Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5
Kirjoittaja

Aihe: Wondyn räpellyksiä

(61 viestiä)
_wonderlust_
Yleisön pyynnöstä pistän minäkin töitäni esille. Vaikka ette kamalasti mallista tehdyistä töistä innostu, tykkään itse käyttää jonkinnäköistä mallia. Se on paitsi mukavaa myös varsin opettavaista. Lisää kuvia on tulossa, olen jo etsintäkuuluttanut pöllityn inspiraationi. Taisi lähteä saman kaverin matkaan, joka puhalsi mielikuvituksenikin.. Jokainen kommentti on tarpeellinen, odotettu ja luetaan huolella. Kuvia on muokattu vaihtelevia määriä, pyrin kertomaan sen aina työn yhteydessä. Lähinnä olen kuitenkin vain rajannut, pienentänyt ja joissakin (maalauksissa varsinkin) säätänyt värejä realistisemmiksi. Jokainen skannannut tiennee, että skannauksen yhteydessä pikku skannerimöröt syövät parhaan terän työn väriskaalasta pois.

Ankat:

Aku ja puhuva koira
Barksin klassikkoruutu mallina akvarelleilla ja musteella väsätty työ. Parin illan projekti, eli suhteellisen nopeasti valmistui. Meniköhän tähän sellaiset kuusi/seitsemän tuntia. Ainoastaan aloituksessakin esitellyt muokkaukset tehty.

Kultu Kimallus
Edellinen Barksia, tämä Rosaa. Yukonin sydämistähän se. Tykkään enemmän käsin värittämisestä, mutta pitäähän sitä Photariakin välillä kokeilla.

Aku & Iines + Reviraasta
Kalmanlehdon kartano -taskarin ja johtosarjan Perintöpergamentti perusteella tehty kuva. Tekniikka yksinkertaisesti lyijäriluonnos ja tussi päälle. Akua ja Iinestä en kovin pajoa muokkaillut (katsoin siis mallia kannesta semitarkasti, mutten mallaillut niitä näyttämään identtisesti samoilta), Reviraasta on puolestaan Flemming Andersenin piirtämästä jaksosta. Tausta on yhdistelmä kantta ja jaksoa. Ei muokattu.

Milla
Barksin huippujaksosta, jonka nimeä en häpeällisesti saa millään päähäni. (edit: Odysseuksen aarre, kiitos Vaari: D) Piirsin yhden suosikkikuvani Millasta omaan tyyliin ja omilla väreillä. Juu ja ihan puukynäthän ne olivat. Eipä tätäkään ole kummemmin koneella käsitelty.

Kultu Kimallus II
Barksia, Rosaa, Barksia, Rosaa! Jaksoa en muista, mutta yhdestä ruudusta napattu aihe akvarellille. Rajaukset musteella eikä kummempia muokkauksia.

Muut:

Vogue
Löysin jostain naistenlehdestä minimaalisen kuvan vanhasta sukkahousumainoksesta. Vanhoissa mainoksissa on oma viehättävä tunnelmansa, ja kun löysin tämän paperin, se oli pakko tehdä. Mallia käytetty aika semisti, loput omaa kyhäelmää. Tehty ihan puukynillä, kevyt lyijäriluonnos pohjalla. Muokkasin värejä vastaamaan oikeita sävyjä.

Dani Filth
Cradle of Filthin laulaja: ) Pitihän herra ikuistaa paperillekin, oikeastaan useampaan otteeseen, ja tässä yksi niistä. Lyijärillä piirretty ja Photarilla yritetty tummentaa sen verran, että näyttää samalta kuin luonnossa. Olen viime aikoina hurahtanut lyijäripiirroksiin ihminen mallina, joten on todennäköistä, että näitä tulee lisää. Ja tässähän on suorastaan pakollista käyttää mallia: )

You and Me and the Devil Makes 3
Tämä oli vielä pakko ottaa, sillä kerrakin työssäni on jotain syvällisempääkin ajatusta!: D You and Me and the Devil Makes 3 on Marilyn Mansonin biisin nimi, ja se liittyy tähän työhön melko paljonkin. Itse Manssi on jonkin verran herran elämäkerran kannessa olevan kuvan näköinen, ja muut kuvat on samaisesta kirjasta. (Fontti on eräs bändin logoista.) Manson on siis kuvan "Me". "The Devil" on oikealla oleva paholainen, joka löytyy myös Mansonin olkapäästä. Muutin tatuoinnin värit työhöni sopiviksi. "You" oli vaikeampi, mikä voisi kuvata kaikkia kuvaa katsovia ihmisiä ja linkittyä samalla Mansoniin? Elämäkerrasta löysin kivoja piirroksia ihmisen elimistä (yamm!), joista tein kuvaan aivot, silmän ympäryksineen ja kylkiluut. On melko todennäköistä, että kuvan katsojalta löytyy nämä. Vasemmalta oikealle kuvasta löytyvät siis you, me ja the devil. Tässäkin taisin säätää vähän värejä, näytti kovin hailakalta.

Yritän etsiä vanhempia töitäni (ne, joissa ei ole käytetty mallia, häviävät todennäköisemmin kuin mallista tehdyt o_0) ja piirrellä lisää. Pistän niitä sitten valmistumisen mukaan tähän topicciin. Joitain kuvia mulla onkin jo valmiiksi koneella, mutten viitsi laittaa ihan kaikkea heti. Ei niitä kukaan jaksaisi katsoa:P Yritän myös kehitellä jotain, kuinka saisin "omasta päästä" kehitetyt työt esille. Niiden koko on vähän liikaa skannerille. Tai ei ihan vähääkään. Mutta kommenttia, anyone?
$MCD
Ohhoh , nyt on hienoja töitä Wondyltä :-O Hyvää näköjään kannatti odottaa. Ei voi muutakuin sanoa , että upeaa jälkeä! Vähän kun hioisit tuossa Rosan Kultu-piirroksessa tätä kulmikkuutta , sillä jotenkin vain pisti silmään tämä "kantikkuus" , joka saa hahmon näyttämään omituiselta , muuten upeaa jälkeä.

Listaanpa tähän plussat ja miinukset samantien..

Plussaa

Väritys +
Piirosjälki +
Mittasuhteet +
Selvyys +
Taustat +

Miinukset

"Kantikkuus" -

Eli tiivistettynä upeaa jälkeä , mutta panosta vielä vähän tuohon pyöristämiseen.
Vaari
Uskalsit viimein. ;D

Heti alkuun pakko sanoa että gallerian parhaita (ylläri?), vetävät vertoja kelle hyvänsä ankkataiteilijalle.

Aku ja puhuva koira
Kunnioittaa hienosti alkuperäistä sarjaa. Tyylillisesti kuin Barksia, ja väritys syventää kuvaa sopivasti pelkkään sarjakuvaruutuun nähden. Varjostukset ja muut sävyerot on toteutettu mallikkaasti, ja reunojen "häivytys" avartaa kuvaa.

Kultu Kimallus
Kyllä, selvää Rosaa, ja hyvä niin! On totta että konevärittely hieman "latistaa" fiiilistä, mutta mielestäni tämä on siksi erittäin selkeä ja näyttää juuri siltä kuin alkuperäinenkin, vielä vain hieman viimeistellympänä.

Aku & Iines + Reviraasta
Hieno fuusio esikuvia kunnioittaen, selkeästi tunnistettavat ja hyvin yhteensopivat mallit. Kuva on itse asiassa kuin sarjisruutu ilman värejä.

Milla
Tämä oli eräs suosikeistani Ankallisgalleriassa, ja vaikka toteutus on yksinkertaista, se sopii jälleen hyvin aiheeseen. Värimaailma on mielestäni jopa parempi kuin alkuperäisessä sarjassa, ja siihen kaiketi pyritkin. Kuva on sävytetty jälleen hienosti, pidän eritysesti noista verhoista. Taisi muuten olla Odysseuksen Aarre kyseessä... ; )

Kultu Kimallus II
Tästä pidän!<3 Kultu näyttää juuri siltä miltä pitääkin, olisiko Barksin ja Rosan pitänyt luoda hahmo yhdessä? Pidän taas kerran värityksestä, sävyt natsaavat eikä mikään erotu liian räikeänä joukosta. Ehdottomasti paras ankkakuvasi!

Vogue
:'D Muistan hämärästi joskus nähneeni tämän alkuperäisen mainoksen, ja kieltämättä pidän näistä itsekin (tosin lähinnä 50-luvun automainoksien osalta). Eipä tästä paljon keksi sanottavaa, mutta hienosti olet saanut mukaan kunnon retrofiiliksen.

Dani Filth
Niinpä niin, Dani Filthän se siinä. : D Tämä kuva ei värejä edes kaipaa, musta ja valkoinen (sekä harmaan sävyt) ovat omiaan aiheeseen. Hienosti yksityiskohtainen aina verkkopaitaa myöten, tosin hiukset näyttävät muovailuvahalta(?). Luultavasti hänellä kuitenkin on samanlainen letti myös irl. ; D

You and Me and the Devil Makes 3
Juu, näen itseni kuvassa aivan selvästi. ;D Tässä on tyyliä, ja tekniikka sekä toteutus ovat kohdallaan. Värityksestä en ala jauhamaan enempiä, se on yhtä hjuva kuin edellisissäkin. Miten tuosta paholaisesta tulee mieleen eräs Nintendohahmo? Jestas, olen pelannut taas liikaa, ihan selvä "The Devil" se on. ;D
Mac Ducky
Tässähän menee ihan sanattomaksi. Todella hyvin osaat piirtää, ja nuo kuvasikin lukeutuvat varmasti Ankkiksen parhaimpiin kuviin, mitä täällä on julkaistu. Värityksille myös iso plussa. Lisäksi olet onnistunut erittäin hyvin "imitoimaan" Barksin sekä Rosan tyylejä. Ainakaan minusta töissäsi ei ole mitään huonoja puolia. Hyvien asioiden listaamisessa taas kuluisi tovi. Odotan innolla lisää piirroksia ja muita töitä.

Muuten mielestäni Aku ja puhuva koira -kuvassa Aku, muistuttaa erittäin paljon Vicarin piirtämää Akua.
wierii2
Loistavia töitä! Miksei Wondy laittanut näitä heti iloksemme? :D Erityisesti pidän tuon Milla-kuvan taustasta. Etenkin liekit ovat piirretty mahtavasti. Ja Reviraasta-kuvan pergamentti oli käytännössä identtinen oikein pergamentin kanssa. Myös Kultu-kuvat olivat loistavia. Erittäin eläväisiä, ja aika Rosan piitämien näköisiäkin. Puhuva koira-kuva taas on kokonaisuutena loistava. Siitä ei oikein voi yksityiskohtia nostaa esiin, mutta kokonaissuus oli ihana! Suosikkikuvani oli Ehdottomasti tuo Milla-kuva.

Hmm... Parannettavia asioita mietin, mutten löytänyt. Kaikki kuvat on tehty huolella, eivätä sutaisten, ja ne ovat sykähdyttäviä. Ehdottomasti kuvasi kuuluvat Ankkislaisten kärkikaartiin! Joten, loistavaa, Wondy! Näitä lisää!
Toke
Jaa, vai räpellyksiä...? ;D

Lainaus käyttäjältä: wierii2Loistavia töitä! Miksei Wondy laittanut näitä heti iloksemme? :D Erityisesti pidän tuon Milla-kuvan taustasta. Etenkin liekit ovat piirretty mahtavasti. Ja Reviraasta-kuvan pergamentti oli käytännössä identtinen oikein pergamentin kanssa. Myös Kultu-kuvat olivat loistavia. Erittäin eläväisiä, ja aika Rosan piitämien näköisiäkin. Puhuva koira-kuva taas on kokonaisuutena loistava. Siitä ei oikein voi yksityiskohtia nostaa esiin, mutta kokonaissuus oli ihana!
Täysin samaa mieltä!!! Nämä ovat aivan upeita kaikki. Näkee kyllä, että piirtäminen kuuluu harrastuksiisi. :) En nyt laiskana jaksa yksi kerrallaan alkaa kommentoimaan. :)

Pitääkin miettiä, laittaakko omia rumiluksia edes näytille näiden jälkeen. :P
July
Lainaus käyttäjältä: _wonderlust_Lisää kuvia on tulossa, olen jo etsintäkuuluttanut pöllityn inspiraationi. Taisi lähteä saman kaverin matkaan, joka puhalsi mielikuvituksenikin..
Ilmoittaudun. Kolme vuotta kuvislukiossa ja vasta nyt, kun olen jo kirjoittamassa syksyllä ulos, olen saanut inspiraationi ja mielikuvitukseni takaisin (tattis!). Nyt saan ideoita kaikkialta, ENKÄ TIEDÄ MIHIN VOISIN TUNKEA NE!! Siis siinä vaiheessa kun minä, joka ei ole KOSKAAN viettänyt kolmea tuntia pidempää aikaa yhteen työhön uppoutuneena (... grafiikan, kirjansidonnan ja keramiikan tekemistä ei lasketa), alkaa viettämään yli kahtatoista tuntia yhden työn tussuttamiseen, jokin on pahasti vialla. Huh.

Lainaus käyttäjältä: _wonderlust_Jokainen skannannut tiennee, että skannauksen yhteydessä pikku skannerimöröt syövät parhaan terän työn väriskaalasta pois.
Tämän ongelman voi minimoida Photoshopin Levels-toimintoa viilaamalla. Voin auttaa tarvittaessa yksäreitse/mesessä.

Ahm. Juu. Pari työtä iski silmään. Tuon ensimmäisen Kultu Kimallus-työn väritystapa kielii vähän siitä, ettet ole vielä täysin hoksannut layereiden ja värien opacityn kanssa kikkailua(?) Niitä käyttämällä saat väreistä huomattavasti pehmeämmät ilman sitä tietynlaista irtonaisuutta ja latteutta, joka syntyy kun värit vaan "läntätään" työhön. Oletko käyttänyt Kultu-työn varjostamiseen ja korostamiseen dodge/burnia? Jos vastauksesi on kyllä, hylkää mokoma huono tapa välittömästi! Hyi. Parempaa jälkeä saat juuri tuolla edellä mainitsemallani opacityn ja kerrostamisen kanssa kikkailulla. Mikä Photarin versio sinulla on käytössä?

Sanottakoon, että pidän valtavasti herra Manson-työn väreistä. :)
_wonderlust_
Lainaus käyttäjältä: JulyTämän ongelman voi minimoida Photoshopin Levels-toimintoa viilaamalla. Voin auttaa tarvittaessa yksäreitse/mesessä.
Pistä ihmeessä yksärillä infoa. Photari ei ole se vahvin puoleni enkä edes oikein tykkää sillä värittämisestä, vaikka kyllä olen läpinäkyvyyksienkin kanssa leikkinyt. (Pitäydyn kyllä jatkossakin käsin tekemisessä, Photari saa olla vain avustaja.) Versio on ilmeisesti 4.0, onhan siitä jo aikaa, kun tuo koneelleni päätyi.

Lainaus käyttäjältä: wierii2Loistavia töitä! Miksei Wondy laittanut näitä heti iloksemme?
Ramppikuume! Vaari onneksi patisteli, muuten tätä topiccia ei olisi tosiaankaan vielä olemassa.

Lainaus käyttäjältä: TokePitääkin miettiä, laittaakko omia rumiluksia edes näytille näiden jälkeen. :P
Ei alemmuuskomplekseja! Eivät nämä todellakaan niin hyviä ole, että sellaiseen olisi syytä.

Kiitos kaikille ihanista kommenteista!: ) Koskapa kärtitte lisää, pistän pari maistiaista vanhemmista töistäni.

Roope
Älkää odottako mitään hienoa. En ajatellut laittaa tätä esille lainkaan, mutta menköön. Tässä on jotain todella häiritsevää._. Ainakin sitä oli kiva tehdä jos ei muuta. Itse asiassa tämä ei ole edes vanha, kesälomalla tehty. (Loogista: "tässä vanhoja töitä" ja heti eka ei ole vanha.)

Manson
Manson on jotenkin inspiroiva aihe. Tämä on parin vuoden takaa 15-vuoden angsteissa tehty, luin parhaillani Mansonin elämäkertaa (ensimmäistä kertaa siis) ja sieltä bongailin piirrosaiheita. Kaikilla teksteillä ja kuvilla on syynsä: ) Oikeastaan kyseessä on kaksi A4-kokoista työtä, pistin ne vaan nyt yhteen, niin säästytte vähemmillä klikkailuilla. Kuinka kilttiä.

The Nightmare Before Christmas
Disney-aihe ainakin: ) Elokuvasta The Nightmare Before Christmas eli Painajainen ennen joulua Kurpitsakuningas Jack Skellington. Kuva on taas näitä puoliksi mallista tehtyjä, eli Jack on mallista ja samoin osa taloista, mutta muutin niitä melko rankasti. Kuvassa Jack on nimittäin Joulumaassa (ja ihmittelee siksi lumihiutaletta), kun minä puolestani halusin tehdä halloween-henkisemmän taustan. Muste ja akvarellit ovat yksi lempitekniikoistani, ja tässäpä sellaista taas. Parin vuoden takaa muistaakseni tämäkin.
Vaari
Roope
Minä ainakin tyksin, Kultussa ja ylemmissä Roopeissa on jotain "ihmismäistä", mikä tuo kuvaan omanlaistansa tunnelmaa. Värityshän tässä on jälleen oikein mallikasta, tulee sopivasti mieleen sarjakuvat, mutta taas vain hieman huolellisemmin viimeisteltynä.

Manson
"...parin vuoden takaa 15-vuoden angsteissa...":'D No, ainakaan ikä ei juurikaan näy piirrostyylissä, yhtä hieno on kuin aiemmatkin. Mansonia olen kuunnellut, mutten sen tarkemmin perehtynyt, joten aiheesta on vaikea sanoa muuta. Mitä kaikkea tähän on käytetty, ei tainnut syntyä pelkällä lyijärillä?

The Nightmare Before Christmas
Tämä miellyttää kaikessa yksinkertaisuudessaan, ja toteutus puhuu puolestaan. Väritys on hienoa, erittäin tarkkaa ja vivahteikasta, mutta silti kuva on hyvin selkeä. Hm, Valkoinen häiritsee hieman muuten niin tummaa taustaa vasten, mutta tämäkin on vain sivuseikka muuten loistavassa kuvassa.

//Lainaus käyttäjältä: WondyLyijäriä vaan ja Photosopilla tummensin sen verran, ettei näyttänyt haljun vaalealta. Lyijäreitäkään ei ollut kuin korkeintaan kahta eri pehmeyttä/kovuutta, joten työstämisessä oli omat ongelmansa:P
Niinpä tietysti, ajattelin että käytit graffaa tai peräti hiiltä, mutta onnistuuhan se tummentaminen koneellisestikin. Ymmärrän ongelmat kun käytössä on vain pari kovuutta, varsinkin kovuutta, ei tahdo tarttua edes paperiin ja sävyerot vaativat enempi työstöä. :P

// Kone lagaa, tuli muoksitua mukamas useampaan kertaan...
_wonderlust_
Lainaus käyttäjältä: VaariMitä kaikkea tähän on käytetty, ei tainnut syntyä pelkällä lyijärillä?
Lyijäriä vaan ja Photosopilla tummensin sen verran, ettei näyttänyt haljun vaalealta. Lyijäreitäkään ei ollut kuin korkeintaan kahta eri pehmeyttä/kovuutta, joten työstämisessä oli omat ongelmansa:P
Kreach
Oikein mainioita kuvia. Väritys iski silmään kaikkein parhaimpana. Parannettavaa en löydä, paitsi vanhoissa kuvissa ankkojen ilmeet olivat vähän outoja jollain tavalla. Toivoisin myöskin sitä Wondyn ankkaa, en Wondyn Barks -malli ankkaa ;) Vaikka onhan näitä mallikuviakin kiva selailla, mutta jokainenhan mallista osaa piirtää (toiset huonommin, toiset paremmin). Olet ehdottomasti sieltä paremmasta päästä (toisin kuin minä), joten varmasti sinulta luonnistuu myös omat ankat. Miten olisi myös hiirihahmot? =)
_wonderlust_
Lainaus käyttäjältä: KreachToivoisin myöskin sitä Wondyn ankkaa, en Wondyn Barks -malli ankkaa ;)
Juuh, tulossa on jahka löydän/jaksan tehdä. Eräästä kliseisesta Taikis-kuvasta on päässä idea, jospa se löytäisi tiensä paperillekin.

Lainaus käyttäjältä: KreachMiten olisi myös hiirihahmot? =)
Ei kovin mainittavasti:''DD Puolustuksekseni, ensimmäinen Hessu-yritykseni nopeasti lyijärillä. Aikaa meni varmaan huimat 10 min. Muita hiiriuniversumilaisia en ole juuri pirtänyt (korkeintaan ihan pari, jotka ovat tätä nykyä kadonneeksi julistettuja). Mistähän Taskarista tämä taas löytyi.. Ei muista ei.

Kun nyt kerta suuni avasin, niin pistetääs vielä tämä. Tausta ei ole se mairittelevin, se nimittäin on jäänyt kesken, ja härskisti photoshoppasin hätäpäissäni siihen lisää vihreää. Antakaa anteeksi tämäkin. Halusin koekilla jotain ..noh, kokeilevampaa. Tehty tusseilla ja puuväreillä. Värit tosiaan ovat tuollaiset alunperinkin, ja sedät Manson & Twiggy löydätte Smells Like Children -levyn takakannesta muiden bändiläisten seurasta.

Ihan unohdin:
Lainaus käyttäjältä: VaariHienosti yksityiskohtainen aina verkkopaitaa myöten, tosin hiukset näyttävät muovailuvahalta(?). Luultavasti hänellä kuitenkin on samanlainen letti myös irl. ; D
Juu kyllä ne aika feikit ovat, irtorastat nimittäin. ;D Muovailuvahasta en tiedä, mutta paljon mahdollista..:')
Vaari
Kymmenen minuutin Hessuiksi nuo ovat jotain mistä voin itse vain haaveilla, joten äläs nyt, lasket vain omaa motivaatiotani entisestään. :-P Vaikka ovatkin taas mallista, niin mistä ne muuten tunnistaisi "kopioiksi" jos eivät näyttäisi esikuviltaan? Onnistuneita ovat, eikä tällainen satunnainen tuhertelija erota niissä ainuttakaan virhettä.

Mansonista ja Twiggystä, ei voi käsittää mitä kaikkea pelkillä värikynillä saa aikaan. Tausta nyt on tuollainen, mutta se vain korostaa kuvan henkilöitä ja erottaa heidät siitä.
wierii2
Joo, aivan mahtavia Hessuja! Ja vielä sanot, ettet hiirihahmoja kehtaa piirtää, kun et osaa!? Eihän noista parannettavaa enää löydy... Upeaa!

Joo, tuo toinen kuva on mailliesimerkki, miten huippupiirtäjä piirtää. Etenkin hahmot ovat loistavia, ja kuten sanottu, tausta vain korostaa hahmoja. Mahtavia kuvia molemmat, tahtoo lisää kuvia!
_wonderlust_
Kiitos molemmille ihanista kommenteista<3 Jospa tietäisitte, miten osaavat piristää päivää.:)

Lainaus käyttäjältä: VaariKymmenen minuutin Hessuiksi nuo ovat jotain mistä voin itse vain haaveilla, joten äläs nyt, lasket vain omaa motivaatiotani entisestään. :-P
Ei suinkaan ollut tarkoitus:P Pistin ajan kuvaukseen ihan siksi, että noin simppeli ja viimeistelemätön työ näyttää vähän karulta. Ja kyllä sä tuollaista saat aikaan, äläpäs väitä muuta.

Lainaus käyttäjältä: wierii2Joo, aivan mahtavia Hessuja! Ja vielä sanot, ettet hiirihahmoja kehtaa piirtää, kun et osaa!? Eihän noista parannettavaa enää löydy... Upeaa!
Olen ihan tosissani sitä mieltä, etteivät hiiret kumppaneineen oikein lähde. Tosin, harjoituksen puutetta.. Ilman mallia en edes uneksi niiden piirtämisestä, mutta jotain voisin mallin avulla kokeilla, jos niistä nyt noin innostuitte. Pääpaino on kuitenkin ankoilla.

Kun nyt lisää kärtettiin, pistän pari anti-ankallista mustetyötä. Nämä näemmä löytyvät netistä, seuraavat pitää rajailla & pienentää koneen uumenista tai tehdä ihan kokonaan alusta asti. Nämä on siis molemmat tehty nestemäistä tussia (kuvittele mielessäsi pullollinen mustetta - tarkoitan juuri sitä) sekä musteteriä ja sivellintä käyttäen. Ensimmäinen on ihan omasta kierosta mielestä heitetty, toinen on mallista (minä <3 malli). En kyllä muista, mistä ja kuinka paljon sitä olen itse muokannut, tämänkin tekemisestä on ainakin kaksi vuotta.

Jokeri
Hmm.. Viikatemies-setä ja jokin pikkuörkki
Sivuja: 1 2 3 4 5