Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4
Kirjoittaja

Aihe: Viikon vanha Akkari

(57 viestiä)
souffleur m
Alkuperäinen viesti on lähetetty 3. kesäkuuta 2010.

Vuosikerta 2001 on yksi minunkin suosikeistani, perustelut ovat suhteellisen samat kuin Paroonilla. Itse numerokin on kaikin puolin onnistunut kunnianosoitus Barksille ja myös kokonaisuutta pitäisin hieman toista Barks-numeroa, 40/2000, parempana. 2000-luvun kolmatta mestarin tarinoille kokonaan omistettua lehteä, numeroa 27/2008, ei kuitenkaan tämäkään numero voita. Ja periaatteessa se onkin aivan ymmärrettävää; vuoden 2008 numero oli pyhitetty kokonaan kenties sille Barksin legendaarisimmalle tarinalle, kun taas tämä numero tarjosi pitkälti sellaisia tyypillisempiä tarinoita, mutta monipuolisemmin. Sen takia itse taiteilijan juhlanumerona tämä täyttää paikkansa paljon paremmin.

Löydettyä viitosta pitäisin pitkälti melko perinteisenä Barksin 10-sivuisena. Tarina ei ole huono, muttei periaatteessa tarjoa mitään tajunnanräjäyttävääkään. Kelpo luettavaa se kuitenkin alusta loppuun on ja erityisesti loppuratkaisu, sekä sen sisältämä pieni opetus ovat onnistuneita. Myös Barksin 1940-luvun loppupuolen piirroksista olen jostain syystä pitänyt aina hyvin paljon.

Murhetta munista on myös melko tyypillinen Barksin 10-sivuinen, mutta 1960-luvulta. Ensimmäisellä lukukerralla en muista tarinasta mitenkään erityisesti innostuneen, tosiaan jotain revittelyä olisin kaivannut enemmän mukaan. Sinänsä kuitenkin idea oli hyvä ja sen ympärille Barks oli onnistunut luomaan ihan hyvän, luettavan sarjan. Periaatteessa jo sekin riittää.

Aku Ankka ja pojat -tarinan suhteen on myönnettävä, että meni pitkään, ennen kuin jaksoin lukea koko sarjan alusta loppuun... Vasta joskus viime vuonna asiaan tuli muutos, mutta silloinkaan kiinnostukseni ei ollut mitenkään erityisen suurta. :-[ Barksin vika se ei suinkaan ollut, vaan omien mieltymyksieni; ei ole nimittäin sarjakuvan voittanutta. Mielestäni oli kuitenkin nappivalinta julkaista ko. tarina nimenomaan tässä numerossa ja periaatteessa itse tarinakin oli ihan kelpo kamaa. Siitä huolimatta sarjakuvaversio on paljon parempi.

Oikukas onnenkalu oli myös osuva valinta juuri tähän numeroon. Vaikka juuri kerroinkin pitäväni Barksin 1940-luvun piirroksista, aivan alkuaikojen teokset eivät puolestaan minuun niinkään uppoa. Yksinkertainen ruutujako ja kolme riviä yhdellä sivulla eivät nimittäin ole mitenkään erityisen kaunis näky etenkään Akkarin kokoisessa julkaisussa. Myös hahmot ovat tässä tarinassa melko jäykkiä, mutta sehän vain kertoo siitä, ettei kukaan - edes Barks - ole seppä syntyessään. Juuri sen takia tämä tarina oli hyvä valinta lehteen ja on motivoinut minuakin omien sarjakuvieni suhteen. ;D Itse tarina oli niin ikään sellaista perustasoa, tosin hieman ennalta-arvattavia kohtia oli havaittavissa. Hieman hiomaton kokonaisuus, mutta Barksin myöhemmille tarinoille tyypillisiä elementtejä on tosiaan tästäkin jo havaittavissa.

Paitsi että Kinosten kautta kinoon on Barksin ainoa 2-sivuinen, lienee se myös ainoa hänen tarinoistaan, joista en itse juuri ollenkaan pidä. Tunnelma oli latistettu turhalla pitkityksellä, eikä ideakaan ollut niitä Barksin parhaimpia. Melko laimea kokonaisuus, mutta huonompiakin tarinoita on toki olemassa...

Muokkaus:Huom! Seuraava numero esitellään heti, kun vähintään kolme henkilöä on arvioinut nyt arvioitavissa olevan numeron 13/2001. Tarvittaessa asiaan voi toki tehdä poikkeuksenkin, jos numerosta ei esimerkiksi ole enää mitään sanottavaa tai lehteä ei löydy halukkailta arvostelijoilta, yms.
souffleur m
No, nyt kun tämä aihe on taas nostettu pinnalle, haluaisin kysyä erästä asiaa. Onko nimittäin kenelläkään enää kiinnostusta tätä aihetta ja 2000-luvun Akkareiden arvostelua kohtaan? Koko juttuhan kuivui harmillisesti kasaan yhden arvostelijan puututtua tuosta viimeisimmästä numerosta. Mielessä on käynyt, että ehkeipä ko. lehdestä enää löydy mitään sen järkevämpää sanottavaa, tjsp. Tosin hieman sitäkin epäilen, onhan kyseessä Barksin juhlanumero. Päätinpä nyt kuitenkin varmuuden vuoksi kysyä vielä kerran asiasta ihan uudella viestillä, nimittäin täällä ainakin olisi yksi halukas arvostelija.

Olen myös miettinyt, voisiko tätä topicia kenties kehitellä entistäkin pidemmälle. Esimerkiksi jonkinlainen pisteytysjärjestelmä saattaisi olla ihan mukava lisä, jonka avulla voisi pistää kaikki arvostellut numerot järjestykseen. Mutta ennen sitä pitäisi vain löytää ne arvostelijat. Arvostelun ei tarvitsisi olla pitkä. ;)
Aku Vankka
Minäää. En ole pitkään aikaan jaksanut vääntää uusimmasta Akkarista arvosteluja (toki ne tämänkin vuoden arvosanat joskus tulee..), mutta tämä vaikuttaa jo hyvin kiintoisalta. Eli ymmärsinkö siis oikein, että joka viikko arvostellaan yksi 2000-luvun lehti? Mukana toki, mikäli saan käyttää pisteytyksessä tuttua kouluarvosanasysteemiä (mukana siis plussat ja miinukset ja puolikkaat) koska silloin täällä arvostellut lehdet ovat vertailukelpoisia muiden arvostelemieni lehtien kanssa.
Mattiii
Minua kyllä kiinnostaa yhä tämä viestiketju, mutta kun on ollut kiireitä niin en ole ehtinyt kirjoittaa mitään tuosta edellisestä. Ja muutenkin voitaisiin jo siirtyä seuraavaan lehteen, kun ei monellakaan ole enää sanottavaa tuosta edellisestä, vaikka kyseessä onkin Barks-numero. Pisteytys-juttu kuulostaa oikein mukavalta, sen kuin pistät mietintään ja sitten tänne. Niin, ja itsekin kaipaisin tänne lisää väkeä, mukavempi lukea useamman käyttäjän viestejä kuin vain parin käyttäjän. Muutenkin porukka viestittelee aika vähän ankka-aiheisiin.
souffleur m
Ookoo, annan ilomielin tälle topicille toisen mahdollisuuden uuden Viikon vanhan Akkarin muodossa. Numero on jälleen arvottu, tosin aluksi arvontakone tarjosi vuotta 2009. En valinnut sitä, koska ensin halusin kysyä, ovatko viime vuoden lehdet teidän mielestänne liian tuoreita tähän aiheeseen? Voisiko viimevuotisten Akkareiden sijasta arvostella vuoden 1999 numeroita? Itse ainakin olen jo tällä foorumilla kaikki viime vuoden lehdet arvostellut, joten ainakin omalla kohdallani mielipiteeni esimerkiksi numerosta 51/2009 toistaisi mitä todennäköisimmin pitkälti itseään. Mutta mitäpä mieltä te olette?

AA 51/2003
http://i32.tinypic.com/ka63c7.gif
Lehden tarinat:
Aku Ankka: Luonnonoikkuja (William Van Horn)
Pikku-Aku: Valepukin tonttukätyrit (Kari Korhonen & Esteban)
Iso Paha Susi: Joulun henki (Evert Geradts & Bardon)
Roope-setä: Tunteellinen energiakriisi (Marco Rota)

Lisäksi mukana oli 2-sivuinen Aku Ankan lukunurkka. 36 sivua.
Numero on arvosteltavissa mitä todennäköisimmin lauantaihin 7.8. asti.


Ja jatkossa olisi tosiaan suotavaa (joskaan ei välttämätöntä), jos jokainen arvostelija antaisi jonkinlaisen kouluarvosanan kullekin Akkarille. Lehdelle voi joko laskea keskiarvosanan jokaisen sarjan oman arvosanan pohjalta, tai sitten arvosanan voi antaa pelkästään itse Akkarille yhtenä kokonaisuutena (jokaista tarinaa ei tarvitse muutenkaan sanallisesti arvostella, jollei mitään järkevää sanottavaa löydy). Sitten seuraavan numeron yhteydessä olisi tarkoitus laskea kaikkien arvostelijoiden oman arvosanan pohjalta keskiarvo numerolle, jolloin tosiaan kaikki numerot saataisiin paremmuusjärjestykseen. Tämän topicin kolmelle jo arvostellulle numerolle voi antaa arvosanoja n. kahden viikon ajan.
Parooni
Olen mukana arvioijajoukossa, ja jospa nyt saataisiin useamman henkilön myötä tämä ketju aktiivisemmaksi.

Sen verran tuosta vuoden 2009 numeroiden arvioimisesta, että ainakin itsellä n. vuoden takaisen numeron lukemisesta ei ole kovin vahvoja muistikuvia, joten se toimii uusin silmin luettuna. Ja ei kai näkökulman lehteen tarvitse olla sama kuin tuoreeseen lehteen, vaan voi vapaamuotoisemmin kirjoittaa eri tavalla noista 2009 lehdistä. Mutta itselleni käy hyvin myös vuosikerran 1999 mukaanotto (ja täydet vuosikerrat löytyvät n. 40 kilometrin päästä vuodesta 1996 eteenpäin, ja myös vuosi 1995 on yhtä numeroa lukuun ottamatta täysi, mikäli oikein lähihistorian esiaikaan on muilla osallistujilla on mahdollisuus uppoutua).

Arvio tuosta 51/2003 tulee myöhemmin. Tässä noiden kolmen lehden yleisarvosana (HUOM: Kokonaisuus ei ole sama kuin osiensa summa) (ja koska itselläni on kulunut tuosta 4-10-arvosana-asteikon alaisuudesta jo sen verta pitkä aika, itselleni luontevampi on arvosteluasteikko on 1-10, joten jos souffleur m kokoat jotain keskiarvoa, niin tämä huomioi):

46/2005: 7
23/2000: 8
13/2001: 9
souffleur m
Minullakaan ei varsinaisesti ole mitään vuosikertaa 2009 vastaan, mietin vain, riittääkö muilla varmasti kiinnostusta esim. puolen vuoden takaisia lehtiä kohtaan (erityisesti tässä vaiheessa, kun tätä aihetta yritetään herättää henkiin). Ja se täytyy myös sanoa, että viime vuonna arvostelijoita Uusin Aku Ankka -lehti -aiheessa oli huomattavasti vähemmän, kuin edeltävänä vuonna. Samalla logiikalla pitäisi siis kai myös vuosi 2008 ja ehkä myös vuodet 2004-2007 poistaa, joista taas itselläni olisi paljon sanottavaa. Ihan hyvä tämä on näinkin siis.

Erilaiset arvosana-asteikot on kieltämättä vähän kinkkinen asia keskiarvojen laskemisen kannalta, mutta kai siihenkin löytyy jonkinlainen ratkaisu... No, tässä ovat kuitenkin omat (koulu)arvosanani edellisille numeroille:
46/2005: 8-
23/2000:
13/2001:

Numeron 51/2003 suhteen on ensin sanottava, että siihen liittyy paljon tietynlaista nostalgiaa, onhan se osa ensimmäistä minulle tilattua vuosikertaa. Jokaisesta tarinasta onkin jäänyt suhteellisen hyvä maku suuhun. Lehden aloittava William Van Hornin johtosarja on pitkälti sellainen perushyvä 10-sivuinen, jossa on havaittavissa sekä pientä barksmaisuutta, että itse Williamille tyypillistä lievää surrealistisuutta, josta pidän hyvinkin paljon. Mieleen on jäänyt myös normaalia omaperäisempi ruutujako (kehystetyt ruudut, jne.). Kaikin puolin sujuva aloitus numerolle.

Valepukin tonttukätyrit on myös melko mukiinmenevä välisarja Korhoselta ja erityisesti nuorempana Pikku-Aku -tarinat upposivat aina yhtä hyvin meikäläiseen. 5-sivuinen Joulun henki on puolestaan sellainen ihan kiva lyhäri, johon paikoitellen mahtuu vaikuttaviakin kohtia. Lyhyys tekee tarinasta kyllä melko unohdettavan, mutta omassa "tynkätarinoiden" genressään se kuitenkin on ihan OK. Aika voi tosin hieman kullata näitäkin muistoja...

Numeron paras sarja on kuitenkin ehdottomasti Marco Rotan Tunteellinen energiakriisi, joka lienee yksi parhaista 2000-luvulla tehdyistä joulutarinoista. Idea on mainio ja koskettavakin, eikä toteutuksestakaan juuri moitteen varaa löydy. Tarinassa toki sorrutaan pieneen kliseisyyteen, kuten aina (maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto...), mutta se on toteutettu normaalia paremmin lopputuloksena ihan sympaattinen ja mielenkiintoinen jatkosarja. Myös kaikki olikin unta -loppuratkaisu sopii mielestäni tähän tarinaan, koska juoni alkaa saada loppua kohden tarpeeksi uskomattomia piirteitä osakseen. Lisäksi unen jälkipyykki on toteutettu huolellisesti, eikä tarina pääty heti heräämiseen, kuten harmillisen usein käy. Toki tämäkin tarina saa minulta varmasti pientä nostalgiabonusta ja jälkeenpäin luettuna olenkin tästä pieniä epäkohtia (esim. tiettyjen kohtien liiallinen nopeatempoisuus) löytänyt, mutta kyllä tästäkin on jäänyt kokonaisuutena kaikin puolin hyvä maku suuhun. Mainio tarina.

Tämän numeron arvosana olkoon 8-.
Parooni
AA 51/2003

Luonnonoikkuja
Van Horn on aina ollut hauskempi noissa arkipäivän tapahtumia kuvaavissa ankkatarinoissa. Tämäkin on kuitenkin ihan kelpo tarina, johon eloa tuovat ympyröidyt värikehysruudut. Muutenkin tarinassa ruutujen sisällä tapahtuu runsaasti toimintaa, vaikka Van Horn ei ensisijaisesti olekaan piirrostyyliltään mikään toimintatilanteiden mestari teknisesti. Loppu olisi voinut tarinan yleisluonteeseen sopivasti olla hieman revittelevämpi, ja vaikka Akun hoitoon johtavia tapahtumia olisi voinut näyttää karsimalla joitakin tapahtumia metsässä.

Valepukin tonttukätyrit
Kari Korhosen tarinoista eniten olen pitänyt näistä Pikku-Akuista. Ne toimivat maalaisympäristössä hyvänä vastapainona nykypäivän Ankkalinnalle, ja Akun hahmo pääsee toisenlaisessa valossa esille. (Mummon olemus ei muuten tarinoissa ole yhtään ulkonäöltä nuorempi, mikä pistää silmään.)

Jouluaiheisessa tarinassa melko perinteiset hupitapahtumat toimivat käänteiden osalta hyvin, ja loppu sisältää Korhoselle tyypillisen koukun jos toisenkin. Estebanin piirrostyyli sopii näihin tarinoihin mielestäni paremmin kuin Korhosen hieman kulmikas piirrosjälki.

Joulun henki
Samantapaisen juoniasetelman omaava (ja vieläpä samanniminen) Sepe-tarina nähtiin pari vuotta aiemmin numerossa 51/2001. Ja kyseinen tarina toimii tummasävyisyydessään paremmin kuin tämän numeron sarja. Mitään erityistä joulun sanomaa ei tarinassa ole havaittavissa, vaan jouluaspektista ja toisenlaisesta näkökulmasta huolimatta jälleen yksi "Sepelle käy lopussa ohraisesti"-tarina. Ja eipä tuo tarinan loppukaan ole millään muotoa oivaltava, joten melko turha tarina kyseessä.

Tunteellinen energiakriisi
Jos edellisen tarinan tunnelmaan vaikutti päivänvalon läsnäolo, niin jokseenkin sama vaikutelma oli Marco Rotan kosmoshenkisen joulutarinan jatkolla. Ei tämäkään jälkipuolisko huono ole, mutta ensimmäinen osa onnistui öisessä ilmapiirissä paremmin tunnelman ja lämminhenkisen tunteen luonnissa. Hyvin tarina tiivistää joulun tunnelman, ja Roopen muutos tarinan mittaan siivittää hänet kauas siitä, millaisena hahmona Carl Barks Roopen esitteli Joulu Karhuvuorella-tarinassa.

Lehden arvosana (1-10): 8
Parooni
En pysty muokkaamaan, joten teen uuden viestin:

Kun taas vaikuttaa aika hiljaiselta tämänkin numeron kommentointi, niin olisiko järkevää tehdä jonkinlainen lista niistä henkilöistä, joilla on resursseja ja halua kommentoida kutakin lehteä v. 2000-2009? Ja jos jostain syystä kyseisen listan jäsen ei pysty kyseisen lehden kommentointiin, ilmoittakoon asian tässä ketjussa erikseen. (Pidetäänkö tuota kolmen ihmisen listalle saamista miniminä ketjun jatkumisen mielekkyydelle?). Ja muutkin halukkaat toki saavat mahdollisuuksien mukaan osallistua ketjuun ns. listan ulkopuolisina jäseninä.

Kukin listalle haluava voi kopioida aloittamani listan ja muokata sitä:

Lista:
Parooni

Mukavaa tätä olisi tosiaan jatkaa, mutta jos ei jostain syystä ota tuulta alleen, niin ei maailma siihen kaadu.
Aku Vankka
Lista:
Parooni
Aku Vankka

Olen siis mukana, heti kun löydän tuon lehden. Taitaa olla niitä harvoja vuosikertoja tuo 2003, joita en ole vielä saanut ängettyä kansioon, joten ne lehdet on vähän missä sattuun. Olen kuitenkin jo yli puolet ko. vuoden lehdistä löytänyt, joten eiköhän tämäkin lehti pian löydy.

Tämä arvostelijoiden vähyys johtuu siitä, että tämä koko foorumi on yleisesti ottaen jo puolikuollut. Erityisesti minua harmittaa se, että kaikenlaisia arvostelijoita on niin vähän. Ennen oli mukavaa lukea viikottain muiden ankkislaisten arvosteluja Uusin Aku Ankka -lehti -topicista ja sitten aina kun uusi taskari ilmestyi, teki joku (usein useampikin henkilö) arvostelun siitä. Nykyisin arvosteluja tulee vain hyvin harvoin...
Mattiii
Lainaus käyttäjältä: ParooniMutta itselleni käy hyvin myös vuosikerran 1999 mukaanotto (ja täydet vuosikerrat löytyvät n. 40 kilometrin päästä vuodesta 1996 eteenpäin, ja myös vuosi 1995 on yhtä numeroa lukuun ottamatta täysi, mikäli oikein lähihistorian esiaikaan on muilla osallistujilla on mahdollisuus uppoutua).
Kas, mikä sattuma, kun itselläni löytyy Akkarit samoin vuodesta 1995 eteenpäin, mutta tuosta vuosikerrasta puuttuu yksi numero. Ettei vielä Paroonilta uupuisi numero 4/1995? :D Ja jos vain löytyy muilta ketjuun osallistujilta vuodesta 1995 eteenpäin Akkareita, niin mielellään arvostelisin myös niitä. Kolme osallistujaa on kyllä ihan minimimäärä, saisi olla enemmänkin, muuten tämä homma lässähtää.

Lista:
Parooni
Aku Vankka
Mattiii

Ja jos sopii, niin kirjoitan jutun tuosta lehdestä vähän myöhemmin, ehkä jo tänään. Sen voin kuitenkin sanoa, että varmasti osallistun tähän ennen deadlinea.
Aku Vankka
Mitä lehtiä tässä siis ollaan arvostelemassa? Ymmärsin Paroonin viestistä, että v. 2000-2009? Nimittäin omistan Akkareita pääasiassa 2000-luvulta, niitä vanhempiakin löytyy ihan reilusti, mutta ne on sitten hujan hajan eri vuosilta, useimmat alle 90-luvulta, joten näitä 90-luvun lehtiä minulta ei juurikaan löydy.
Somebody
Voin kai minä joskus osallistua, mutta tuota nyt arvosteltavaa numeroa minulla ei ole. Aloitin tilaamisen vasta 2005, ja sitä vanhemmat numerot ovat lähes kaikki 90-luvulta tai kauempaa,
mikä tietysti rajoittaa näiden arvostelujen tekemistä. Aktiivisuuteni siis riippuu aivan siitä, mitä arvontakone jatkossa sylkee ulos.
souffleur m
Lista:
Parooni
Aku Vankka
Mattiii
souffleur m


Sanoisinko, että itse omistan n. 3/4 2000-luvun numeroista. Vuosilta 2000-2002 ja 2004 puuttuu satunnaisia numeroita, koska silloin en Akkaria erinäisistä syistä johtuen tilannut. Suurin osa näistä numeroista kuitenkin löytyy mummolasta ja jatkuvasti täydennän vuosikertoja ostamalla lehtiä divareista. Siitä huolimatta saattaa tulla tilanteita, jolloin Viikon vanhaa Akkaria en kykene arvostelemaan. Mutta mukana kyllä olen, eiköhän se ole jo kaikille selvää. ;D

Ja pienenä muistutuksena: arvostelujen ei tarvitse tässä topicissa olla pitkiä. Periaatteessa jo pelkkä arvosana ja yhden lauseen perustelu lehdestä kokonaisuutena riittää. Tarinoiden yksittäiset arvostelut eivät siis ole välttämättömiä, vaikka niitä toki onkin mukavampi lukea. Tämäkin siksi, että mahdollisimman moni käyttäjä innostuisi tästä aiheesta. Ja arvosteltavat numerot ovat tosiaan (ainakin tällä hetkellä) vuosien 2000-2009 väliltä.
Ankkaristi
Lista:
Parooni
Aku Vankka
Mattiii
souffleur m
Ankkaristi


Voisinhan kokeilla itsekin, jos ei niin pitkiä arvosteluja tarvitse tehdä. Aikoinaan kun kaikki Ankkiksessa arvostelivat uusinta akkaria, minäkin olin muutaman viikon mukana touhussa, kunnes ärsyynnyin, kun sekä koulussa, että netissä haukuttiin arvostelujani. Mutta jos nyt ei pitkiä tarvitse, niin se helpottaisi minua :)

Itse omistan 2003:sta eteenpäin kaikki + jotain hajanaista 2000- ja 2001-vuosilta.Toki omistan myös 1995-1999 asti kaikki, mutta jos niitä ei arvostella, niin ei sitten mitään.

Tällä viikolla en kuitenkaan pysty arvostelemaan, koska en ole kotonani vaan mökillä. Ja tietenkään myöhemmin, jos on tiukka viikko vaikka koulussa, niin en pysty arvostelemaan.
Sivuja: 1 2 3 4