Takaisin taskukirjaluetteloon...

Taskaritietokannan tekijät

Kuka teki mitäkin?
Lyhyt esittely tekijöistä
Eri tekijöiden suosikkitaskareita
Taskaritietokannan tekemisessä auttaneet tahot
Kuinka päästä mukaan tekemään tietokantaa?
 

Kuka teki mitäkin?

Sen lisäksi, että kaikki auttoivat toisiaan, antoivat arvokkaita neuvoja ja ideoita toisilleen ja levittivät postituslistalla hyviä ajatuksia, jokaisella oli oma työnkuva, joka yhä jatkuu tulevien päivitysten muodossa. Taskukirjaesittelyiden tekijät löydät tältä sivulta.
 
TyönkuvaTekijäMukana
Taskariesittelyjä, HTML, ohjetekstitVesa Saarinen24.10.1999
Taskariesittelyjä, kuvien jälkikäsittely, tilastot, artikkelitPetri Kanninen24.10.1999
Taskariesittelyjä, hakurobottiPasi Ruhanen25.10.1999
Taskariesittelyjä, pääkoordinaattori, artikkelitAri Seppi25.10.1999
Taskariesittelyjä, artikkelitJari Lehtinen25.10.1999
Taskariesittelyjä, kuvien skannaus ja käsittelyBen Roimola27.10.1999
Kansikuvien skannaus, XML, PHPAntti Peltola27.10.1999
Taskariesittelyjä, PHPAntti Laaksonen24.05.2002
TaskariesittelyjäVille16.10.2007
TaskariesittelyjäKreach28.09.2008
TaskariesittelyjäJHa22.02.2009

Takaisin sivun alkuun

 Lyhyt esittely tekijöistä

Vesa Saarinen

"Olen vuonna -81 syntynyt kiltti ja sosiaalinen opiskelija Huittisista, Satakunnasta, vaikkakin vietän myös paljon aikaa Suomen Turussa. Harrastan sarjakuvien keräämisen lisäksi kirjoittamista (niin työnä kuin huvinakin), teatteria, lukemista, tietokoneilua, yhteiskunnallista vaikuttamista ja ties mitä milloinkin päähäni saan. Kotisivuni löytyvät osoitteesta http://users.utu.fi/vjsaar/ ja sähköpostia voit lähetellä osoitteeseen vjsaar@utu.fi."

Pasi Ruhanen

"Olen Pasi Ruhanen, vuonna 1985 syntynyt lukiolainen Maskusta, joka sijaitsee lähellä entistä pääkaupunkiamme Turkua. Taskarit ovat olleet yhtenä harrastuksistani vuodesta 1994. Muihin harrastuksiini kuuluvat kaikenlainen tietokoneiden kanssa räpeltäminen sekä erittäin satunnainen vain huvin vuoksi tapahtuva dx-kuuntelu. Usenet-uutisryhmät, Unix-pohjaiset käyttöjärjestelmät ja HTML ovat lähellä sydäntäni. Monet tieteeseen liittyvät asiat kiinnostavat minua.
Kotisivuni on osoitteessa http://hapo.kapsi.fi/ ja sähköpostitse minut tavoittaa osoitteesta pr@pasiruhanen.net."

Petri Kanninen

"Putkahdin tähän maailmaan Espoossa syksyisenä päivänä vuonna 1980. Vuosien harharetkien jälkeen päädyin takaisin pääkaupunkiseudulle vuonna 2000, kun kemian tekniikan opinnot kutsuivat Teknillisessä korkeakoulussa. Niitä opintoja vieläkin suoritan ja tähtäimenä legendaarinen valmistuminen. Opiskelun ohella tuhlaan rahani pääasiassa sarjakuviin, joita on kertynyt melkoinen kokoelma. Relevantteja nimiä kyseiseltä alalta ovat mm. Barks, Rosa, Gaiman, Takahashi, Miyazaki, Goscinny ja Miller. Lopun aikaa vuorokaudesta käytän tietokoneen härnäykseen, animen ja TV:n katseluun, kirjojen lukuun, satunnaiseen liikuntaan (pyöräily, sulkapallo) ja nukkumiseen. Nämä siis tärkeysjärjestyksessä. Kotisivuja ei ole, kun en ole keksinyt mitään nerokasta sisältöä mitä niille pistää, mutta sähköpostitse tavoittaa osoitteesta pkannine@cc.hut.fi."

Ben Roimola

"Olen vuonna 1966 syntynyt taskukirjakeräilijä. Ennen muinoin jokaisessa taskarissa julistettiin jotain tyyliin "kerää koko sarja" ja minähän keräsin, eli kokoelmani kattaa kaikki numeroidut Aku Ankan taskukirjat. Työn lisäksi suurin osa ajastani kuluu oman ruotsinkielisen Enhörningen-lehden verkko- ja paperiversion väsäämiseen. Muita ajantappamiseen liittyviä sanoja ovat mm. scifi, fantasia, miekka, basenji ja Macintosh. Kotisivuni on osoitteessa http://www.saunalahti.fi/roimola/ ja sähköposti kolahtaa osoitteessa Ben.Roimola@sci.fi olevaan luukkuun."

Ari Seppi

"Olen tamperelaistunut kuhmalahtelainen. Synnyin tapaninpäivänä vuonna 1980. Itsestäänselvyyksien (sarjakuvien ja tietokoneen) lisäksi harrastan lukemista - mm. Tolkien, Christie, Hobb ja Milne - ja käsinmaalattujen Kinder-yllätysten keräilyä. Nalle Puh on suuri guruni. Lisää kotisivultani http://www.iki.fi/mani/, e-mailia vastaanotan osoitteeseen mani@iki.fi."

Jari Lehtinen (Tekno-Kekko)

"Syntynyt 1965, vanha pieru, kenties viimeistä sukupolvea, joka oppi lukemaan klassisten 1950-luvun Aku Ankkojen avulla, jotka isä oli huolellisesti tallettanut ja sidottanut jokaista numeroa myöten. Ensimmäisen Aku Ankan taskukirjani sain sponsorin avustuksella Lahdessa Saimaankatu 1:n lehtikioskista kevättalvella 1970. Taskukirja nro 2 katosi kokoelmista selittämättömästi 70-luvun lopulla, joten kokoelmassani on valitettavasti tältä osin vain toinen painos. Taskukirjan nro 3 puolestaan lainasin luokkatoverilleni, jolta kyseinen teos häikäilemättömästi varastettiin. Seuraavalla viikolla havaitsin että oman kappaleeni kanssa hämmästyttävän identtinen yksilö oli ilmestynyt paikallisen osto- ja myyntiliikkeen ikkunaan. Muilta taskukirjakatastrofeilta olen onnellisesti välttynyt. Taikaviittaan tutustuin ensimmäistä kertaa kreikkalaisesta Miki Maous -lehdestä 1975.

Aku Ankan Taskukirjat alkaa olla 30 vuoden iässä jo sangen kolhiintunut instituutio. On kuitenkin muistettava, että 1970 taskukirja oli ensimmäinen ja ainoa kanava, joka toi eurooppalaisen (italialaisen) Disney-sarjakuvansuomalaisen lukijan ulottuville. Varhaisten, neljä-viisi kertaa vuodessa ilmestyneiden taskukirjojen tasaisen tappavaan laatuun ei päästä ehkä enää milloinkaan. Toisaalta, olen aina inhonnut alkuaikojen taskukirjojen teennäisiä ja väkisin sarjojen välille venytettyjä kehyskertomuksia, jotka yleensä olivat vielä piirretty kurjasti.

Freelance-atk-puuhastelijan muita käsittämättömiä harrasteita ovat muun muassa ulkomaisten radioasemien DX-kuuntelu, kaunokirjallisuus, sekä japanilaiset sarjakuvat ja animaatiot, joiden kaikkien yhteyteen kuuluu olennaisena osana lukuisten vieraiden kielten vapaa-aika-pohjainen opiskelu ja hankittujen taitojen jatkuva ruostuttaminen. Arkipäiväisyyksiä, kuten penkkiurheilua, ei tässä yhteydessä kannata edes mainita.

Usenetissä jo surullisen kuuluisaksi muodostunut nimimerkkini Tekno-Kekko perustuu vuonna 1992 televisiossa esitettyyn Frank Pappa -showhun.

Kotisivuja on lukuisia mutta Disney-aiheisia ei yhtäkään.

Suosikkipiirtäjät taskukirjoissa: Romano Scarpa, Flemming Andersen, Massimo de Vita, Francesco Guerrini, Corrado Mastantuono, Giovan Battista Carpi.

Suosikkikäsikirjoittajat taskukirjoissa: Romano Scarpa, Bruno Sarda, Fabio Michelini."

Takaisin sivun alkuun


Tekijöiden suosikkitaskareita

Vesa Saarinen

1. Mikki kiipelissä - erinomainen aloitus, jonka tarinat ovat erinomaisella tyylillä valittuja, sopivan hämäriä ja kauttaaltaan erittäin laadukkaita. Ei ihmekään, että ykköseen panostettiin kunnolla.
25. Mikki vauhdissa - sopivan SciFi Mikkikirja, jossa on muutama erittäin nostalginen tarina.
36. Aku kuumilla jäljillä - kokonaisuutena tarinoiltaan lähes täydellinen ankkataskukirja, joka pitää kokea, lukea ja ymmärtää. Varmasti yksi aikuismaisimmista taskukirjoista.
41. Aku Taikaviitta - Taikaviitan esiintulon jälkeen ei kukaan ole saanut supersankarista yhtä paljon irti.
90. Kullan mahti - Erittäin koskettava ankkahistoriaa hyvin valottava, jatkuvatarinainen kokonaisuus.
114. Akun viemää, 133. Rahatynnyri, 142. Antiikin ihmeet - kaikki kolme ovat tavallaan samaa puuta, hienoja yhden asian taskukirjoja, joita todella nykyään olen jäänyt kaipaamaan.

Petri Kanninen

1. Mikki kiipelissä: Sarjalle aika unelma aloitus. Kiehtovia tarinoita kaikki.
36. Aku kuumilla jäljillä: Loistavaa, upeaa, mahtavaa. Erilaisia tarinoita, jotka kaikki puhuttelevat.
41. Aku Taikaviitta: Taikaviitan synty on koettava, ehdottomasti.
49. Mikki ja Aku: Ansaitee nostalgia-maininnan ensimmäisenä taskarinani.
50. Rahamies Roope: Taskarissa on hienoja Barks-tarinoita.
73. Mikin hurjat jutut: Scarpa on nero. Järjettömän hyviä seikkailu- ja dekkaritarinoita koottu yhteen.
78. Aku parrasvaloissa: Jos sen pienen, mitättömän Karhukopla-tarinan unohtaa, on tässä ehkä paras taskari. Kultakuningas on ehkä paras taskaritarinan koskaan.
107. Olympialaisten aika: Voimamies Hessos olisi yksin riittänyt vetämään tämän taskarin korkealle, mutta ei muissakaan tarinoissa valittamista ole, päinvastoin.
129. Joron jäljillä: Ansaitsee maininnan hienon fantasiatrilogian tähden.

Pasi Ruhanen

Suosikkitaskareitani ovat 41: AkuTaikaviitta, 54: Selvät sävelet, 80: Taikaviitan tanssiinkutsu, 128: Roopen päätä ei palele ja 159: Haavi auki. Pääasiassa pidän vanhemmista Taikaviitta-tarinoista, Mikin aikamatkailutarinoista, sekä historiallisemmista, muualle kuin Ankkalinnaan sijoittuvista sarjoista.

Ben Roimola

41. Aku Taikaviitta Ehdoton suosikki. Aku on aina ollut suosikkihahmoni ja tämän kirjan tarinoiden avulla hänestä tehtiin kertaheitolla vieläkin mielenkiintoisempi hahmo.
50. Rahamies Roope Barksin sarjat nostavat tämän yhdeksi parhaista taskareista.
33. Roopen rahahuolet Tämä nousee listalle lähinnä taskariin liittyvien mukavien muistojen johdosta, mutta ovat kirjan seikkailutkin huippuluokkaa.
23. Mikki kuulee kummia Tässä kirjassa on monta jostain syystä mieleeni hyvin jäänyttä seikkailua.

Viidenkymmenen ensimmäisen taskukirjan joukosta voisi poimia vaikka kuinka monta mielenkiintoista seikkailua ja oivallista taskukirjaa. Nykytaskukirjoissa kaipaan eniten jonkinlaista teemaa, jonka ympärille kirjan seikkailut olisi koottu. Vaikka teema olisi niinkin heppoinen kuin, että kaikissa kirjan seikkailuissa on sama päähenkilö, olisi se kuitenkin moninkertaisesti mukavampaa kuin nykyiset sillisalaattitaskarit.(mielipide, johon kaikki tietokannan tekijät yhtynevät, toim.huom.)

Ari Seppi

41. Aku Taikaviitta: minä kuulun siihen suureen joukkoon, jonka mielestä neliykkönen on aika lähellä parasta taskukirjaa.
73. Mikin hurjat jutut: loistavia Mikkejä.
103. Preerian laulu: Taskarissa esiteltyä villin lännen ankka -asetelmaa on käytetty myöhemminkin. Jatkuvuus on aina hyvästä.
114. Akun viemää: pitkät tarinat ovat niin ihania.
129. Joron jäljillä: Myöhemmin jatkoa saanut erinomainen Pohjola-fantasiatrilogia alkoi tässä taskukirjassa.
143. Avaruuden armoilla: Aloittaa muhkeasti Tähtien sota -mukaelmien sarjan.

Takaisin sivun alkuunSeuraavat henkilöt ovat antaneet arvokasta apuaan tietokannan tekemisessä:

Miten auttoiAuttaja
Lähetti ison listan tietokannan
kirjoitusvirheistä, parantaen siten luettavuutta.
Vesa-Matti Kari (vmkari@cc.helsinki.fi)
Lähetti pari asiantuntevaa lisäystä tietokantaamme.Ismo Juntunen (ismo.juntunen@finndesign.fi)
Paljon yleisapuaTimo Ronkainen

Takaisin sivun alkuunKuinka päästä tekemään taskaritietokantaa?

Aktiivisista ja innostuneista taskariharrastajista on aina pulaa. Jos sinusta tietokanta tarvitsee jotain lisää, olet innokas tekemään vapaaehtoistyötä taskukirjojen maailmassaja siedät kritiikkiä, ota ihmeessä yhteyttä pääkoordinaattori Ari Seppiin ja kerro haluavasi mukaan iloiseen tekijäjoukkoon!

Takaisin sivun alkuun