Don Rosa - Uusi Ankkamestari

Sisällysluettelo

1. Johdanto
2. Perhe ja lapsuus
3. Debyyttitarina
4. Valinta kustantamosta
5. Sarjakuvien teko
6. Don Rosan Ankka-kirjat
7. Ei-Disney-sarjakuvat
8. Kuuluisuus
9. Viikko Don Rosan elämässä
10. Muuta tietoa
11. Lopuksi
Lähteet

Johdanto

Me kaikki olemme varmasti lukeneet Aku Ankkaa, mutta kiinnitämmekö huomiota piirtäjiin? Yksi heistä on noussut ylitse muiden: sukujuuriltaan puoliksi italialainen, tätä nykyä Kentuckyssa asuva Don Rosa, jonka innoittajana toimii edesmennyt ankkamestari Carl Barks. Rosan ainutlaatuinen, uskomattoman tarkka ja viimeistelty piirtojälki sekä loistava juonikerronta ovat lunastaneet paikkansa nykyajan Aku Ankka -maailmassa. Rosan tyylin erotuttua muista Rosan eduksi, on alettu kiinnittää huomiota piirtäjään.

Rosan isosiskon Dianan sarjakuvakeräilyharrastus antoi jalansijaa pikkuveljen jo niin vahvalle piirtohimolle, ja Carl Barksin Ankka-tarinoiden innoittamana pikku-Donin mielessä alkoi kypsyä ajatus omasta Ankka-tarinasta.

Tämän hetken ehdottomasti suosituimman Ankka-piirtäjän mielessä on, ja kehittyy entisestään, useita ideoita uusiin Ankka-tarinoihin - ongelmana on ainoastaan ajan puute.

Perhe ja lapsuus

Donin perhe isän puolelta on italialainen. Hänen isänsä, Hugo Rosa, syntyi pienessä Maniagon kylässä Pohjois-Italiassa. Perheen muuttaessa Yhdysvaltoihin - jossa Donin äidin perhe oli asunut jo useita vuosia - Hugo oli vielä pieni. Donin isoisä äidin puolelta oli saksalaista sukua, kun taas isoäiti skotlantilaista ja irlantilaista sukujuurta. Omien sanojensa mukaan Don on viimeinen Rosa Amerikassa, kun taas Pohjois-Italiasta suvun edustajia vielä löytyy.

St. Matthewsissa ja myöhemmin U.S. 42:n kodissa kasvanut, 29.6.1951 syntynyt Don kasvatettiin englanninkieliseksi, eikä hän näin ollen koskaan oppinut italiaa. Hugo peri myöhemmin isänsä Gioachino "Keno" Rosan vuonna 1905 perustaman rakennusyhtiön Keno Rosa Companyn.

Don alkoi piirtää heti kehdosta päästyään - vanhempien rooliksi jäi puhekuplien täyttäminen. Tarinan juoni oli kuitenkin aina pääosassa, eikä Don koskaan erityisemmin nauttinut piirtämisestä. Hänen piirroshahmonsa olivatkin aina high schoolin yhdeksännelle asti Joe ja Holey -nimisiä pikku-ukkoja. Ajan myötä tarinoiden laatu kasvoi, mutta hahmot pysyivät pitkään samoina - eiväthän ne tee muuta kuin vievät tarinaa eteenpäin.

11 vuotta Donia vanhempi isosisko, Diana, oli keräilijäluonne ja omisti näin ollen paljon sarjakuvalehtiä, joista osa oli Dell-kustantamon Disney-lehtiä. Lehdissä oli aina vuodesta 1949 asti ilmestyneitä Barks-tarinoita, ja Donin luettua ne, oli uusi Barks-fani syntynyt. Luultavasti Dianan keräilyvimma antoi Donille keräilykipinäntapaisen halun keräillä erilaisia tavaroita.

Myöhemmin kymmenkesäisenä Don heitti pois omat ja isosiskonsakin sarjakuvat kahta suosikkiaan lukuun ottamatta: ensimmäistä Uncle Scrooge -lehteä, jossa oli Ovela Roope-Setä -tarina (Only a Poor Old Man) sekä lehteä, joka sisälsi Kultainen Kypärä -tarinan (Golden Helmet). Myöhemmin katumus kuitenkin otti vallan, ja hän keräsi kaikki pois heittämänsä lehdet takaisin.

Kaikki Donin käymät koulut olivat poikakouluja, eikä hän näin ollen päässyt nauttimaan naisseurasta kouluajoillaan - muutamaa collegen taidehistorianluentoa lukuun ottamatta. Edes koulutunneilla Don ei malttanut olla piirtämättä, vaan piirsi satiirisarjakuvia opetettavasta aiheesta.


Debyyttitarina

Eräänä päivänä vuonna 1986 Don näki erään pienen sarjakuvamyymälän ikkunassa Gladstone-kustantamon sarjakuvalehden, joka ensimmäisenä uutena lehtenä sisälsi Disney-hahmoja Amerikassa sitten 1970-luvun. Hän huomasi heti lehden toimituksen tuntevan samanlaista kunnioitusta Barksin Ankkoja kohtaan kuin hän itse. Itse asiassa hän luuli kannessa ollutta Daan Jippesin tekemää piirrosta hänelle vieraaksi Carl Barksin työksi, sillä Jippes osasi - ja osaa edelleen - piirtää hämmästyttävän paljon samalla tavalla kuin Barks. Joka tapauksessa lehdestä innostuneena Don soitti Gladstonen silloiselle päätoimittajalle Byron Ericksonille ja ilmoitti kohtalonaan olevan kirjoittaa ja piirtää Roope-Setä-sarjakuva. Byronin suostuttua Don löysi itsensä seuraavana päivänä tekemästä ensimmäistä Aku Ankka -sarjakuvaansa, Auringon Poikaa (Son of The Son).

Tarina kertoi muinaisista inkoista ja Manco Capacin temppelistä - tarinassa Roope luonnollisesti keksi keinon löytää inkojen kadonnut aarre. Don oli kirjoittanut juonen valmiiksi jo vuonna 1971 ja käyttänyt sitä vuonna 1973 koululehtensä Pertwillaby Papers -sarjakuvassa Lost in the (an alternative section of) the Andes.

Donilla ei ollut aikomustakaan tehdä Gladstonelle lisää sarjakuvia, mutta tarinan tullessa julkaistuksi suuren menestyksen saattelemana Uncle Scrooge -lehden numerossa 219 sekä saadessaan ehdokkuuden Harvey Award -palkintoon parhaana tarinana, halusi Gladstone lisää. Suostuttuaan Don myi isältään Hugolta perimänsä rakennusyhtiön, heitti vatupassin nurkkaan ja ryhtyi kokopäiväiseksi sarjakuvataitelijaksi.

Valinta kustantamosta

Vuonna 1989 Don lopetti työskentelynsä Gladstonelle - Disney ei antanut sen enää julkaista hänen taidettaan. Hän oli nyt työtön, mutta kirjoitti käsikirjoituksen Duck Tales -tarinaan Back in Time for a Dime!, sekä kirjoitti ja piirsi tarinan Ahneen Palkka (The Money Pit) kertoakseen Disneylle, että voisi työskennellä heille, mutta vain jos se muuttaisi joitakin periaatteitaan.

Vuosina 1986-1989 Don oli tehnyt Disney-sarjakuvia, jotka hän oli ainoastaan piirtänyt, hollantilaiselle Oberonille. Don oli piirtänyt tarinat Gladstonen töiden välissä - Oberonin budjetti ei sallinut Donin tehdä heille jatkuvasti tarinoita.

Samoihin aikoihin Don sai tietää tanskalaisen mediajätti Egmontin (entinen Gutenberghus) julkaisseen hänen tarinoistaan uusintapainoksia haluten lisää - Donilla oli nyt mahdollisuus valita kustantamojen välillä. Siitä eteenpäin Don onkin tehnyt töitä etupäässä Egmontille sen suuremman budjetin vuoksi, lukuun ottamatta töitään ranskalaiselle Picsou-lehdelle, jolle hän teki tarinat: Kolikko Karussa (The Coin), Hakkaa Päälle! (Attaaaaack!) sekä The Sharpie of the Culebra Cut, joka ei ole nähnyt vielä päivänvaloa Suomessa (julkaistu nyttemmin numeroissa 38-40/2002 nimellä Culebran liikenero toim. huom.).

Egmontista poiketen Picsou julkaisi kyseiset tarinat - Egmont onkin sanonut Donille olevansa haluton vastaanottamaan monimutkaisia aarteenmetsästysseikkailuja sekä tarinoita Roopen nuoruudenajoista. Picsou onkin päässyt nauttimaan myös Donin heitä varten tekemistään yhden sivun spesiaalikuvista (ns. PinUp-kuvat). Johtuneeko tämä kyseisen ranskalaislehden suopeudesta Donin taidetta kohtaan? - mene ja tiedä.

Sarjakuvien teko

Don Rosan kirjoittaman ja piirtämän tarinan tunnistaa helposti sen uskomattoman suuresta yksityiskohtien määrästä, erittäin tarkasta piirtojäljestä sekä ainutlaatuisista ja hauskoista juonikuvioista. Yksityiskohtien määrä johtuu osaksi Donin insinöörikoulutuksesta, osaksi taas Harvey Kurtzmanin ja Will Elderin piirtämän MAD-lehden Doniin tehneestä vaikutuksesta yksityiskohtien suuren lukumäärän osalta; mutta omien sanojensa mukaan myös "pikkutarkka nipottaja" -luonne antanee tarinoiden arvolle sopivaan detaljipaljouteen oman arominsa. Donin pyrkiessä täydellisyyteen ja realismiin tarinoissaan, hänen tapansa tarkastaa niiden taustat äärimmäisen tarkasti lienee kohdallaan - tarkastukseen saattaa kulua parikin viikkoa pitkän seikkailutarinan kohdalla. Paria erikoistapausta lukuun ottamatta kaikki Rosa-tarinat sijoittuvat 1950-luvulle - aika jolloin Don itse luki suurimman osan Barksin tarinoista. Sitä paitsi Barksin laatima suunnitelma ja aikajana Roopen elämän vaiheista kertoisi karun totuuden - Roope Ankka vuonna 2002 olisi yli 130-vuotias.

Don mieltää asian tavalla, joka ei välttämättä sovi yksiin nykyisten tusinapiirtäjien tekemien epäaitojen ja Barksin Ankkoja koskevien faktojen kanssa ristiriidassa olevien Ankka-tarinoiden kanssa - Roope kuoli vuonna 1967 elettyään 100-vuotiaaksi.

Ensimmäisissä Ankka-tarinoissaan Don jäljitteli Barksin piirtotyyliä sekä Ankkojen asentoja, vaikkakaan tulokset eivät aina vastanneet odotuksia. Sen ohella, että hän on piirtänyt läpi muutaman Barksin ruuduista Roope Ankan Elämä ja Teot -sarjaansa, hän on tehnyt muutamia jatko-osia Barksin klassikkotarinoille: Paluu Xanaduun (Return to Xanadu), Windigojen mailla (War of the Wendigo) ja Kolumbuksen Kadonneet Kartat (The Lost Charts of Columbus).

Don käyttää sarjakuvia tehdessään kallista, päällystettyä, kolmikerroksista Strathmore-paperia, ainakin seitsemää erilaista kynämallia sekä tietysti pyyhekumia.

Hänen käyttämänsä kynät eivät ole varsinaisia ammattilaissarjakuvapiirtäjän kyniä, vaan insinööreille tyypillisiä kynämalleja - hän on käyttänyt mm. kaikissa Gladstonelle tekemissään tarinoissa PigmaMicron 01 (Sakura) -kyniä. [Don on myöhemmin kiistänyt käyttäneensä PigmaMicron-merkkiä, toim. huom.]

Kynien lisäksi hän käyttää myös college-ajoiltaan tuttuja mallineita, joita ei myöskään ammattisarjakuvanpiirtäjä käyttäisi - ehkäpä juuri tavanomaisuudesta poikkeavat työvälineet antavat hänen sarjakuvilleen oman hohtonsa. Mallineita Don tosin käyttää vain tehdessään Ankkoja, ja joitakin pyöreitä esineitä, kuten kolikoita.

Kun Don tietää miten monta sivua tarinassa saa olla, hän aloittaa kirjoittamisen lopusta alkupäätä kohti tietäen tarinan loppuratkaisun. Kirjoitettuaan puolenvälin paikkeille, hän kirjoittaa alusta loppua kohti tarinan keskivaiheille saakka. Tämän jälkeen hän yhdistää alun ja lopun muutamalla sivulla - näin hän pystyy keskittymään tarinan tärkeimpiin osiin: alkuun ja loppuun.

Tavallisen kahdeksan ruudun, eli paneelin, sijasta hän laittaa piirtämiinsä sivuihin 10-12 paneelia, sillä sivuja saa olla enintään 30, vaikka hänellä on 60-sivuiset tarinaideat. Don harvemmin tekee lyhyitä tarinoita (n. 10 sivua), mutta jos hän saa hyvän idean lyhyeen tarinaan, hän kyllä tekee sen idean laadusta riippuen.

Don piilottaa joihinkin tarinoihinsa huumorimielessä Mikki Hiiren, vaikka ei koskaan aiokaan tehdä Mikki-tarinaa tämän tylsän ja persoonattoman olemuksen takia.

Don piilottaa tarinoidensa aloitusruutuun sekä yksittäisiin keräilykuviinsa D.U.C.K-osoituksen Carl Barksille (Dedicated to Unca Carl from Keno). Ensimmäisiin tarinoihinsa Don kyllä kirjoitti omistuksen, mutta Gladstone poisti ne luultuaan niitä nimikirjoituksiksi - siitä lähtien hän on piilottanut ne.

Donin lempihahmo on Roope monenkirjavan ja moniulotteisen olemuksensa takia - hänet voi laittaa niin monenlaiseen tarinaan.

Roope on mainiosti kuvattavissa taistelemassa ensilanttinsa kohtalosta Milla Magian kanssa, puolustamassa rahasäiliötään Karhukoplan vähemmän nerokkailta hyökkäyksiltä, kilvoittelemassa arkkivihollisensa, kieron afrikaanerin Kulta-Into Piin kanssa maailman rikkaimman ankan tittelistä, sukeltamassa meren syvyyksissä lahonneessa laivanrähjässä aarteenkiilto silmissään, tai kertomassa sukulaispojilleen uljaita tarinoitaan nuoruudenajan seikkailuistaan Klondikessa. Don onkin suurimmassa osassa tarinoitaan kuvannut Roopen pääosaan, vaikkakin Aku ja hänen sisarenpoikansa vipeltävätkin usein mukana.

Don Rosan Ankka-kirjat

Don Rosa -kirjoja on julkaistu yhteensä neljä: Kadonneen Kirjaston Vartijat, Roope Ankan Elämä ja Teot, Sammon Salaisuus sekä vuonna 2001 ilmestynyt Temppeliherrojen Kätketty Kruunu. Nämä joka toinen vuosi ilmestyvät opukset ovat kokoelmateoksia Rosan parhaista tarinoista, lukuun ottamatta Roope Ankan Elämä ja Teot -teosta, joka on täysin Barks-faktoihin pohjautuva, tasapainoinen sekä onnistuneella ja ainutlaatuisen komealla tavalla Roopen elämänvaiheet kertova mahtava eepos. Kirja kertoo Roopen elämäntarinan aina 10-vuotiaasta glasgowlaisesta lankkipojasta suurimperiumin nokkamieheksi. Kirjan viimeinen osa sijoittuu vuoden 1947 legendaariseen joulupäivään, jolloin Roope ensi kertaa tapasi Tupun, Hupun ja Lupun - Akun sisarenpojat. Don teki sarjan vuosina 1991-1993, ja tarinat julkaistiin kahta ensimmäistä lukuun ottamatta Suomessa vuosina 1992-1994, ja myöhemmin kirjana vuonna 1997. Don sai työn Egmontin päätoimittajalta, ja hyvältä ystävältään, Byron Ericksonilta, joka tiesi Donin pitävän erityisesti Roopesta.

Don on tehnyt sarjaan kaikkiaan 4 jatko-osaa: Yukonin Sydän (Hearts of the Yukon), Hämäyksen Hurrikaani (The Vigilante of Pizen Bluff), Cutty Sarkin Cowboykapteeni (The Cowboy Captain of the Cutty Sark) ja Suomessa vielä julkaisematon The Sharpie of the Culebra Cut. Jotkut pitävät myös Onnenlantin Tarina ja Hollantilaisen Salaisuus -tarinoita jatko-osien sarjaan kuuluvina tarinoina.

Kaikki 4 kirjaa sisältävät kattavat esipuheet jokaisesta tarinasta yksilöllisesti - Roope Ankan Elämä ja Teot pitää sisällään jokaiseen tarinaan liittyvän Rosan piirtämän keräilykuvan.

Sammon Salaisuus -teoksen nimikkotarina valloitti suomalaiset lukijat ovelan ideansa ansiosta. Tarinassa Ankat lähtevät Roope nokkamiehenään Suomeen etsimään Kalevalan kadonnutta mahtiesinettä - sampoa. Kalevalan vanha kieli Ankkojen suussa, Milla Magia Pohjan Akka Harvahampaana, mustalla nappinenällä varustettu Elias Lönnrot sekä Iku-Turso Äijön Poika tallomassa Helsingin maamerkkejä vihreiden, sammakkomaisten koipiensa alle teki unohtumattoman vaikutuksen suomalaisiin nostaen Don Rosan arvostetuimmaksi Ankka-piirtäjäksi Suomessa.

Ei-Disney-sarjakuvat

Donin ollessa collegessa, koulun oma lehti, Kentucky Kernal, halusi julkaista poliittista satiirisarjakuvaa ja kääntyi lehden pilapiirtäjän puoleen - Don Rosan. Don tekikin lukukauden ajan päivittäistä sarjakuvaa, Pertwillaby Papersia, jossa sarjakuvan päähenkilön Lancelot Pertwillabyn onnistui kirjautua collegeen sisään ilmaiseksi. Don piti hahmosta valtavasti, sillä Lancelot oli Don itse. Uusi seikkailusarjakuvista pitävä päätoimittaja antoi Donille mahdollisuuden tehdä seikkailupainotteisen tarinan, jossa Don hyväksikäytti vuonna 1971 kirjoittamaansa juonta. Samaisen juonen pohjalta Don piirsi ensimmäisen Ankka-tarinansa, Auringon Pojan.

Valmistuttuaan collegesta, Don meni töihin perheyritykseensä, jonka myöhemmin kuitenkin myi ruvetakseen kokopäiväiseksi sarjakuvapiirtäjäksi. Vapaa-aikanaan hän jatkoi Pertwillaby Papers -sarjaansa tehden sitä The Rocket's Blast Comicollector -ihailijalehdelle. Don teki sille kaikkiaan kolme tarinaa, joista viimeinen, Knighttime, julkaistiin keskeneräisenä vuonna 1979.

Samana vuonna Don alkoi tehdä paikallisen sanomalehden pyynnöstä joka lauantaista sarjakuvastrippiä, Captain Kentucky. Se oli supersankarisarjakuvien parodia, sillä Don ei pitänyt kyseisiä sarjakuvia minkäänlaisessa arvossa. Supersankari Captain Kentucky oli siviilissä Lance Pertwillaby. Piirrettyään sarjakuvaa 150 episodin verran ja saatuaan siltä ajalta huonoa palkkaa, ei Donia kiinnostanut sarjan jatkaminen ja hän lopetti.

Lopetettuaan Captain Kentuckyn tekemisen, Don teki vielä yhden episodin Knighttime-tarinaan, jossa Lance herää pahasta unesta ja tajuaa supersankariuransa olleen vain unta. RB Comicollector ei kuitenkaan koskaan julkaissut episodia.

Kuuluisuus

Suurin ja arvostetuin Donin töistä on 12-osainen Roope Ankan Elämä ja Teot -kirja, josta hän saikin vuonna 1995 sarjakuvamaailman Oscariksi nimetyn Will Eisner -palkinnon parhaasta sarjamuotoisesta tarinasta. Vuoden 1995 palkinto ei suinkaan ole ainoa - vuonna 1997 Don sai toisen Will Eisner -palkinnon parhaana huumorisarjakuvien piirtäjänä/käsi-kirjoittajana.

Kuuluisin Donin yksittäinen piirros on varmaankin Aku Ankan taskukirjojen 168 ja 169 liitteenä sekä myöhemmin Roope Ankan Elämä ja Teot -kirjan ja Aku Ankan numeron 30/99 mukana julkaistu Aku Ankan sukupuu -juliste. Alunperin Don aikoi tehdä Ankkojen sukukiehkurat selvittävän tarinan, mutta kustantajan ehdotuksen jälkeen Don tekikin itse sukupuun julisteena, eikä tarinaa näin ollen enää tarvittu.

Don Rosa lienee tämän hetken arvostetuin, suosituin sekä oman mielipiteeni mukaan myös paras Ankka-tarinoiden tekijä, vaikkei Yhdysvalloissa enää julkaistakaan Disney-sarjakuvia. Hän on Carl Barksin ohella ainut Ankka-piirtäjä, jonka piirtämästä tarinasta on kulloinkin erikseen maininta Aku Ankka -lehden kannessa.

Viikko Don Rosan elämässä

Don herää arkipäivisin puoli seitsemän maissa, ja alkaa vastata saamiinsa sähköpostiviesteihin, joita hän saa keskimäärin 35 päivässä. Piirtotyön Don aloittaa kymmenen paikkeilla, ja jatkaa työtä aina viiteen saakka - pitäen tietysti taukoja välissä, ja vastaillen saamiinsa viesteihin. Työpäivän loputtua hän viettää vapaa-aikaansa, ja aina välillä tarkastaa sähköpostinsa viestien varalta. Viimein kahdentoista maissa hän menee nukkumaan, vaikkakin herää pari tuntia myöhemmin tarkastamaan sähköpostinsa. Kuten huomata saattaa, Don todella pyrkii olemaan tiiviisti yhteydessä ihailijoihinsa sähköpostin kautta.

Viikonloppuisin Don ei piirrä sarjakuviaan, mutta vastailee kyllä saamiinsa viesteihin - vaikkakin lauantaina ainoastaan aamulla. Muun ajan hän viettää kotitöiden, kolmen koiransa sekä Gyro-nimisen kakadunsa kanssa.

Muuta tietoa

Tällä hetkellä Don asuu Louisvillessa, Kentuckyssa, vaimonsa, kolmen bassettikoiransa sekä Pelle Pelottoman englanninkielisen nimen mukaan ristityn Gyro-kakadunsa kanssa. Vaikka Don ei vaimonsa kanssa maataloustöitä teekään, he asuvat keskellä kahdentoista hehtaarin farmia, jonka Don aikoinaan osti. Naapurisodat lienevät vähäisiä lähimmän naapurin asuessa näkymättömissä seuraavan mäen takana.

Donilla on kaksi autoa: vuoden 1938 Nash Lafayette Deluxe ja vuoden 1948 Dodge Custom-6, jonka rekisterinumero on COMICS. Donin vaimo, Ann, ajaa BMW:a.

Keräilijäluonteensa ansiosta Donilla on kerättynä 40 000 sarjakuvalehteä, vanhoja elokuvia, 600-700 Aku Ankka -hahmoa sekä määrätyn tyyppistä musiikkia, kuten soundtrackeja elokuvista. Keräilyn lisäksi Don telttailee, hoitaa puutarhaa, katselee lintuja, lukee, sekä luetteloi villikukkia.

Carl Barksin ohella Don pitää myös Alex Raymondin, Burne Hogartin, Hal Fosterin, Will Eisnerin, Walt Kellyn, Harvey Kurtzmanin sekä Will Elderin sarjakuvista Barksin Roope-sarjojen ollessa kuitenkin lähimpänä hänen sydäntään.

Lopuksi

Loppuyhteenvetona todettakoon, että Aku Ankka -maailma tarvitsee Don Rosan kaltaisia tiennäyttäjiä sekä inspiroijia. Hänen työnsä Ankka-maailman hyväksi on mittaamaton - uuden sukupolven edustajat ovat päässeet mukaan siihen Ankka-maailmaan, joksi Barks sen tarkoitti luodessaan Ankkalinnan. Akun käsittämättömät isosedät, serkut sekä anopit, joita uuspiirtäjien tarinoissa vilisee, tekevät karhunpalveluksen nykysukupolvelle. Barks kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, mitä nykytarinoihin tuherretaan.

Ei pidä saattaa kaikkia nykytarinoiden typeryyksiä piirtäjien virheiksi, sillä esimerkiksi käsite onnenlantti on "suomentajien moka" kertoi Don Rosa itse kun tiedustelin asiaa. Suomennoksen kuuluisi olla 'ensilantti', kuten Roope Ankan Elämä ja Teot -sarjan kahdestoista osa selväsanaisesti kertoo. Akun sisarenpojathan taas ovat Aku Ankan sukupuun mukaan todellakin sisarenpoikia, eivätkä veljenpoikia, kuten nykytarinoiden perusteella voisi olettaa. Ilmeisesti joskus 80-luvulla - ellei aiemminkin - tehty suomennosvirhe peilautuu nykyisiin Ankka-tarinoihinkin.

Don Rosa seuraa Vanhan Mestarin jalanjälkiä ja lunastaa paikkansa nyky-yhteiskunnassa Uutena Ankkamestarina.

Lähdeluettelo

· Don Rosalta sähköpostin kautta saadut tiedot
· http://www.perunamaa.net/donrosa/
· Kadonneen Kirjaston Vartijat ja muita Don Rosan parhaita (1995)
· Roope Ankan Elämä ja Teot (1997)
· Sammon Salaisuus ja muita Don Rosan parhaita (1999)
· Temppeliherrojen Kätketty Kruunu ja muita Don Rosan parhaita (2001)


Tuomas Lehtonen