Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6
Kirjoittaja

Aihe: Matrix vs. Star Wars?

(87 viestiä)
korri
Tosin Star Warsin voi nähdä myös varsin perinteisenä fantasiana jossa sikopaimen saa kuulla olevansa muinaisen ritarikunnan viimeinen perillinen ja pääsee hutkimaan örkkejä taikamiekalla. Se, että kaikki tämä tapahtuu avaruusaluksessa ei tee siitä scifiä.
Omasta mielestäni scifiin kuuluu erottamattomasti yhteiskunnallinen/tieteellinen/psykologinen spekulatiivisuus, sellaiset kysymykset kuin "entä jos..." tai "jos näin, niin miten..." Matrixissa tämä elementti on, Star Warsissa ei ole. Niinpä minäkin luen SW:n fantasian puolelle.
Fergus
Itseasiassa teidän kommenttinne aiheuttivat minussa naurunpyrskähdyksiä..

Star Wars usein hiukan tietämättömämpien keskuudessa luokitellaan virheellisesti automaattisesti Sci-fiksi. Mutta Science fiction, ei todellakaan tarkoita (kuten usein luullaan) avaruuteen mitenkään liittyvää. Science-fiction tarkoittaa siis "Tiede" ja "fitkio" Eli kyseessä on tarina, jossa kikkaillaan ihmisten saavuttamilla tieteellisillä saavutuksilla, ja erilaisilla vaihtoehtoisilla tarinoilla. Sci-fin pääteema on jollakin lailla ihmisiin liittyvä. Poikeuksetta. Star Warsisas ei juurikaan ihmiset pompi (sanoinhan JUURIKAAN) Jedit eivät ole ihmisten saavutuksia, tai mitenkään muutenkaan mitään tiedettä. Science fictionin toinen perusteema on se, tarina pohjautuu "Entä jos" kysymykseen. Eli vaihtoehtoiseen universumiin. Tai vaihtoethoiseen tulevaisuuteen. Sci-fin perusteoksia ovat Star-Trek, Babylon 5 , Serenity (firefly), The Matrix trilogia..

Korrilla oli tekstissään juuri oikea pointti.
Star Trekin antaessa ihmisille käsityksen Sci-fi= avaruus, myös Star Warsia alettiin luokittelemaa science fitioniksi, vaikkei se sci-fin tunnusmerkkejä täytäkään. Fantasia, taas kertoo kaikkea johonkin yliluonnolliseen, ja taavllisuudesta poikkeavaan, jopa surrealistiseen. Tällä taas ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.

On tosin myönnettävä, että tässä mielessä olette oikeassa:
Star Wars luokitellaan fantasian lisäksi, avaruusoopperoihin. Avaruusooppera on jonkinasteinen sci-fin alalaji, joka ei kuitenkaan millääbn tavalla täytä science fictionin tunnusmerkkejä. Joten voidaan ehkä kierteisesti myös ajatella SW:n kuuluvan sci-fi genreen, vaikke isen tunnusmerkkejä täytäkään. Oliko tarpeeksi hyvin perusteltu, vai jäikö jollekin vielä jotain epäselväksi?

Elokuvallisesti näitä leffoja vertailtaessa, Star Wars ehkä dialoginsa puolesta hakkaa Matrixit. Mutta Matrixin tarina, on yksi parhaista ikinä. Kaikki pistetään päälaelleen. Ja kun tästä järkytyksestä on selvitty, seuraa uusi käänne.. Ohjauksessa ja kuvauksessa en pidä vanhoja Star Wars elokuvia, ja Matrixia kovinkaan vertauskelpoisina (liekö siihen aikaan ollut greenscreen mahdollisuuksia tai edes kunnon CGI tekniikkaa..) Laitteet ovat parantuneet, niin paljon, että Matrix vie tämän osaston, mikäli unohdetaan se seikka, että SW:t ovat aiemmin tehtyjä. Mikäli tämä halutaan muistaa, SW vie ehkä voiton, mutta tämä taas on epäreilua Matrixia ajatellen. Ehkä onkin parasta, vertailla uusia Star Warseja ja Matrixia. Tässä vertailussa Matrix vie voiton, niin erikoistehosteiden, kuin ohjauksen ja kuvauksenkin saralla. Matrix on todella taitavasti ohjattu elokuva. Se ei käytä kikkailuefektejä, kuten Francis Lawrence ja nouseva ohjaajalupaus Darren Aronofsky. Se on hillitysti, mutta kuitenkin tyylikkäästi hoidettu paketti. Surrealistisen Matrixin, ja omalla tavallaan myös hyvin absurdin konemaailman välillä pompitaan hienosti, kuvakulmien ja värien, valon ja varjostuksen avulla. Star Warsin fanit tosin usein eivät pidä näistä uusista elokuvista, se taas ei johd niinkään laadun huonontumisesta, vaan siitä kylmästä tosiseikasta, että vanhat katsoessaan he olivat niitä kymmenvuotiaita kepeillämiekkailevia pojannulikoita. uusien tullessa he olivat jo niinkutsutustu "aikuistuneet". Toinen seikka on myös se, että kun uudet tehtiin, fanit tunsivat sen sellaisena, kuin johonkin pyhään olisi koskettu väärällä tavalla.
Star Warsin kohderyhmä on selkeästi nuorempi, kuin Matrixeilla, joten sekin tekee tästä erittäni hankalasti vertailtavan parin. Matrix on puhtaasti filosofinen, action scifi. Kun taas Star Wars on enemmänkin fantasia draama. Star Wars ei tarjoa mitään suurempia pohdintoja (Yoda hoitaa ne puolestasi), vaan sen salaisuus on dialogissa ja kliseisen perinteisessä tarinassa (tosin SW teki näistä käänteistä kliseitä). Matrix taas tarjoaa itse elokuvan lisäksi myös paljon pohdintaa, syvällisiä allegorioita, ja pohjattoman kaivon verran symbolismiä.

Jo riitti saarnaminen..
KoDo
Tietysti Star Wars! en keksi perustelui
Anonymous
Star Wars se olla pitää, vaikka Sithin kosto ei ollut yhtä hyvä, kuin muut Star Warsit. Perustella en oikein osaa tuntuu vaan siltä, että Star Wars on parempi.
Anonymous
Lainaus käyttäjältä: FergusMatrix taas tarjoaa itse elokuvan lisäksi myös paljon pohdintaa, syvällisiä allegorioita, ja pohjattoman kaivon verran symbolismiä.
Jaa, niin missä?
Fergus
Jälleen kerran kärsimätön katsoja joka on kelannut kohdat arkkitehdin ja oraakkelin luona? Sanotaanko nyt näin, että käytännössä jokainen kohta, jossa ei tapella.. Se Matrixista niin hyvän tekeekin, että näitä asioita ei tuoda katsojalle hopeatarjottimella. Kaikki tiedonjyväset on haeltava kyynärpäätekniikkaa käyttäen backstagelta. Eli tämä elokuva ei ole katsojalle helppo, vaan sinun täytyy tulkita ja eritelä sitä eri keinoin ennenkuin se avautuu. Siksi moni tusinatunari heittää elokuvan nurkkaan, koska ei yksinkertaisesti tajua sitä.
Symbolismia on tarjolla aivan pieninä annoksina esimerkiksi raamatunpaikkoihin viittaavissa auton rekisterinumeroissa, ja aluksen valmistusvuosissa. Ja koko tarinahan allegorioi kristinuskoa, ja trilogian myöhemmässä vaiheessa myös buddhalaisuutta.
Matrix on ehkä kaikkien aikojen suosituin filosofinen elokuva. Se pistää sinut todella pohtimaan, jos hiukankin tymmärrät filosofiaa.
Nigoz
Sori että vastaan näin vanhaan mutta mun mielestä Matrix on parempi. En vaan pidä Star Warsista. Se on mun mielestä tylsä.
squid
Joo, et vaan ymmärrä elokuvansarjan hienoutta.... kyllä se siitä... joskus ehkä vielä
Fergus
Ettei olis toisinpäin :P
Anonymous
Star Warsia ei voiteta, klassiko. En ees pidä Matrixista.
jarski
Eiköhän se ole se Star-Wars. Pidin ennen kummastakin, nyt en pidä kummastakaan. Oon kattonu ne liian useesti. Menee maku.
Hupu
En oikein pidä kummastakaan. Matrixin ensimmäinen osa oli ihan hyvä, mutta muut oli aika surkeita. Star Wars taas on jotenkin liian outo.
Sivuja: 1 2 3 4 5 6