kertoo verkalleen, kuinka hän aamulla herää ja menee keittiöön syömään muroja isin kanssa.... Nyt kansalla väkähtää! Aja hiljaa isi... rock-kansa hakkaa käsiään yhteen. Meno on kontrolloimatonta, hulvatonta ja innostavaa. Keikkailu on rankkaa ja Kontra lyö itsensä kuivaksi joka keikalla. Bändi katsookin, ettei ole aiheellista nyt raudan ollessa kuumana takoa liikaa. Kysymys on paitsi kyllästymisen vaarasta, myös kunnosta.
- Jotkut porukat heittää kaksikin keikkaa illassa. Meidän meininki on niin hikistä, että yhdessäkin on tekeminen. Kunto ei yksinkertaisesti riitä, Hohdin Holm, rumpali huokaisee patteristonsa takaa.
- Myös musa on tärkeätä show’n ohella. Meillä on mukana 60-luvun henki. Me emme osallistu, teemme vain sen mikä tuntuu hyvältä ja hauskalta, basisti Jyrki K.Melartin täsmentää edellistä puhujaa.
Kontralla menee nyt lujaa, kovempaa kuin G-miehen punainen Jaguar Manhattanilla. Siinä on jo voiton makua!

   Teksti: Tuomas Rautanen, Pentti Teräväinen
   Kuva: Markku Toivonen
   Julkaistu Helpissä 12/78
   Kuvagalleriasta löytyy oheinen kuva isompana ja lisätietojen kera


* * * * * *

Huom!
Varoitus artikkeleiden lukijalle.
Itse artikkeli, kuten kaikki muutkin artikkelit on ko. toimittajien omia mielipiteitä ja vaikka niissä on haastateltavien suihin pantu repliikkejä, ne on aina enemmän ja vähemmän toimittajan lähtökohdista manipuloituja eli ei nyt suoranaista valetta, mutta propagandaa.
Eli kaikenlainenviestintä jakaantuu kolmeen osaan:
Propaganda
Entertainment
Information
ja näissä lehtijutuissa toi information jää aina aika vähälle ja viihdyttäminen tässä tapauksessa on hömpän hömppää.

    filosofoi M00G


Moog-etusivu Uutiset Sanoitukset Kuvagalleria Lehtijutut