Theodore Roosevelt (1858 - 1919)

"Politiikassa menestyy parhaiten se, joka sanoo mitä kaikki ajattelevat useimpia kertoja ja kovimmalla äänellä." - T.R.

 


Theodore Roosevelt, tai "T.R", kuten Roope häntä tuttavallisesti kutsuu, oli Yhdysvaltain 26. presidentti. Hän kuului republikaaniseen puolueeseen ja toimi William McKinleyn varapresidenttinä, kunnes tämä murhattiin vuonna 1901. T.R. valittiin uudelleen vuonna 1904. Roosevelt sai 1906 Nobelin rauhanpalkinnon välitettyään rauhan Venäjän ja Japanin sodassa.

Roosevelt pyrki koko elämänsä ajan todistamaan miehekkyyttään ja kyvykkyyttään. Hän harrasti nyrkkeilyä, painia, ui ja kantoi revolveria minne menikin (Tosin hänessä ei näemmä kuitenkaan ollut vastusta Roopelle kahdessa ensimmäisessä). Nuorempana hän toimi karjapaimenena, suurriistan metsästäjänä Afrikassa ja sotilaana Espanjan-Amerikan sodassa (hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi sanoen, että selittäisi mieluummin lapsilleen miksi taisteli, kuin miksi ei ollut taistellut). Presidentti Wilsonille T.R. ei koskaan antanut anteeksi sitä ettei tämä päästänyt häntä taistelemaan ensimmäiseen maailmansotaan. Kansa rakasti häntä.

Roosevelt ja Panaman kanava

Nykyinen Panama oli alun perin espanjalaisten vuonna 1510 organisoima siirtokunta. Se joutui 1821 itsenäistyneen Suur-Kolumbian yhteyteen. Ranskalainen yhtiö ryhtyi rakentamaan Panaman kanavaa 1881 Ferdinand de Lessepsin johdolla, mutta joutui lopettamaan jouduttaan taloudelliseen ahdinkoon. Vuonna 1901 Ranska luopui lopullisesti yrityksestä ja myi oikeudet seuraavana vuonna Yhdysvalloille. Roosevelt järjesti maassa Yhdysvaltojen tuella kansannousun, joka johti 1903 itsenäisen Panaman valtion syntyyn. George Washington Goethalsin johdolla rakennettu Panaman kanava avattiin liikenteelle juhlamenoin 15.8.1914.

Teddy-karhu

Rosan tarina Culebran liikenero rakentuu kuitenkin teddy-karhun ympärille. Mikä on sen tarina? Kuten sanottua T.R. nautti metsästyksestä. Kerran hän oli Missisippissä karhujahdissa, mutta koirista ja oppaista huolimatta karhuja ei vain näkynyt. Metsästyksen järjestäjät alkoivat olla epätoivoisia, he halusivat miellyttää presidenttiä! Kolmantena päivänä opas ja koirat saivat kuitenkin vainun. Karhu osoittautui nuoruutensa päivät jo taakse jättäneeksi vaariksi. Yhtä kaikki, karhu sidottiin puuhun ja presidenttiä lähdettiin noutamaan karhun kaatoon. Nähdessään surkean eläimen Roosevelt kieltäytyi kunniasta. Uutinen karhujahdista päätyi lehtiin ja siitä tehtiin pilakuvia. Niissä karhu oli piirretty pelosta väriseväksi söpöksi pennuksi. Pian karhuhahmo yleistyi Rooseveltistä piirrettyissän poliittisissa pilapiirroksissa.

Nähtyään pilakuvat newyorkilainen kauppias Morris Michtom laitatti kauppansa ikkunaan kaksi vaimonsa ompelemaa pehmokarhua. Michtom otti sitten yhteyttä presidenttiin ja kysyi sopisiko leluja kutsua "Teddyn karhuiksi". Lelusta tuli menestys ja Michtomin kauppakin laajeni kokonaiseksi ketjuksi.

Lähteet

Brogan, Hugh: The Longman History of the United States of America. Longman 1999.

CD-Fakta 98. WSOY 1998.

http://www.theodoreroosevelt.org/kidscorner/tr_teddy.htm