Kiitos Pullasorsalle, wieriille, Hiidenkirnulle ja Salwerillekin kivoista kommenteista. Tein blogin nopeasti, sillä suosikkifutisjoukkueeni Italia samaan aikaan pelasi Yhdysvaltoja vastaan (Magnifico, Italia, voititte pelin!).
Jatkossa tulen tekemään joka blogia varten joltakin kiinnostavalta henkilöltä jonkun kiinnostavan haastattelun. Sinäkin voit siis päästä blogin haastatteluun. Tässä blogissa avasin jo 4. kauden pilttuun, mutta haastattelut jäivät vähemmälle.
Mutta enköhän ala mennä jo itse asiaan.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen.
Lähes kaikkien ankkojen pukeutumisessa on yksi erikoinen piirre. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Tähän liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä eteen. Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Aku käyttää kuitenkin paitanaan mustaa, melko vanhanaikaista merimiesnuttua. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta. Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä.
Iines seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Iines käyttää puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on erittäin kaunis. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka, Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat.
Tupu, Hupu ja Lupu, Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Hannu Hanhi pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton, Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit.
Hansu taas pitää yllään Mummolta saatuja mustia liivejä, joitten alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
(Jatkuu...)
Karhulalla muuten tulee muuten olemaan paljon kirjoiteltavaa, jos hän tosiaan meinaa vasta torstaina/perjantaina saapua Maratonille. Jos minä olisin tallipäällikkö...
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 76 -
16.06.2009 klo 10:48:25
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 77 -
16.06.2009 klo 12:09:04
Lainaus käyttäjältä: akkaridekkariKarhulalla muuten tulee muuten olemaan paljon kirjoiteltavaa, jos hän tosiaan meinaa vasta torstaina/perjantaina saapua Maratonille. Jos minä olisin tallipäällikkö...
Ja mitä sitten? Monethan ovat jo hiljalleen alkaneet sanomaan, ettei enää paljon kirjoitettavaa ole. Kyllä tästä vielä noustaan... Saattepa (ehkä) nähdä...
Edit:
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. ;D Minä en osaa tehdä niitä, mutta onko täällä sattumalta joku joka osaisi ja voisi tehdä? Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?
Loistava idea! Kannatan!
Ja mitä sitten? Monethan ovat jo hiljalleen alkaneet sanomaan, ettei enää paljon kirjoitettavaa ole. Kyllä tästä vielä noustaan... Saattepa (ehkä) nähdä...
Edit:
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. ;D Minä en osaa tehdä niitä, mutta onko täällä sattumalta joku joka osaisi ja voisi tehdä? Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?
Loistava idea! Kannatan!
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 78 -
16.06.2009 klo 12:14:13
Niin ärsyttävää! Kaksi tuntia täyttyi, ja en ottanut talteen viestiäni. Sinne meni viitisen kappaletta.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna ja sen väki on tunnettu erikoisesta pukeutumistyylistä. Ankkalinnalaiset pukeutuvat todella erikoisiin vaatteisiin. Ankkalinnan muoti on todella vaihteleva. Se, mikä on Ankkalinnassa muodissa nyt, voi olla kymmenen minuutin kuluttua jo todella epämuodikasta. Useimmat ankkalinnalaiset pukevat päälleen jotain todella omalaatuista. Vanhanaikaiset vaatteet ovat todella suuressa suosiossa. Esimerkiksi Touho Ankka, Pelle Peloton, Roope Ankka ja Mummo Ankka käyttävät todella vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnalaiset käyttävät samoja vaatteita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kuitenkin juhliin, kouluun, sudenpentujen kokoontumisiin ynnä muihin senlaisiin tilaisuuksiin pukeudutaan asian vaatimalla tavalla. (Kaikilla on siis arkivaatteet, erikoisvaatteet ja joillakin myös monia muita vaatteita.)
Useimmiten ankkalinnalaiset eroittaa heidän hatuistaan. Hatut ovat todellakin erilaisia, ja esimerkiksi Tupua, Hupua ja lupua olisi todella vaikea eroittaa, jos he kaikki kolme käyttäisivät samanlaisia hattuja. Nyt niissä on selkeä ero, kun jokainen käyttää eriväristä hattua.
Housujen käyttö on suuri vaihtelevuus. Joskus ennen koettiin huonoksi esimerkiksi se, että hahmoilla ei ollut housuja. Nykyään siihen ei enää puututa. Muun muassa Musta Pekka käyttää housuja, kun Aku Ankka ei. Ankat käyttävätkin housuja harvoin, kun taas hiirillä ja rikollisilla housut näkee melkeinpä jokaisella.
Seuraavaksi esittelen muutaman omalaatuisen pukeutumistyylin/pukeutumistavan, joita Ankkalinnassa käytetään.
Kaikki luultavasti tuntevat Aku Ankan pukeutumistyylin. Hän käyttää aina merimiespaitaa, joka on sininen, ja sinistä merimieslakkia. Jotkut piirtäjät tussaavat paidan mustaksi. (Sitä on selitetty seuraavalla tavalla: "Se on helpompaa." tai "Muutkin tekevät niin.".) Oikeasti paidan pitäisi kuitenkin olla sininen. Lisäksi Aku käyttää aina punaista rusettia. Hänen paidassaan on keltaisia raitoja ja myös napit (kaksi kappaletta) ovat keltaisia. On esitetty monenlaisia epäilyksiä Akun pukeutumisen syyksi, mutta virallista vastausta ei kai ole tullut. Kenties Akun käyttämät vaatteet ovat vain mukavia. Se näyttää olevan tärkeintä Ankkalinnassa.
Aku omistaa todella paljon merimiespaitoja. Joissain tarinoissa hänellä on niitä kaappi täynnä, mutta joissain tarinoissa hän käyttää paljon valeasujakin (joten hänellä pitää olla muitakin vaatteita). Ainakin hänellä on tarrpeeksi vaatteita kätkemään hissinappulan vaatekaapissa.
Joissain tarinoissa Akun merimiespaidasta on ollut myös muita variaatioita. Vaatteen pohjana on ollut sama merimiestakki, mutta sitä on muokattu ja/tai siinä on ollut lisävarusteita. Joskus se on sisältänyt sihijuomaa, kun taasen joskus sitä on yrittety varustaa ilmavaksi, jotta siinä ei tulisi niin kuuma.
Aku Ankan pukeutuminen on pysynyt samanlaisena oikeastaan koko ajan. Aivan tarinoiden alkuajoista lähtien Aku käytti merimiespaitaa.
Taikaviitta käyttää samanlaista sinistä merimieslakkia kuin Aku Ankkakin. Lisäksi häneltä löytyy musta paitahousu-yhdistelmä, joka muistuttaa haalaria mutta mielestäni ei senlainen ole. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on piirtäjistä, tilanteista ja sattumista vaihdellen joko sininen, punainen tai musta. Taikaviitalla on myös asevyö, josta löytyy vaikka mitä. Taikaviitan kengillä voi hyppiä. Edellämainittuja kenkiä kutsutaan pomppusaappaiksi. Ne ovatkin saappaan näköisiä ja keltaisia. Lisäksi Taikaviitalla on Karhukoplan naamioiden tapainen musta naamio peittämässä silmät. Ensimmäisessä tai ensimmäisissä tarin(a/oi)ssa ei naamiota ollut, mutta sen jälkeen Taikaviitta on sitä aina käyttänyt tunnistamisen estämiseksi.
Iines Ankka pukeutuu myös omalaatuisesti. Hän käyttää vaatteinaan vaaleanpunaista paitaa ja samanvärisiä korkokenkiä. Lisäksi hänellä on vaaleanpunainen rusetti, jonka erään tarinan mukaan Aku antoi hänelle Akun ja Iineksen ensitapaamisella. Iineksellä on kuitenkin paljon erilaisia vaatteita, toisin kuin Akulla. Iines onkin kenties koko Ankkalinnan muodikkain hahmo. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi. Seuraavat vaatteet ovat olleet mielestäni Iineksellä eniten päällä: Jonkinlainen hame, toppi, korkokengät ja rusetti. Listan lyhyys kertoo paljolti ennalta-arvaamattomuudesta, jota ei ole.
Hanhet Hansu ja Hannu pukeutuvat todella eroavasti. Hansulla on liivi ja paita sekä pieni sininen hattu, kun taasen Hannulla on punainen, valkoinen tai useimmiten vihreä paita ja nilkkaimet. Hannun hattu on harmaa, käytännössä poikkeuksetta. Nilkkaimet ovat väriltään siniset. Hannu(kin) käyttää myös rusettia. Hanhien pukeutuminen eroaa ankkojen pukeutumisesta yhtä paljon kuin muutkin Ankkalinnan pukeutumiset toisistaan eli todella paljon.
Mummo Ankka pukeutuu todella vanhanaikaisesti. Hän käyttää mustaa pukua. Työnteon helpottamiseksi puvussa on aina käärityt hihat. Mummolla on myös korkokengät. Mummon hatut ovat harvassa toisin kuin monilla muilla. Hänellä ei oikeastaan ole hattua kunnon työntekoa varten.
Mummo Ankka ei todellakaan ole tarkka vaatteidensa puhtaudesta. Ne likaantuvat todella usein, koska hän tekee niin paljon töitä. Hän ei kuitenkaan välitä siitä. "Työvaatteiden kuuluukin olla likaisia", Mummo on sanonut. Toisin kuin esimerkiksi Mikki Hiirellä, Mummo Ankan pukeutuminen on pysynyt vuosien vaihtuessa samanlaisena. Merkittäviä eroja ei ole ja pieniäkin on hankala etsiä.
Roope Ankka pukeutuu tapansa mukaisesti säästävästi. Tässä tapauksessa se tarkoittaa vanhojen vaatteiden käyttämistä. Hän käyttää vanhanaikaista punaista paitatakkia (muotia noin viisikymmentä vuotta sitten, ostettu 1900-luvun alkupuolella), mustaa silinteriä, nilkkaimia sekä kävelykeppiä, joka hänellä on turhaan. Joissain tarinoissa Roope Ankalla on myös oma vyö. Silinteri on hänen päässään ulkona (ja joskus harvoin sisällä), mutta kävelykeppiä hän käyttää vain ulkona. Muut vaatteet ovatkin käytössä kaikkialla.
Muut miljardöörikerhosta pukeutuvat todella hienostelevasti, arvokkaasti, mutta Roope on poikkeus. Kuten melkein kaikessa muussakin.
Roope on myös luonteestaan (äärimmäisen itara) johtuen käyttänyt vanhoja vaatteita, joita on paikattu useasti. Niitä on nähty varsinkin vanhoissa tarinoissa.
Pelle Peloton pukeutuu todennäköisesti vähiten muodikkaasti. Hänellä on aina sininen paita ja musta liivi paidan päällä. Toisin kuin useilla muilla hahmoilla, hänellä on housut. Housujen käyttö on Ankkalinnassa melko harvinaista. Lisöksi hänellä on ties minkälaisia hattuja. Keltainen hattu on hänen useimmiten käyttämä, mutta sisällä hän pukee päälleen mietintämyssyjä sekä muita samantapaisia. Ne ovat todellakin muodin ulkopuolella. Pelle Peloton on sanonut käyttävänsä edellämainittuja vaatteita mukavuuden vuoksi.
Pelle Peloton on useimmiten se henkilö, joka puhuu vaatteiden mukavuudesta eikä muodista. Hän on se, joka haluaisi ihmisten käyttävän mukavia vaatteita, ei niinkään uusia huippumuodikkaita vaatteita, joita kaikki muutkin käyttävät ja joita mainostetaan ties missä.
Riitta Hanhi pukeutuu hameeseen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Kyseessäoleva hame on sininen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Lisäksi Riitalla on keltaiset korkokengät, jotka näkyvät jaloissa todella selvästi. Korkokengissä on joidenkin piirtäjien piirtämänä joskus siniset rusetit, mutta ei kovi usein. Riitan pukeutuminen pysyy oikeastaan aina samanlaisena.
Mikki Hiiri käyttää aina punaisia housuja. Ne sisältävät keltaisia nappeja (kaksi tai kolme). Muuta hänellä ei näekään päällä. Mikin vaatemuoti ei vaihtele laisinkaan. Mikki käyttää myös käsineitä. Ne ovat valkoiset. En tiedä, miksi Mikki käyttää niitä. On helppo sanoa, miksi joku rikollinen käyttäisi niitä: Peittääkseen sormenjäljet. Mikki ei kuitenkaan ole todellakaan rikollinen.
Minni Hiirin pukeutumismuoti vaihtelee todella paljon, joten on mahdoton sanoa, mitä vaatteita hän käyttää eniten. Hänen yllään on nähty vaikka minkälaisia vaatteita aina hameesta mekkoon ja housuista nilkkaimiin. Minni todennäköisesti ei halua pysyä muodissa, vaan olla yksinkertaisesti kauniisti pukeutunut, kauniin näköinen. Entisaikoina yleisin asuste Minnin päällä oli valkopilkkuinen hame sekä kukkakuvioinen hattu. Kuten Iineskin, Minni käyttää rusettia. Se on korvannut entiset hatut.
Minnin ja Iineksen pukeutumisessa (ja meikkaamisessa) on yksi selkeä samankaltaisuus. Se kestää aina tunteja.
Taavi Ankka pukeutuu aina hänen arvonsa vaatimalla tavalla. Hän käyttää todella usein takkia. Takki on hänen arvolleen sopivanlainen: komea, mutta ei hienosteleva. Eri piirtäjät tekevät takista eri värisiä. On nähty valkoisia, vihreitä ja punaisia takkeja. Lisäksi Taavilla on aina joko solmio tai kravatti. Lisäksi Taavilla on päässään hattu. Hattu on punainen.
Touho Ankkakin pukeutuu todella omalaatuisesti. Hänellä on vaaleanpunainen, joskus jopa liki violetti, paita/takki. Lisäksi hänellä on samanvärinen hattu, jota koristaa huipulla tupsu. Tupsu on täysin musta. Omasta mielestäni Touho on se, joka käyttää eniten samoja vaatteita. Hänellä on päällään melkein aina samat vaatteet, eivätkä ne muutu käytännössä laisinkaan.
Ankkalinnan rikolliset ovat aivan oma lukunsa. Heidän pukeutuminen on todella eroavaa. Jokaisella rikollisella pitää olla niinsanottu oma juttu. Se tarkoittaa asiaa, joka erottaa heidät toisistaan ja ''hyviksistä'', tavallisista ihmisistä.
Karhukopla käyttää aina punaisia paitoja ja sinisiä housuja. Lisäksi heillä on kengät, joka ei ole kovin yleistä. Kengät ovat ruskeat. Paidoissa on vankilasta tullut tunnus (kuten 176-176 tai 176-167 jne.). Lisäksi karhukoplalaisilla on aina sininen lippalakki. Karhukoplan tunnistaa aina heidän mustasta naamiostaan. Kaikki karhukoplalaiset käyttävät mustaa naamiota, jonka tarkoitus on naamioida heidän henkilöllisyytensä. Kuitenkin juuri kyseessäoleva seikka takaa sen, että Karhukopla saadaan aina kiinni.
Mustakaapu pukeutuu nimensä mukaisesti aina mustaan kaapuun. Kun hän ei tee rikoksia, hän pukeutuu enemmän tai vähemmän normaalisti. Silloin hänen(kin) pukeutumistyylinsä on erittäin vaihteleva.
Mustan Pekan entisaikojen pukeutumista kuvaavat hyvin sanat Jopi Jalkapuoli. Mustalla Pekalla oli ennen puujalka. Lisäksi hän käytti henkselihousuja, joita ei enää kovin paljoa muisteta. Se on mielestäni harmillista. Nykyaikana Musta Pekka pukee useimmiten päälleen sinisen takin ja ruskeat housut. Kuitenkin eri piirtäjät tekevät Mustalle Pekalle erilaisen vaatetuksen. Musta Pekka käyttää kuitenkin oikeastaan aina takkia sekä ruskeita housuja.
Hertan pukeutuminen vaihtelee todella, todella paljon. Hän pukeutuu mielestäni myös erittäin normaalisti. Hertta voi käyttää oikeastaan minkälaisia vaatteita tahansa. Ne voivat olla esimerkiksi sininen paita ja harmaat housut.
Seuraavaksi melko harvoin käytetty ''pahis'', Velmu Viurusilmä. Hän käyttää paitaa ja housuja (joita ei paljoa Ankkalinnassa käytetä). Paita on useimmiten villapaita ja ruskea tai harmaa, mutta on Velmun yllä nähty myös tavallisia paitoja, nekin useimmiten ruskeita tai harmaita. Velmu käyttää myös sinistä lippalakkia. Kuitenkaan lippalakkia eivät kaikki piirtäjät ole Velmulle piirtäneet.
Sitten takaisin ''hyviksiin''. Hessu Hopo pukeutuu todella rennosti paitaan (paita on väriltään useimmiten punainen) ja liiveihin. Molempien väri vaihtelee, mutta paidan väri on todella useasti punainen. On nähty yhdistelmiä sininen-oranssi ja vihreä-sininen jne.. Lisäksi Hessulla on omituinen hattu. Se on melkeinpä aina väriltään sininen. Hessun, kuten myös melkeinpä kaikki muutkin ankkalinnalaiset, tunnistaa useimmiten juurikin hänen omituisesta hatustaan. Lisäksi Hessulla on todella suuret kengät. Eräissä tarinoissa hän on jopa hiihtänyt niillä (eli korvannut sukset kengillään). Superhessu, Hessun toinen muoto (alter ego) pukeutuu punaisiin kalsareihin ja siniseen viittaan. Hessun vaatteiden käyttötarkoitus on kai yksinkertaisesti pukeutuminen. Vaatteet ovat melko normaaleja. Eivät hienoja, mutta mukavia.
Ankkalinnassakin on lapsia. Sudenpennut eli muun muassa Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat paitoihin, joita koristavat todella monet mitalit. Mitalit jopa peittävät paidan joissain tarinoissa. Lisäksi Sudenpennuilla on kuuluisa lakki, joka on ruskea. Sudenpentujen toimintojen ulkopuolella, ''normaalissa elämässä'', he pitävät mustia paitoja ja hattuja. Jokaisella on omanvärinen hattu.
Esimerkiksi Aku Ankka-lehden toimitus saa todella paljon kysymyksiä siitä, minkä värinen on kenenkin hattu. Tupun hatun väri on sininen, Lupun hatun väri on punainen ja piirtäjästä riippuen Hupun hatun väri on joko vihreä tai keltainen. Kuitenkin vihreä on nykyisin useimmissa tarinoissa, kun taasen ennen keltainen oli yleisempi.
Toiset lapset eli Leenu, Liinu ja Tiinu, pukeutuvat melko samalla tavalla kuin Iineskin. Leenulla, Liinulla ja Tiinullakin on hienot vaaleanpunaiset rusetit. Nykyään ne ovat toisin harvenemassa tytöiltä. Lisäksi he käyttävät mustaa paitaa ja vaikkakin ovat vasta lapsia, vaaleanpunaisia korkokenkiä. Heidän pukeutumisensa on melko sama kuin Iinekselläkin. Muita ''kopioita'' ei Ankkalinnassa ole.
Lisäksi Ankkalinnassa on joitakin, jotka eivät käytä vaatteita. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta niin se on. Yksi esimerkki ''alasti olevista'' on koira, Kenraali Nuuh. Hän(/se) ei käytä vaatteita, mutta joskus Sudenpennut pukevat hänet Sudenpentujen viiriin, paitaan tms.. Se on kuitenkin todella, todella harvinaista. Myöskään toinen koira, Pulivari joka on Akulla ja pojilla, ei käytä vaatteita, koira kun on. (Mainitsen tässä kun eläimistä on kyse Kuusnelosen. Se on Karhukoplan koira. Muuten edellämainittu on ilman vaatteita, mutta Kuusnelonen käyttää Karhukoplan naamiota, jonka tapaista myös muut Karhukoplan jäsenet käyttävät.)
Lisäksi Ankkalinnassa on mm. yksi robotti. Kyseessä on tietenkin Pelle Pelottoman oma keksintö ja avustaja Pikku Apulainen. Se ei käytä vaatteita, robotti kun on. Eräässä tarinassa sille tosin (vastoin Apulaisen tahtoa) puettiin ainakin paita. Kuitenkaan Pikku Apulainen ei käytä vaatteita.
Termi merkkivaatteet on Ankkalinnassa vieras. Mitään merkkejä ei ole, tosin muotia on todella paljon joissain tarinoissa (ja joissain ei laisinkaan). Oikeassa elämässä vaatteet valitaan usein merkin perusteella. Ankkamaailmassa edellämainittu olisi mahdottomuus.
Yleisesti ottaen Ankkalinnan muoti on todella vaihtelevaa. Hahmot pukeutuvat todella omalaatuisesti. Tärkein tekijä taitaakin olla mukavuus. Kuitenkin joskus ankkalinnalaiset ottavat pukeutumiseen mallia jostain (kuten Taikaviitta) tai pukeutuvat muuten vain muodin mukaisesti. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein.
Roope ja Kroisos kilpailevat todella paljon vaatemyynnissä. He yrittävät saada itselleen muodikkaimmat vaatteet tai muuttaa muotia. Apunaan Roope käyttää Pelle Pelotonta ja/tai itseään ja Kroisos äärettömän suurta asiantuntija-armeijaansa.
Ankkalinnan pukeutumisessa ja muodissa on myös hetkittäisiä oikkuja. Yksi esimerkki on höpöpöksyt. Höpöpöksyt kehitti Pelle Peloton. Ne saavat käyttäjänsä iloiseksi. Aku kokeili niitä, ja sai mainion idean. Lopulta Pelle ja Aku alkoivat myydä niitä. Tarkoituksena oli lopulta jaella kyseessäolevia vaatteita ilmaiseksi köyhille, koska he olisivat saaneet niistä niin paljon tuloja. Housuista tulikin todellinen muotivillitys, kunnes huomattiin, ettäelektromagneettiset kentät muuttivat niiden vaikutusta. Lisäksi tiedossa oli, että illalla tulossa olisi aurinkosoihtu, joka aiheuttaisi elektromagneettista säteilyä. Housut eivät enää toimineet. Tupun, Hupun ja Lupun oli pakko ottaa housut pois Pelleltä ja Akulta, jotta he pystyisivät ottamaan virran pois kaikista Höpöpöksyistä. Siispä Pelle rakenteli laitteen, joka sammutti kaikki Höpöpöksyt.
Kyseessäoleva tarina on nimeltään Hupia housuista ja se on julkaistu Aku Ankan taskukirjassa 315, joka on nimeltän Asu vapaa. Tarina oli ''päätarina'', sillä se oli ensimmäinen tarina ja se näkyi taskukirjan kannessa. Tarina on julkaistu ensimmäistä kertaa edellämainitussa taskukirjassa, joka on painettu maaliskuussa vuonna 2006.
Yhteenveto: Eri piirtäjät piirtävät todella erilaisia vaatetuksia. Pukeutuminen on melko tärkeää, mutta mukavuus on vielä tärkeämpää Ankkalinnassa (muistakaa, kaikessa on poikkeuksia!).
~kirja
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna ja sen väki on tunnettu erikoisesta pukeutumistyylistä. Ankkalinnalaiset pukeutuvat todella erikoisiin vaatteisiin. Ankkalinnan muoti on todella vaihteleva. Se, mikä on Ankkalinnassa muodissa nyt, voi olla kymmenen minuutin kuluttua jo todella epämuodikasta. Useimmat ankkalinnalaiset pukevat päälleen jotain todella omalaatuista. Vanhanaikaiset vaatteet ovat todella suuressa suosiossa. Esimerkiksi Touho Ankka, Pelle Peloton, Roope Ankka ja Mummo Ankka käyttävät todella vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnalaiset käyttävät samoja vaatteita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kuitenkin juhliin, kouluun, sudenpentujen kokoontumisiin ynnä muihin senlaisiin tilaisuuksiin pukeudutaan asian vaatimalla tavalla. (Kaikilla on siis arkivaatteet, erikoisvaatteet ja joillakin myös monia muita vaatteita.)
Useimmiten ankkalinnalaiset eroittaa heidän hatuistaan. Hatut ovat todellakin erilaisia, ja esimerkiksi Tupua, Hupua ja lupua olisi todella vaikea eroittaa, jos he kaikki kolme käyttäisivät samanlaisia hattuja. Nyt niissä on selkeä ero, kun jokainen käyttää eriväristä hattua.
Housujen käyttö on suuri vaihtelevuus. Joskus ennen koettiin huonoksi esimerkiksi se, että hahmoilla ei ollut housuja. Nykyään siihen ei enää puututa. Muun muassa Musta Pekka käyttää housuja, kun Aku Ankka ei. Ankat käyttävätkin housuja harvoin, kun taas hiirillä ja rikollisilla housut näkee melkeinpä jokaisella.
Seuraavaksi esittelen muutaman omalaatuisen pukeutumistyylin/pukeutumistavan, joita Ankkalinnassa käytetään.
Kaikki luultavasti tuntevat Aku Ankan pukeutumistyylin. Hän käyttää aina merimiespaitaa, joka on sininen, ja sinistä merimieslakkia. Jotkut piirtäjät tussaavat paidan mustaksi. (Sitä on selitetty seuraavalla tavalla: "Se on helpompaa." tai "Muutkin tekevät niin.".) Oikeasti paidan pitäisi kuitenkin olla sininen. Lisäksi Aku käyttää aina punaista rusettia. Hänen paidassaan on keltaisia raitoja ja myös napit (kaksi kappaletta) ovat keltaisia. On esitetty monenlaisia epäilyksiä Akun pukeutumisen syyksi, mutta virallista vastausta ei kai ole tullut. Kenties Akun käyttämät vaatteet ovat vain mukavia. Se näyttää olevan tärkeintä Ankkalinnassa.
Aku omistaa todella paljon merimiespaitoja. Joissain tarinoissa hänellä on niitä kaappi täynnä, mutta joissain tarinoissa hän käyttää paljon valeasujakin (joten hänellä pitää olla muitakin vaatteita). Ainakin hänellä on tarrpeeksi vaatteita kätkemään hissinappulan vaatekaapissa.
Joissain tarinoissa Akun merimiespaidasta on ollut myös muita variaatioita. Vaatteen pohjana on ollut sama merimiestakki, mutta sitä on muokattu ja/tai siinä on ollut lisävarusteita. Joskus se on sisältänyt sihijuomaa, kun taasen joskus sitä on yrittety varustaa ilmavaksi, jotta siinä ei tulisi niin kuuma.
Aku Ankan pukeutuminen on pysynyt samanlaisena oikeastaan koko ajan. Aivan tarinoiden alkuajoista lähtien Aku käytti merimiespaitaa.
Taikaviitta käyttää samanlaista sinistä merimieslakkia kuin Aku Ankkakin. Lisäksi häneltä löytyy musta paitahousu-yhdistelmä, joka muistuttaa haalaria mutta mielestäni ei senlainen ole. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on piirtäjistä, tilanteista ja sattumista vaihdellen joko sininen, punainen tai musta. Taikaviitalla on myös asevyö, josta löytyy vaikka mitä. Taikaviitan kengillä voi hyppiä. Edellämainittuja kenkiä kutsutaan pomppusaappaiksi. Ne ovatkin saappaan näköisiä ja keltaisia. Lisäksi Taikaviitalla on Karhukoplan naamioiden tapainen musta naamio peittämässä silmät. Ensimmäisessä tai ensimmäisissä tarin(a/oi)ssa ei naamiota ollut, mutta sen jälkeen Taikaviitta on sitä aina käyttänyt tunnistamisen estämiseksi.
Iines Ankka pukeutuu myös omalaatuisesti. Hän käyttää vaatteinaan vaaleanpunaista paitaa ja samanvärisiä korkokenkiä. Lisäksi hänellä on vaaleanpunainen rusetti, jonka erään tarinan mukaan Aku antoi hänelle Akun ja Iineksen ensitapaamisella. Iineksellä on kuitenkin paljon erilaisia vaatteita, toisin kuin Akulla. Iines onkin kenties koko Ankkalinnan muodikkain hahmo. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi. Seuraavat vaatteet ovat olleet mielestäni Iineksellä eniten päällä: Jonkinlainen hame, toppi, korkokengät ja rusetti. Listan lyhyys kertoo paljolti ennalta-arvaamattomuudesta, jota ei ole.
Hanhet Hansu ja Hannu pukeutuvat todella eroavasti. Hansulla on liivi ja paita sekä pieni sininen hattu, kun taasen Hannulla on punainen, valkoinen tai useimmiten vihreä paita ja nilkkaimet. Hannun hattu on harmaa, käytännössä poikkeuksetta. Nilkkaimet ovat väriltään siniset. Hannu(kin) käyttää myös rusettia. Hanhien pukeutuminen eroaa ankkojen pukeutumisesta yhtä paljon kuin muutkin Ankkalinnan pukeutumiset toisistaan eli todella paljon.
Mummo Ankka pukeutuu todella vanhanaikaisesti. Hän käyttää mustaa pukua. Työnteon helpottamiseksi puvussa on aina käärityt hihat. Mummolla on myös korkokengät. Mummon hatut ovat harvassa toisin kuin monilla muilla. Hänellä ei oikeastaan ole hattua kunnon työntekoa varten.
Mummo Ankka ei todellakaan ole tarkka vaatteidensa puhtaudesta. Ne likaantuvat todella usein, koska hän tekee niin paljon töitä. Hän ei kuitenkaan välitä siitä. "Työvaatteiden kuuluukin olla likaisia", Mummo on sanonut. Toisin kuin esimerkiksi Mikki Hiirellä, Mummo Ankan pukeutuminen on pysynyt vuosien vaihtuessa samanlaisena. Merkittäviä eroja ei ole ja pieniäkin on hankala etsiä.
Roope Ankka pukeutuu tapansa mukaisesti säästävästi. Tässä tapauksessa se tarkoittaa vanhojen vaatteiden käyttämistä. Hän käyttää vanhanaikaista punaista paitatakkia (muotia noin viisikymmentä vuotta sitten, ostettu 1900-luvun alkupuolella), mustaa silinteriä, nilkkaimia sekä kävelykeppiä, joka hänellä on turhaan. Joissain tarinoissa Roope Ankalla on myös oma vyö. Silinteri on hänen päässään ulkona (ja joskus harvoin sisällä), mutta kävelykeppiä hän käyttää vain ulkona. Muut vaatteet ovatkin käytössä kaikkialla.
Muut miljardöörikerhosta pukeutuvat todella hienostelevasti, arvokkaasti, mutta Roope on poikkeus. Kuten melkein kaikessa muussakin.
Roope on myös luonteestaan (äärimmäisen itara) johtuen käyttänyt vanhoja vaatteita, joita on paikattu useasti. Niitä on nähty varsinkin vanhoissa tarinoissa.
Pelle Peloton pukeutuu todennäköisesti vähiten muodikkaasti. Hänellä on aina sininen paita ja musta liivi paidan päällä. Toisin kuin useilla muilla hahmoilla, hänellä on housut. Housujen käyttö on Ankkalinnassa melko harvinaista. Lisöksi hänellä on ties minkälaisia hattuja. Keltainen hattu on hänen useimmiten käyttämä, mutta sisällä hän pukee päälleen mietintämyssyjä sekä muita samantapaisia. Ne ovat todellakin muodin ulkopuolella. Pelle Peloton on sanonut käyttävänsä edellämainittuja vaatteita mukavuuden vuoksi.
Pelle Peloton on useimmiten se henkilö, joka puhuu vaatteiden mukavuudesta eikä muodista. Hän on se, joka haluaisi ihmisten käyttävän mukavia vaatteita, ei niinkään uusia huippumuodikkaita vaatteita, joita kaikki muutkin käyttävät ja joita mainostetaan ties missä.
Riitta Hanhi pukeutuu hameeseen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Kyseessäoleva hame on sininen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Lisäksi Riitalla on keltaiset korkokengät, jotka näkyvät jaloissa todella selvästi. Korkokengissä on joidenkin piirtäjien piirtämänä joskus siniset rusetit, mutta ei kovi usein. Riitan pukeutuminen pysyy oikeastaan aina samanlaisena.
Mikki Hiiri käyttää aina punaisia housuja. Ne sisältävät keltaisia nappeja (kaksi tai kolme). Muuta hänellä ei näekään päällä. Mikin vaatemuoti ei vaihtele laisinkaan. Mikki käyttää myös käsineitä. Ne ovat valkoiset. En tiedä, miksi Mikki käyttää niitä. On helppo sanoa, miksi joku rikollinen käyttäisi niitä: Peittääkseen sormenjäljet. Mikki ei kuitenkaan ole todellakaan rikollinen.
Minni Hiirin pukeutumismuoti vaihtelee todella paljon, joten on mahdoton sanoa, mitä vaatteita hän käyttää eniten. Hänen yllään on nähty vaikka minkälaisia vaatteita aina hameesta mekkoon ja housuista nilkkaimiin. Minni todennäköisesti ei halua pysyä muodissa, vaan olla yksinkertaisesti kauniisti pukeutunut, kauniin näköinen. Entisaikoina yleisin asuste Minnin päällä oli valkopilkkuinen hame sekä kukkakuvioinen hattu. Kuten Iineskin, Minni käyttää rusettia. Se on korvannut entiset hatut.
Minnin ja Iineksen pukeutumisessa (ja meikkaamisessa) on yksi selkeä samankaltaisuus. Se kestää aina tunteja.
Taavi Ankka pukeutuu aina hänen arvonsa vaatimalla tavalla. Hän käyttää todella usein takkia. Takki on hänen arvolleen sopivanlainen: komea, mutta ei hienosteleva. Eri piirtäjät tekevät takista eri värisiä. On nähty valkoisia, vihreitä ja punaisia takkeja. Lisäksi Taavilla on aina joko solmio tai kravatti. Lisäksi Taavilla on päässään hattu. Hattu on punainen.
Touho Ankkakin pukeutuu todella omalaatuisesti. Hänellä on vaaleanpunainen, joskus jopa liki violetti, paita/takki. Lisäksi hänellä on samanvärinen hattu, jota koristaa huipulla tupsu. Tupsu on täysin musta. Omasta mielestäni Touho on se, joka käyttää eniten samoja vaatteita. Hänellä on päällään melkein aina samat vaatteet, eivätkä ne muutu käytännössä laisinkaan.
Ankkalinnan rikolliset ovat aivan oma lukunsa. Heidän pukeutuminen on todella eroavaa. Jokaisella rikollisella pitää olla niinsanottu oma juttu. Se tarkoittaa asiaa, joka erottaa heidät toisistaan ja ''hyviksistä'', tavallisista ihmisistä.
Karhukopla käyttää aina punaisia paitoja ja sinisiä housuja. Lisäksi heillä on kengät, joka ei ole kovin yleistä. Kengät ovat ruskeat. Paidoissa on vankilasta tullut tunnus (kuten 176-176 tai 176-167 jne.). Lisäksi karhukoplalaisilla on aina sininen lippalakki. Karhukoplan tunnistaa aina heidän mustasta naamiostaan. Kaikki karhukoplalaiset käyttävät mustaa naamiota, jonka tarkoitus on naamioida heidän henkilöllisyytensä. Kuitenkin juuri kyseessäoleva seikka takaa sen, että Karhukopla saadaan aina kiinni.
Mustakaapu pukeutuu nimensä mukaisesti aina mustaan kaapuun. Kun hän ei tee rikoksia, hän pukeutuu enemmän tai vähemmän normaalisti. Silloin hänen(kin) pukeutumistyylinsä on erittäin vaihteleva.
Mustan Pekan entisaikojen pukeutumista kuvaavat hyvin sanat Jopi Jalkapuoli. Mustalla Pekalla oli ennen puujalka. Lisäksi hän käytti henkselihousuja, joita ei enää kovin paljoa muisteta. Se on mielestäni harmillista. Nykyaikana Musta Pekka pukee useimmiten päälleen sinisen takin ja ruskeat housut. Kuitenkin eri piirtäjät tekevät Mustalle Pekalle erilaisen vaatetuksen. Musta Pekka käyttää kuitenkin oikeastaan aina takkia sekä ruskeita housuja.
Hertan pukeutuminen vaihtelee todella, todella paljon. Hän pukeutuu mielestäni myös erittäin normaalisti. Hertta voi käyttää oikeastaan minkälaisia vaatteita tahansa. Ne voivat olla esimerkiksi sininen paita ja harmaat housut.
Seuraavaksi melko harvoin käytetty ''pahis'', Velmu Viurusilmä. Hän käyttää paitaa ja housuja (joita ei paljoa Ankkalinnassa käytetä). Paita on useimmiten villapaita ja ruskea tai harmaa, mutta on Velmun yllä nähty myös tavallisia paitoja, nekin useimmiten ruskeita tai harmaita. Velmu käyttää myös sinistä lippalakkia. Kuitenkaan lippalakkia eivät kaikki piirtäjät ole Velmulle piirtäneet.
Sitten takaisin ''hyviksiin''. Hessu Hopo pukeutuu todella rennosti paitaan (paita on väriltään useimmiten punainen) ja liiveihin. Molempien väri vaihtelee, mutta paidan väri on todella useasti punainen. On nähty yhdistelmiä sininen-oranssi ja vihreä-sininen jne.. Lisäksi Hessulla on omituinen hattu. Se on melkeinpä aina väriltään sininen. Hessun, kuten myös melkeinpä kaikki muutkin ankkalinnalaiset, tunnistaa useimmiten juurikin hänen omituisesta hatustaan. Lisäksi Hessulla on todella suuret kengät. Eräissä tarinoissa hän on jopa hiihtänyt niillä (eli korvannut sukset kengillään). Superhessu, Hessun toinen muoto (alter ego) pukeutuu punaisiin kalsareihin ja siniseen viittaan. Hessun vaatteiden käyttötarkoitus on kai yksinkertaisesti pukeutuminen. Vaatteet ovat melko normaaleja. Eivät hienoja, mutta mukavia.
Ankkalinnassakin on lapsia. Sudenpennut eli muun muassa Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat paitoihin, joita koristavat todella monet mitalit. Mitalit jopa peittävät paidan joissain tarinoissa. Lisäksi Sudenpennuilla on kuuluisa lakki, joka on ruskea. Sudenpentujen toimintojen ulkopuolella, ''normaalissa elämässä'', he pitävät mustia paitoja ja hattuja. Jokaisella on omanvärinen hattu.
Esimerkiksi Aku Ankka-lehden toimitus saa todella paljon kysymyksiä siitä, minkä värinen on kenenkin hattu. Tupun hatun väri on sininen, Lupun hatun väri on punainen ja piirtäjästä riippuen Hupun hatun väri on joko vihreä tai keltainen. Kuitenkin vihreä on nykyisin useimmissa tarinoissa, kun taasen ennen keltainen oli yleisempi.
Toiset lapset eli Leenu, Liinu ja Tiinu, pukeutuvat melko samalla tavalla kuin Iineskin. Leenulla, Liinulla ja Tiinullakin on hienot vaaleanpunaiset rusetit. Nykyään ne ovat toisin harvenemassa tytöiltä. Lisäksi he käyttävät mustaa paitaa ja vaikkakin ovat vasta lapsia, vaaleanpunaisia korkokenkiä. Heidän pukeutumisensa on melko sama kuin Iinekselläkin. Muita ''kopioita'' ei Ankkalinnassa ole.
Lisäksi Ankkalinnassa on joitakin, jotka eivät käytä vaatteita. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta niin se on. Yksi esimerkki ''alasti olevista'' on koira, Kenraali Nuuh. Hän(/se) ei käytä vaatteita, mutta joskus Sudenpennut pukevat hänet Sudenpentujen viiriin, paitaan tms.. Se on kuitenkin todella, todella harvinaista. Myöskään toinen koira, Pulivari joka on Akulla ja pojilla, ei käytä vaatteita, koira kun on. (Mainitsen tässä kun eläimistä on kyse Kuusnelosen. Se on Karhukoplan koira. Muuten edellämainittu on ilman vaatteita, mutta Kuusnelonen käyttää Karhukoplan naamiota, jonka tapaista myös muut Karhukoplan jäsenet käyttävät.)
Lisäksi Ankkalinnassa on mm. yksi robotti. Kyseessä on tietenkin Pelle Pelottoman oma keksintö ja avustaja Pikku Apulainen. Se ei käytä vaatteita, robotti kun on. Eräässä tarinassa sille tosin (vastoin Apulaisen tahtoa) puettiin ainakin paita. Kuitenkaan Pikku Apulainen ei käytä vaatteita.
Termi merkkivaatteet on Ankkalinnassa vieras. Mitään merkkejä ei ole, tosin muotia on todella paljon joissain tarinoissa (ja joissain ei laisinkaan). Oikeassa elämässä vaatteet valitaan usein merkin perusteella. Ankkamaailmassa edellämainittu olisi mahdottomuus.
Yleisesti ottaen Ankkalinnan muoti on todella vaihtelevaa. Hahmot pukeutuvat todella omalaatuisesti. Tärkein tekijä taitaakin olla mukavuus. Kuitenkin joskus ankkalinnalaiset ottavat pukeutumiseen mallia jostain (kuten Taikaviitta) tai pukeutuvat muuten vain muodin mukaisesti. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein.
Roope ja Kroisos kilpailevat todella paljon vaatemyynnissä. He yrittävät saada itselleen muodikkaimmat vaatteet tai muuttaa muotia. Apunaan Roope käyttää Pelle Pelotonta ja/tai itseään ja Kroisos äärettömän suurta asiantuntija-armeijaansa.
Ankkalinnan pukeutumisessa ja muodissa on myös hetkittäisiä oikkuja. Yksi esimerkki on höpöpöksyt. Höpöpöksyt kehitti Pelle Peloton. Ne saavat käyttäjänsä iloiseksi. Aku kokeili niitä, ja sai mainion idean. Lopulta Pelle ja Aku alkoivat myydä niitä. Tarkoituksena oli lopulta jaella kyseessäolevia vaatteita ilmaiseksi köyhille, koska he olisivat saaneet niistä niin paljon tuloja. Housuista tulikin todellinen muotivillitys, kunnes huomattiin, ettäelektromagneettiset kentät muuttivat niiden vaikutusta. Lisäksi tiedossa oli, että illalla tulossa olisi aurinkosoihtu, joka aiheuttaisi elektromagneettista säteilyä. Housut eivät enää toimineet. Tupun, Hupun ja Lupun oli pakko ottaa housut pois Pelleltä ja Akulta, jotta he pystyisivät ottamaan virran pois kaikista Höpöpöksyistä. Siispä Pelle rakenteli laitteen, joka sammutti kaikki Höpöpöksyt.
Kyseessäoleva tarina on nimeltään Hupia housuista ja se on julkaistu Aku Ankan taskukirjassa 315, joka on nimeltän Asu vapaa. Tarina oli ''päätarina'', sillä se oli ensimmäinen tarina ja se näkyi taskukirjan kannessa. Tarina on julkaistu ensimmäistä kertaa edellämainitussa taskukirjassa, joka on painettu maaliskuussa vuonna 2006.
Yhteenveto: Eri piirtäjät piirtävät todella erilaisia vaatetuksia. Pukeutuminen on melko tärkeää, mutta mukavuus on vielä tärkeämpää Ankkalinnassa (muistakaa, kaikessa on poikkeuksia!).
~kirja
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 79 -
16.06.2009 klo 12:24:33
Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. ;D Minä en osaa tehdä niitä, mutta onko täällä sattumalta joku joka osaisi ja voisi tehdä? Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?
Edit: Hyvä, kirja! 8-) Odotan... :)
Edit: Hyvä, kirja! 8-) Odotan... :)
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 80 -
16.06.2009 klo 12:26:13
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. ;D Minä en osaa tehdä niitä, mutta onko täällä sattumalta joku joka osaisi ja voisi tehdä? Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?
Osaan ainakin kelvollisesti ja voin tehdä.
~kirja
Osaan ainakin kelvollisesti ja voin tehdä.
~kirja
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 81 -
16.06.2009 klo 12:29:40
Hieno idis. Kuulostaa kyl loistavalta.
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 82 -
16.06.2009 klo 12:31:50
Lainaus käyttäjältä: KarhulaJa mitä sitten?
Juu, juu, eihän asia millään tavalla minulle kuulu.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen.
Lähes kaikkien ankkojen pukeutumisessa on yksi erikoinen piirre. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Tähän liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä eteen. Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Aku käyttää kuitenkin paitanaan mustaa, melko vanhanaikaista merimiesnuttua. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta. Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä.
Iines seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Iines käyttää puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on erittäin kaunis. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka, Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat.
Tupu, Hupu ja Lupu, Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Hannu Hanhi pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton, Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit.
Hansu taas pitää yllään Mummolta saatuja mustia liivejä, joitten alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Hän on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Esimerkiksi Mustalla Pekalla on huolittelemattomat kasvot, Mustakaavulla yllään musta kaapu, karhukoplalaisilla rinnoissaan vanhat "vanginnumerot" jne..
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen pukuun ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi. Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
(Jatkuu...)
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?´
Minulle riittää kyllä tämä topic, mutta eihän tuosta haittaakaan olisi (kai). Jos saisin sinne jonkun oman osion tjsp. (toimittajan viran johdosta), niin sitten kyllä kuulostaa loistavalta!
Juu, juu, eihän asia millään tavalla minulle kuulu.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen.
Lähes kaikkien ankkojen pukeutumisessa on yksi erikoinen piirre. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Tähän liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä eteen. Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Aku käyttää kuitenkin paitanaan mustaa, melko vanhanaikaista merimiesnuttua. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta. Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä.
Iines seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Iines käyttää puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on erittäin kaunis. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka, Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat.
Tupu, Hupu ja Lupu, Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Hannu Hanhi pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton, Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit.
Hansu taas pitää yllään Mummolta saatuja mustia liivejä, joitten alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Hän on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Esimerkiksi Mustalla Pekalla on huolittelemattomat kasvot, Mustakaavulla yllään musta kaapu, karhukoplalaisilla rinnoissaan vanhat "vanginnumerot" jne..
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen pukuun ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi. Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
(Jatkuu...)
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Tuota... Olen tässä miettinyt pitäisikö Viestimaratonille perustaa eh... fanisivut. Sinne tulisi varmaan jotain uutisia, tuloksia, tilastoja, blogeja yms. Mitäs olette mieltä?´
Minulle riittää kyllä tämä topic, mutta eihän tuosta haittaakaan olisi (kai). Jos saisin sinne jonkun oman osion tjsp. (toimittajan viran johdosta), niin sitten kyllä kuulostaa loistavalta!
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 83 -
16.06.2009 klo 12:32:58
Loistoidea. Tässä jatkoa viestiini, kun ei muutakaan tekemistä keksi:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutumisessa ei ole mitään erityistä kaavaa. Eri tarinoissa näkyy aivan tavallisia vaatteita - piirtäjästä tietysti pitkälti riippuen. T-paidat, farkut, kauluspaidat, lipplakit, pipot, verskahousut, takit, hameet, frakit, lenkkitossut, sandaalit, kävelykengät yms. ovat aivan yleisiä vaatteita Ankkalinnassa - kuten ns. oikeassa maailmassakin. En kuitenkaan tekstissäni perehdy väkijoukkoon, vaan yksilöihin, jotka ovat tuttuja kaikille Aku Ankkaa lukeville ihmisille.
Nimikkosankari Aku Ankka ei vaatteidensa tyyliä juurikaan ole muuttanut. Merimiesnuttu on useimmissa sarjakuvissa mustakeltainen, kansikuvituksissa useimmiten taas sinikeltainen. Joissakin tarinoissa Akun nuttu on myös itse tarinassa sinikeltainen. Kansissa taas en ole mustakeltaista nuttua nähnyt - ainakaan vielä. Päässään Akulla on sininen merimieslakki, jossa on musta nauha. Lakin väritys ei vaihtele tarinoissa juurikaan. Akulla on myös rusetti - poikkeuksetta punainen väritykseltään. Housuja Aku taasen ei käytä - kuten ei kenkiäkään. Joissain erityistarinoissa Akulla on nähty niin housut kuin kengätkin, mutta pääsääntöisesti Aku ei käytä housuja tai kenkiä.
Akun eno Roope Ankka käyttää yhä vanhaa, usein punaista nuttuaan, jonka hän osti Skotlannista vuonna 1902. Nuttu on ollut eri tarinoissa myös sininen, vihreä ja violetti - useimmin kuitenkin punainen. Kauluksen väri on usein joko punainen, harmaa, vihreä, tai musta. Sama pätee vyöhön. Päässään Roopella on silinteri, joka on väritykseltään lähes aina mustasininen. Roopekaan ei käytä housuja, mutta nilkkaimia kylläkin. Nilkkaimet ovat useimmiten värityksltään harmaat tai siniset. Roopen säästäväisyyden vuoksi hän ei osta uusia vaatteita. Tosin Carl Barksin tarinassa Kultainen talja Roope haluaa hänelle teetettävän kultatakin, mutta ei siitä sen enempää. Roope käyttää sangattomia silmälaseja.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Pellellä on hyvin usein yllään sininen kauluspaita ja musta liivi. Liivin ja kaulispaidan väritys saattaa vaihdella tarinasta ja piirtäjästä riippuen. Pellen koneapulainen Pikku Apulainen ei käytä minkäänlaisia vaatteita. Pellellä on jaloissaan lähes aina ruskeat, pitkät housut ja samanväriset kävelykengät. Päässään Pellellä on keltainen hattu, jossa on pään ympäri menevä naru. Silloin tällöin päästä löytyy hatun lisäksi vanha kunnon mietintämyssy. Pelle käyttää niin ikään sangattomia silmälaseja.
Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat useimmiten mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja päässään heillä on silloin tällöin lippalakki, jonka väritys vaihtelee ankanpojasta riippuen. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla vihreä tai keltainen (useimmiten vihreä), ja Lupulla taas punainen lippalakki. Paitojen väritys kansikuvissa menee samalla tavalla (Tupulla sininen, Hupulla vihreä tai keltainen, ja Lupulla punainen). Sama pätee myös erilaisiin animaatioihin.
Ankkalinnan rikollisten pukeutuminen on huomattavasti erilaisempaa. Seuraavaksi perhdynkin nimenomaan heihin.
Kenties tunnetuin rikollisjoukkio Ankkalinnassa pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Kyseessähän on siis Carl Barksin luoma Karhukopla. Koplan paita on punainen, ja siinä on rikollisille ominaiset numerolaatat. Numerot ovat useimmiten 176-761, 176-617 ja 176-167. Joissain tarinoissa koplalaisia on toki paljon enemmänkin, mutta useimmiten heitä on vain kolme Ankkalinnassa. Karhukoplahan on maailmanlaajuinen järjestö. Lakin väritys on useimmiten sininen tai vihreä, ja siinä on myös lippa. Heillä on mustat naamiot ja siniset, pitkät housut. Kengät ovat taas väritykseltään ruskeat.
Mustakaavun nimi on hyvin kuvaava vaatetuksen osalta. Nimensä mukaisesti kaapu pukeutuu mustaan kaapuun. Joskus hän kääntää sen nurinpäin, jolloin kaavun väritys on valkoinen. Tämä on tyypillisintä nimenomaan talven aikaan. Ilman mustaa kaapuaan Mustakaapu pukeutuu melko normaalisti, kuten esimerkiksi kauluspaitaan ja farkkuihin.
Mikin arkkivihollinen Musta Pekka pukeutui ennen melkoisen erilaisesti kuin nykyään. Puujalan lisäksi eroja piisasi. Huosuissa olivat hyvin usein henkselit, ja ne olivat väritykseltään usein harmaat. Päällään hänellä oli liivi, joka oli usein musta. Kengät olivat samanlaiset kuin nykyään - siis ruskeat. Nykyään Pekan pukeutuminen voi hyvinkin olla vihreä päällystakki ja ruskeat housut. Pekankin pukeutuminen os siis selkeästi normalisoitunut etenkin 2000-luvulle tultaessa.
Hieman tuntemattomampi rikollinen Velmu Viurusilmä on eräänlainen keksijä - rikollinen tosin. Hän pukeutuu/pukeutui lähes poikkuksetta siniseen villapaitaan ja ruskeisiin huosuihin ja kenkkin. Silloin tällöin Velmu Viurusilmä käytti myös vihreää lippalakkia - tosin harvemmin. Nykyäänhän Velmua ei edes paljoa piirretä - jos edes yhtään.
Akun tyttöystävä (ainakin joissain tarinoissa) Iines Ankka puketuu aina samalla tavalla. Väritys korkeintaan heittelee punaisesta vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunamusta, puhvihihoilla varustettu mekko ja samanväriset korkokengät ja rusetti. Siinä tyypillinen kaava. Mutta kuten todettu - väritys heittelehtii punaisen ja vaalean punaisen välillä. Myös käsilaukku kuuluu ankkaneidin vakiovarusteisiin - väritys voi olla melkeinpä mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Musta, vaaleanpunainen ja sininen eivät olisi kovinkaan huonoja arvauksia.
Seuraavaksi tulee luultavasti kaikkein mielenkiintoisin hahmo pukeutumisltaan. Nimittäin mestarietsivä ja nuuskijoiden kruunamaton kuningas Mikki Hiiri. Alkuaikoina mikin puketumiskoodi oli seuraava:
-Punaiset, shortsien tapaiset lyhyet housut yhdistettynä keltaisiin pallomaisiin kenkiin. Paitaa ei siimahännällä ollut laisinkaan. Mikillä oli myös valkoiset hansikkaat.
Nykyään kaava on usein tämänkaltainen:
-Sininen kauluspaita ja punaiset - pitkät housut. Pallokengät ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Samoin valkoiset hansikkaat.
Jotkin nykypiirtäjät piirtävät kuitenkin edelleen Mikin ylinnämainittuihin kuteisiin, mutta se on melko harvinaista. Piirretyissä vanha rituaali taas on säilynyt.
Mikin paras kaveri, hongankolistaja Hessu Hopo on myös hieman muuttanut vaateparttaan. Alkuaikojen Hessulla oli nimittäin päällään housujoen lisäksi pelkkä liivi, kun taas nykyhessulla on liivin lisäksi yllään punainen villapaita. Pitkulainen hattu on usein sininen, mutta joissin tarinoissa se on ollut vihreäkin. Liivin väritys on musta ja housujen sininen. Ruskeat, luonnottoman pitkät kengät ovat myös tyypilliset tälle ihmismäiselle koiralle. Koon on joskus sanottu olevan jopa 56 hujakoilla, ellei korkeammallakin.
Yksi Ankkalinnan neropäistä, Taavi Ankka nimittäin, puketuu hyvin usein (lähes aina) samalla tavalla. Vihreä päällystakki on tuttu näky tämän tietoviisaan professorin yllä. Takin alla on punainen kauluspaita ja musta kravatti. Päässään Taavilla on useimmiten punainen hattu. Kenkiä Taavi ei käytä. Ei edes nilkkaimia.
Mikin ystäviin lukeutuva Polle Koninkaulus tunnetaan paitsi voimakkaasta egostaan, myös eräänlaisesta rengashärvelistään. Tietellistä nimeä en sille tiedä. Kyseinen härveli roikkuu pollen kaulassa edelleen, kuten myös alkuaikojen Koninkauluksella. Härvelin lisäksi Pollen alkuaikojen vaateparteen kuuluivat ainoastaan hattu, hansikkaat ja hevosenkengät. Nykyään Pollen yllä on punainen liivi ja sininen kauluspaita. Myös housut ovat tulleet mukaan settiin. Housut ovat useimmiten väritykseltään punaiset. Polle on myös vaihtanut hevosenkenkänsä ruskeisiin, normaaleihin kenkiin ja on säilyttänyt valkoiset hansikkaansa.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri saattaa pukeutua hyvinkin eri tavoin, mutta alkuaikoina näin:
-Lyhyt, punavalkoinen hame yhdistettynä kukkahattuun ja keltaisiin korkokenkiin. Se siitä. Hameessa oli ja on valkoisia pilkkuja.
Nykyminnin asustekokonaisuus on useimmissa tarinoissa seuraava:
-Nykypäivänä hattu on vaihtunut punavalkoiseen rusettiin. Rusetissa on valkoisia pilkkuja ja se on melko suuri suhteutettuna hiirineidon kokoon. Samanvärinen, mutta pidempi hame ja keltaiset korkokengät. Myös valkoiset hansikkaat mukaan, niin se on siinä.
Pollen tyttöystävällä (joissain tarinoissa) Heluna Ammulla on ollut käytännössä aina samantyylinen pukukokonaisuus. Pitkä leninki ja korkokengät. Väri vaihtelee melkoisesti, mutta usein molemmat asusteet ovat väritykseltään violetit. Myös keltaista ja oranssia variaatiota on vuosien varrella nähty. Aivan alkuaikoina Heluna pukeutui...ei mitenkään. Vuonna 1933 Helunalla ei nimittäin ollut yllään rihman kiertämää.
Akun rakas serkku Hannu Hanhi pukeutuu luonteensa mukaisesti melko pöyhkeilevästi. Onnenmyyrällä on useimmiten päällään vihreä päällystakki, valkoinen paitapusero, punainen rusetti, punaiset nilkkaimet ja punainen huopahattu. Samantyyppisiä vetimiä Hannu käytti myös alkuaikoinaan edesmenneen yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barksin tarinoissa. Ilman hattua tosin, jolloin tuurihaukan kullankeltaiset kiharat pääsivät paremmin oikeuksiinsa.
Mikin sukulaispojilla Mortilla ja Vertillä on melko värikkäät ja kirjavat vaatteet. Alkuaikojen Mortilla ja Vertillä olivat samanlaiset- ja väriset vaatteet. Nimittäin siniset, pitkät paidat, valkoiset hatut ja Mikiltä tutut, keltaiset pallokengät. Nykyään veljekset pukeutuvat samalla tavalla - hieman eri värisesti tosin. Molemmat pukeutuvat sinipunaisiin asusteisiin. Mortilla on enemmän punaista ja Vertillä enemmän sinistä, muistaakseni. Molemmilla on keltaiset pallokengät ja keltaiset, kruunumaiset hatut. Pelatessaan jalkapallojoukkueessaan, Ylävirran yrityksessä, Mortilla ja Vertillä on yllään siniset peliasut.
Akun isoäiti Mummo Ankka (oikealta nimeltään Kaino-Vieno Ankka) pukeutuu mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja vaaleanpunaisiin korkokenkiin. Hattu Mummolla on silloin tällöin - kukkahattu nimittäin. Mummo käyttää usein sangallisia silmälaseja. Mummon pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella juurikaan vaihdellut, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä Aku Ankka-sarjakuvahahmoille yleensä.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat samantyylisesti kuin tätinsäkin. Mustaan, pitkähihaiseen paitaan, vaaleanpunaisiin korkokenkiin ja samanväriseen rusettiin. Lähes samalla tavalla kuin Iineskin siis. Tyttökolmikolla on nähty vuosien varrella (useimmiten nykytarnoissa) myös erivärisiä variaatioita - Tupu, Hupu ja Lupu-tyyliin siis. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa myöskin nykytarinoissa, kuten (etenkin) vanhoissakin.
Roopeen rakastunut Riitta Hanhi pukeutuu pääpiirteissään samalla tavalla joka kerta. Pitkään, siniseen hameeseen ja suureen, kultaiseen kaulanauhaan. Keltaiset korkokengät ovat niin ikään tuttu näky Riitan yllä. Korkeintaan mekon sininen väritys saattaa joissain tarinoissa vaihtua punaiseen tai oranssiin väritykseen.
Riitta Hanhen liikemieskumppani Kuuno Kaakkurin pukeutumistyyli noudattaa perinteistä kaavaa. Kuuno ei ole kuunaan vaihtanut kuteidensa tyyliä. Vihreä päällystakki, musta kauluspaita, punaiset housut, sininen rusetti, keltaiset kengät ja musta hattu ovat Kuunolle tuttuja ja ominaisia vaateparsia kaikki.
Akun toheloiva serkku Touho Ankka pukeutuu punaiseen villapaitaan ja punaiseen pipoon. Kenkiä touho ei käytä. Pidän erittäin paljon Touhosta jo hahmona, ja Touhon pukeutumistyyli lukeutuu Ankkalinnan eliittiin kiistatta. Sopivan yksinkertainen ja tonttumainen pukeutumistyyli viehättää allekirjoittanutta kummasti.
Raharuhtinas Roope Ankan sihteeri Neiti (Sirkku) Näpsä pukeutuu useimmiten violettiin, suhteellisen pitkään mekkoon. Mekossa on myös mukana mustaa väriä, kuten Näpsän korkokengissäkin. Neiti Näpsä käyttää poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Seuraavaksi esittelen kolmen supersankarin vaatekertoimet.
Hessu Hopon alter egolla Superhessulla on vähinttänkin mielenkiintoiset vaatteet. Tämä lentävä viittasankari pukeutuu nimittäin punaiseen pyjamaan ja siniseen viittaan. Päässään sankarilla on Hessulta tuttu sininen, pitkulainen lakki. Myös kengät ovat taattua Hessu-tyyliä.
Aku Ankan alter ego Taikaviitta pukeutuu Akulta tuttuun siniseen merimieslakkiin, mustapunakeltaisiin haalareihin, ja keltaisiin pomppusaappaisiin. Myös musta naamio kuuluu vakiovakiovarusteisiin nykyään, mutta alkuaikojen Taikaviitta ei moista käyttänyt.
Iines Ankkana paremmin tunnettu Viitatar (ent. Naistaikaviitta) pukeutuu punaiseen asusteeseen, mustaan viittaan, mustiin kenkiin ja suureen, mustaan naamioon. Näin on ollut tämän naissankarin ensiesiintymisestä lähtien.
Erilaisten partiojärjestöjen vaatteet ovat aina samanlaiset. Sudenpennut pukeutuvat mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja ruskeaan, karvaiseen supilakkiin. Seuraavaksi Sudenpentujen pahimmat kilpakumppanit:
Peukaloiset pukeutuvat vaaleansinisiin, mekkomaisiin asusteisiin, tyttöjä kun ovat.
Roope Ankan hovimestarilla Juusolla on aina työaikana hovimestarille tyypilliset vaatteet. Musta smokki ja housut, ja valkoinen paitapusero. Juuso käyttää siis melko juhlavia vaatteita.
Erilaiset yleisjärjestöt, kuten poliisi, palokunta jne. pukeutuvat oikean elämän vastaavien tavoin. Poliiseilla siniset virkapuvut (etsivillä tosin tavallisemmat) vaatteet, esim. Kaasilla), palokunnalla mustat univormut ja punaiset kypärät ja sairaalahenkilökunnalla valkoiset vaatteet.
(Jatkuu...)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutumisessa ei ole mitään erityistä kaavaa. Eri tarinoissa näkyy aivan tavallisia vaatteita - piirtäjästä tietysti pitkälti riippuen. T-paidat, farkut, kauluspaidat, lipplakit, pipot, verskahousut, takit, hameet, frakit, lenkkitossut, sandaalit, kävelykengät yms. ovat aivan yleisiä vaatteita Ankkalinnassa - kuten ns. oikeassa maailmassakin. En kuitenkaan tekstissäni perehdy väkijoukkoon, vaan yksilöihin, jotka ovat tuttuja kaikille Aku Ankkaa lukeville ihmisille.
Nimikkosankari Aku Ankka ei vaatteidensa tyyliä juurikaan ole muuttanut. Merimiesnuttu on useimmissa sarjakuvissa mustakeltainen, kansikuvituksissa useimmiten taas sinikeltainen. Joissakin tarinoissa Akun nuttu on myös itse tarinassa sinikeltainen. Kansissa taas en ole mustakeltaista nuttua nähnyt - ainakaan vielä. Päässään Akulla on sininen merimieslakki, jossa on musta nauha. Lakin väritys ei vaihtele tarinoissa juurikaan. Akulla on myös rusetti - poikkeuksetta punainen väritykseltään. Housuja Aku taasen ei käytä - kuten ei kenkiäkään. Joissain erityistarinoissa Akulla on nähty niin housut kuin kengätkin, mutta pääsääntöisesti Aku ei käytä housuja tai kenkiä.
Akun eno Roope Ankka käyttää yhä vanhaa, usein punaista nuttuaan, jonka hän osti Skotlannista vuonna 1902. Nuttu on ollut eri tarinoissa myös sininen, vihreä ja violetti - useimmin kuitenkin punainen. Kauluksen väri on usein joko punainen, harmaa, vihreä, tai musta. Sama pätee vyöhön. Päässään Roopella on silinteri, joka on väritykseltään lähes aina mustasininen. Roopekaan ei käytä housuja, mutta nilkkaimia kylläkin. Nilkkaimet ovat useimmiten värityksltään harmaat tai siniset. Roopen säästäväisyyden vuoksi hän ei osta uusia vaatteita. Tosin Carl Barksin tarinassa Kultainen talja Roope haluaa hänelle teetettävän kultatakin, mutta ei siitä sen enempää. Roope käyttää sangattomia silmälaseja.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Pellellä on hyvin usein yllään sininen kauluspaita ja musta liivi. Liivin ja kaulispaidan väritys saattaa vaihdella tarinasta ja piirtäjästä riippuen. Pellen koneapulainen Pikku Apulainen ei käytä minkäänlaisia vaatteita. Pellellä on jaloissaan lähes aina ruskeat, pitkät housut ja samanväriset kävelykengät. Päässään Pellellä on keltainen hattu, jossa on pään ympäri menevä naru. Silloin tällöin päästä löytyy hatun lisäksi vanha kunnon mietintämyssy. Pelle käyttää niin ikään sangattomia silmälaseja.
Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat useimmiten mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja päässään heillä on silloin tällöin lippalakki, jonka väritys vaihtelee ankanpojasta riippuen. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla vihreä tai keltainen (useimmiten vihreä), ja Lupulla taas punainen lippalakki. Paitojen väritys kansikuvissa menee samalla tavalla (Tupulla sininen, Hupulla vihreä tai keltainen, ja Lupulla punainen). Sama pätee myös erilaisiin animaatioihin.
Ankkalinnan rikollisten pukeutuminen on huomattavasti erilaisempaa. Seuraavaksi perhdynkin nimenomaan heihin.
Kenties tunnetuin rikollisjoukkio Ankkalinnassa pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Kyseessähän on siis Carl Barksin luoma Karhukopla. Koplan paita on punainen, ja siinä on rikollisille ominaiset numerolaatat. Numerot ovat useimmiten 176-761, 176-617 ja 176-167. Joissain tarinoissa koplalaisia on toki paljon enemmänkin, mutta useimmiten heitä on vain kolme Ankkalinnassa. Karhukoplahan on maailmanlaajuinen järjestö. Lakin väritys on useimmiten sininen tai vihreä, ja siinä on myös lippa. Heillä on mustat naamiot ja siniset, pitkät housut. Kengät ovat taas väritykseltään ruskeat.
Mustakaavun nimi on hyvin kuvaava vaatetuksen osalta. Nimensä mukaisesti kaapu pukeutuu mustaan kaapuun. Joskus hän kääntää sen nurinpäin, jolloin kaavun väritys on valkoinen. Tämä on tyypillisintä nimenomaan talven aikaan. Ilman mustaa kaapuaan Mustakaapu pukeutuu melko normaalisti, kuten esimerkiksi kauluspaitaan ja farkkuihin.
Mikin arkkivihollinen Musta Pekka pukeutui ennen melkoisen erilaisesti kuin nykyään. Puujalan lisäksi eroja piisasi. Huosuissa olivat hyvin usein henkselit, ja ne olivat väritykseltään usein harmaat. Päällään hänellä oli liivi, joka oli usein musta. Kengät olivat samanlaiset kuin nykyään - siis ruskeat. Nykyään Pekan pukeutuminen voi hyvinkin olla vihreä päällystakki ja ruskeat housut. Pekankin pukeutuminen os siis selkeästi normalisoitunut etenkin 2000-luvulle tultaessa.
Hieman tuntemattomampi rikollinen Velmu Viurusilmä on eräänlainen keksijä - rikollinen tosin. Hän pukeutuu/pukeutui lähes poikkuksetta siniseen villapaitaan ja ruskeisiin huosuihin ja kenkkin. Silloin tällöin Velmu Viurusilmä käytti myös vihreää lippalakkia - tosin harvemmin. Nykyäänhän Velmua ei edes paljoa piirretä - jos edes yhtään.
Akun tyttöystävä (ainakin joissain tarinoissa) Iines Ankka puketuu aina samalla tavalla. Väritys korkeintaan heittelee punaisesta vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunamusta, puhvihihoilla varustettu mekko ja samanväriset korkokengät ja rusetti. Siinä tyypillinen kaava. Mutta kuten todettu - väritys heittelehtii punaisen ja vaalean punaisen välillä. Myös käsilaukku kuuluu ankkaneidin vakiovarusteisiin - väritys voi olla melkeinpä mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Musta, vaaleanpunainen ja sininen eivät olisi kovinkaan huonoja arvauksia.
Seuraavaksi tulee luultavasti kaikkein mielenkiintoisin hahmo pukeutumisltaan. Nimittäin mestarietsivä ja nuuskijoiden kruunamaton kuningas Mikki Hiiri. Alkuaikoina mikin puketumiskoodi oli seuraava:
-Punaiset, shortsien tapaiset lyhyet housut yhdistettynä keltaisiin pallomaisiin kenkiin. Paitaa ei siimahännällä ollut laisinkaan. Mikillä oli myös valkoiset hansikkaat.
Nykyään kaava on usein tämänkaltainen:
-Sininen kauluspaita ja punaiset - pitkät housut. Pallokengät ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Samoin valkoiset hansikkaat.
Jotkin nykypiirtäjät piirtävät kuitenkin edelleen Mikin ylinnämainittuihin kuteisiin, mutta se on melko harvinaista. Piirretyissä vanha rituaali taas on säilynyt.
Mikin paras kaveri, hongankolistaja Hessu Hopo on myös hieman muuttanut vaateparttaan. Alkuaikojen Hessulla oli nimittäin päällään housujoen lisäksi pelkkä liivi, kun taas nykyhessulla on liivin lisäksi yllään punainen villapaita. Pitkulainen hattu on usein sininen, mutta joissin tarinoissa se on ollut vihreäkin. Liivin väritys on musta ja housujen sininen. Ruskeat, luonnottoman pitkät kengät ovat myös tyypilliset tälle ihmismäiselle koiralle. Koon on joskus sanottu olevan jopa 56 hujakoilla, ellei korkeammallakin.
Yksi Ankkalinnan neropäistä, Taavi Ankka nimittäin, puketuu hyvin usein (lähes aina) samalla tavalla. Vihreä päällystakki on tuttu näky tämän tietoviisaan professorin yllä. Takin alla on punainen kauluspaita ja musta kravatti. Päässään Taavilla on useimmiten punainen hattu. Kenkiä Taavi ei käytä. Ei edes nilkkaimia.
Mikin ystäviin lukeutuva Polle Koninkaulus tunnetaan paitsi voimakkaasta egostaan, myös eräänlaisesta rengashärvelistään. Tietellistä nimeä en sille tiedä. Kyseinen härveli roikkuu pollen kaulassa edelleen, kuten myös alkuaikojen Koninkauluksella. Härvelin lisäksi Pollen alkuaikojen vaateparteen kuuluivat ainoastaan hattu, hansikkaat ja hevosenkengät. Nykyään Pollen yllä on punainen liivi ja sininen kauluspaita. Myös housut ovat tulleet mukaan settiin. Housut ovat useimmiten väritykseltään punaiset. Polle on myös vaihtanut hevosenkenkänsä ruskeisiin, normaaleihin kenkiin ja on säilyttänyt valkoiset hansikkaansa.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri saattaa pukeutua hyvinkin eri tavoin, mutta alkuaikoina näin:
-Lyhyt, punavalkoinen hame yhdistettynä kukkahattuun ja keltaisiin korkokenkiin. Se siitä. Hameessa oli ja on valkoisia pilkkuja.
Nykyminnin asustekokonaisuus on useimmissa tarinoissa seuraava:
-Nykypäivänä hattu on vaihtunut punavalkoiseen rusettiin. Rusetissa on valkoisia pilkkuja ja se on melko suuri suhteutettuna hiirineidon kokoon. Samanvärinen, mutta pidempi hame ja keltaiset korkokengät. Myös valkoiset hansikkaat mukaan, niin se on siinä.
Pollen tyttöystävällä (joissain tarinoissa) Heluna Ammulla on ollut käytännössä aina samantyylinen pukukokonaisuus. Pitkä leninki ja korkokengät. Väri vaihtelee melkoisesti, mutta usein molemmat asusteet ovat väritykseltään violetit. Myös keltaista ja oranssia variaatiota on vuosien varrella nähty. Aivan alkuaikoina Heluna pukeutui...ei mitenkään. Vuonna 1933 Helunalla ei nimittäin ollut yllään rihman kiertämää.
Akun rakas serkku Hannu Hanhi pukeutuu luonteensa mukaisesti melko pöyhkeilevästi. Onnenmyyrällä on useimmiten päällään vihreä päällystakki, valkoinen paitapusero, punainen rusetti, punaiset nilkkaimet ja punainen huopahattu. Samantyyppisiä vetimiä Hannu käytti myös alkuaikoinaan edesmenneen yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barksin tarinoissa. Ilman hattua tosin, jolloin tuurihaukan kullankeltaiset kiharat pääsivät paremmin oikeuksiinsa.
Mikin sukulaispojilla Mortilla ja Vertillä on melko värikkäät ja kirjavat vaatteet. Alkuaikojen Mortilla ja Vertillä olivat samanlaiset- ja väriset vaatteet. Nimittäin siniset, pitkät paidat, valkoiset hatut ja Mikiltä tutut, keltaiset pallokengät. Nykyään veljekset pukeutuvat samalla tavalla - hieman eri värisesti tosin. Molemmat pukeutuvat sinipunaisiin asusteisiin. Mortilla on enemmän punaista ja Vertillä enemmän sinistä, muistaakseni. Molemmilla on keltaiset pallokengät ja keltaiset, kruunumaiset hatut. Pelatessaan jalkapallojoukkueessaan, Ylävirran yrityksessä, Mortilla ja Vertillä on yllään siniset peliasut.
Akun isoäiti Mummo Ankka (oikealta nimeltään Kaino-Vieno Ankka) pukeutuu mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja vaaleanpunaisiin korkokenkiin. Hattu Mummolla on silloin tällöin - kukkahattu nimittäin. Mummo käyttää usein sangallisia silmälaseja. Mummon pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella juurikaan vaihdellut, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä Aku Ankka-sarjakuvahahmoille yleensä.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat samantyylisesti kuin tätinsäkin. Mustaan, pitkähihaiseen paitaan, vaaleanpunaisiin korkokenkiin ja samanväriseen rusettiin. Lähes samalla tavalla kuin Iineskin siis. Tyttökolmikolla on nähty vuosien varrella (useimmiten nykytarnoissa) myös erivärisiä variaatioita - Tupu, Hupu ja Lupu-tyyliin siis. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa myöskin nykytarinoissa, kuten (etenkin) vanhoissakin.
Roopeen rakastunut Riitta Hanhi pukeutuu pääpiirteissään samalla tavalla joka kerta. Pitkään, siniseen hameeseen ja suureen, kultaiseen kaulanauhaan. Keltaiset korkokengät ovat niin ikään tuttu näky Riitan yllä. Korkeintaan mekon sininen väritys saattaa joissain tarinoissa vaihtua punaiseen tai oranssiin väritykseen.
Riitta Hanhen liikemieskumppani Kuuno Kaakkurin pukeutumistyyli noudattaa perinteistä kaavaa. Kuuno ei ole kuunaan vaihtanut kuteidensa tyyliä. Vihreä päällystakki, musta kauluspaita, punaiset housut, sininen rusetti, keltaiset kengät ja musta hattu ovat Kuunolle tuttuja ja ominaisia vaateparsia kaikki.
Akun toheloiva serkku Touho Ankka pukeutuu punaiseen villapaitaan ja punaiseen pipoon. Kenkiä touho ei käytä. Pidän erittäin paljon Touhosta jo hahmona, ja Touhon pukeutumistyyli lukeutuu Ankkalinnan eliittiin kiistatta. Sopivan yksinkertainen ja tonttumainen pukeutumistyyli viehättää allekirjoittanutta kummasti.
Raharuhtinas Roope Ankan sihteeri Neiti (Sirkku) Näpsä pukeutuu useimmiten violettiin, suhteellisen pitkään mekkoon. Mekossa on myös mukana mustaa väriä, kuten Näpsän korkokengissäkin. Neiti Näpsä käyttää poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Seuraavaksi esittelen kolmen supersankarin vaatekertoimet.
Hessu Hopon alter egolla Superhessulla on vähinttänkin mielenkiintoiset vaatteet. Tämä lentävä viittasankari pukeutuu nimittäin punaiseen pyjamaan ja siniseen viittaan. Päässään sankarilla on Hessulta tuttu sininen, pitkulainen lakki. Myös kengät ovat taattua Hessu-tyyliä.
Aku Ankan alter ego Taikaviitta pukeutuu Akulta tuttuun siniseen merimieslakkiin, mustapunakeltaisiin haalareihin, ja keltaisiin pomppusaappaisiin. Myös musta naamio kuuluu vakiovakiovarusteisiin nykyään, mutta alkuaikojen Taikaviitta ei moista käyttänyt.
Iines Ankkana paremmin tunnettu Viitatar (ent. Naistaikaviitta) pukeutuu punaiseen asusteeseen, mustaan viittaan, mustiin kenkiin ja suureen, mustaan naamioon. Näin on ollut tämän naissankarin ensiesiintymisestä lähtien.
Erilaisten partiojärjestöjen vaatteet ovat aina samanlaiset. Sudenpennut pukeutuvat mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja ruskeaan, karvaiseen supilakkiin. Seuraavaksi Sudenpentujen pahimmat kilpakumppanit:
Peukaloiset pukeutuvat vaaleansinisiin, mekkomaisiin asusteisiin, tyttöjä kun ovat.
Roope Ankan hovimestarilla Juusolla on aina työaikana hovimestarille tyypilliset vaatteet. Musta smokki ja housut, ja valkoinen paitapusero. Juuso käyttää siis melko juhlavia vaatteita.
Erilaiset yleisjärjestöt, kuten poliisi, palokunta jne. pukeutuvat oikean elämän vastaavien tavoin. Poliiseilla siniset virkapuvut (etsivillä tosin tavallisemmat) vaatteet, esim. Kaasilla), palokunnalla mustat univormut ja punaiset kypärät ja sairaalahenkilökunnalla valkoiset vaatteet.
(Jatkuu...)
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 84 -
16.06.2009 klo 12:49:06
Lainaus käyttäjältä: akkaridekkariJos saisin sinne jonkun oman osion tjsp. (toimittajan viran johdosta), niin sitten kyllä kuulostaa loistavalta!Juuri sellaisen saisitkin. Saisit myös kirjoittaa uutisia.
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 85 -
16.06.2009 klo 13:04:33
Mahdollisista sivuista:
* Mikäli ennen iltaa ei tule kielteistä kommenttia, aloitan
* Ilmaispalvelu (Webs), ellei joku suostu maksamaan mitä jyrkästi epäilen
* Valmiita ehkä kauden puolivälin paikkeilla
* Julkaisen sivut (myös Salwerille :D) vasta valmiina
* Sitä ennen blogit tänne
~kirja
* Mikäli ennen iltaa ei tule kielteistä kommenttia, aloitan
* Ilmaispalvelu (Webs), ellei joku suostu maksamaan mitä jyrkästi epäilen
* Valmiita ehkä kauden puolivälin paikkeilla
* Julkaisen sivut (myös Salwerille :D) vasta valmiina
* Sitä ennen blogit tänne
~kirja
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 86 -
16.06.2009 klo 13:07:45
Hyvä idea, kannatan.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutuminen poikkeaa omastamme hyvin paljon. Monet ankkalinnalaiset seuraavatkin aktiivisesti muotia ja pukeutuvat sen mukaan - tosin joskus muoti saattaa vaihdella hyvinkin usein. Ankkalinnalaiset suosivat yleisesti vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnan varmasti tunnetuimman pukeutumistyylin omaa Aku Ankka. Akun tunnistaa helposti sinisestä merimiespaidasta, jota hän pitää päällään aina lähes poikkeuksetta. Paidassa on sinisen taustavärin lisäksi keltaisia raitoja ja napit. Merimiespaitansa yhteydessä Aku käyttää aina myös punaista rusettia. Lisäksi Akulla on päässään sininen merimieslakki, joka kuuluu näemmä yhteen paidan kanssa. Kuten muutkaan ankat, Aku ei käytä lainkaan housuja eikä kenkiä. Lukuisten merimiespaitojen lisäksi Akun vaatekaapista löytyy ainakin yksi juhla-asu, jota hän käyttää erilaisissa tilaisuuksissa, tai ollessaan Iineksen kanssa treffeillä. Lisäksi kaapista löytyy tietenkin yöpuku, jota Aku käyttää nukkuessaan. Itse olen aina miettinyt, miksi Aku pukeutuu juuri tällaiseen asuun. Oman, hieman naurettavan teoriani mukaan Akun ensimmäinen työpaikka olisi ollut laivalla merimiehenä ja saatuaan sieltä potkut hänelle jäi merimiesasu ja pian hän kiintyi siihen niin, ettei raaskinut enää käyttää muita vaatteita juuri ollenkaan. Useimmissa Pikku-Aku -tarinoissa Aku käyttää kuitenkin merimiesasuaan jo lapsena, joka tekeekin teoriastani perättömän.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu myös usein samanlaiseen asuun. Hänen vakiotyyliinsä kuuluvat vaaleanpunainen paita, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä vaaleanpunainen rusetti. Vaikka Iines nähdäänkin monissa tarinoissa tässä asussa, on hänellä vaatekaappi pullollaan muiitakin vaatteita. Varsinkin ollessaan Akun kanssa treffeillä, Iines pukeutuu todella tyylikkääseen asuun. Hän seuraa myös paljon muotia ja yhdessä tarinassa hän onkin toiminut muoti-ikonina.
Akun eno Roope Ankka pukeutuu usein käytettyihin vaatteisiin, säästääkseen rahaa tietenkin. Hänen yllään nähdään yleensä punainen nuttu, jonka hän Don Rosan mukaan vaihtoi juhla-asuunsa palattuaan maailmanmatkoilta takaisin Skotlantiin Rosan tarinassa ''Ankantaan miljardööri''. Nutun väri on myös vaihdellut; joskus se on ollut sininen, joskus vihreä Kenkiä ja housuja hän ei käytä, mutta useimmiten hänellä on ruskeat tai muun väriset nilkkaimet. Roopella on aina, varsinkin ulkona ja liiketapaamisissa ollessaan päässään silinterihattu. Lisäksi Roope pitää mukanaan kävelykeppiä, vaikka hän hyvän kuntonsa puolesta pärjäisi varsin hyvin ilman. Huonon näkönsä johdosta Roope joutuu käyttämään myös silmälaseja. Roope käyttää harvoin mitään muita vaatteita. Joissain tarinoissa Roopella on ollut yllään erillinen juhla-asu kun hän on ollut juhlissa yms. mutta yleensä hän käyttää samoja vaatteita, oli hän missä tahansa.
Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat keskenään täysin samannäköisiä ja heidät tunnistaakin usein vain heidän lakkiensa väreistä. Tupu käyttää yleensä sinistöä tai punaista lakkia ja Lupu punaista tai virheää. Hupun lakin väri on yleensä sininen, punainen tai vihreä, riippuen siitä minkä väristä lakkia kaksi muuta ankanpoikaa käyttävät sillä hetkellä. Jokainen ankanpojista käyttää usein kokonaan mustaa paitaa, mutta joissain tarinoissa paidat ovat heidän lakkinsa väriset.
Tupu, Hupu ja Lupu kuuluvat Sudenpentuihin. Sudenpentujen vaatetukseen kuuluu karvalakki ja paita, johon kiinnitetään heidän keräämänsä taito- ja ansiomerkit.
Akun ylionnekas serkku Hannu Hanhi pukeutuu aina hyvin hienostuneesti. Yleensä hänen päällään nähdään punainen tai vihreä takki, siniset tai muun väriset nilkkaimet, kuten Roopella ja harmaa hattu. Lisäksi Hannulla nähdään usein myös rusetti, niin kuin Akullakin. Rusetin väri vaihtelee, mutta se ei ole koskaan saman värinen, kuin muut vaatteet. Joissain tarinoissa Hannulla nähdään myös kävelykeppi, joka on hänellä kuitenkin vain hienostelumielessä, ei siksi, että hän tarvitsisi sitä kävelyn helpottamiseksi. Nämäkin vaatteet Hannu on luultavasti onnensa avulla voittanut jostain arvonnasta.
Akun toisen serkun, Touho Ankan pukeutumistyyli viittaa 1900-luvun puolivälin hippikulttuuriin. Touholla on yllään aina samat vaatteet; punainen paita ja punainen myssy. Joskus ATP- ja PAM -tarinoissa Touholla nähdään kuitenkin työhön tarvittavat vaatteet.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton ei ole koskaan pukeutunut kovin sivistyneesti. Hänen yllään nähdään aina ruskeat suorat housut ja samanväriset kengät, keltainen paita ja sen päällä liivit. Päässään hänellä on keltainen, ei todellakaan mikään tyylikäs hattu. Pelle käyttää Roopen tavoin silmälaseja. Pellellä on myös apuri Pikku apulainen, joka ei kuitenkaan käytä minkäänlaisia vaatteita, sillä hän on robotti.
Ankkalinnan oma professori Taavi Ankka pukeutuu niinikään professorin vaatteisiin. Tähän asuun kuuluu valkoinen professorin takki, yleensä punainen kravatti ja paita, jonka väri vaihtelee. Yleensä se on kuitenkin sininen. Myös Taavilla on käytössään silmälasit, jotka korostavat hänen professorin asemaansa.
Maatilalla Ankkalinnan rajalla asustava Mummo Ankka pukeutuu hyvin vanhanaikaisesti. Yllään hän pitää aina mustaa paitaa ja korkokenkiä, joiden väri saattaa vaihdella aina mustasta vaaleanpunaiseen ja sinisestä keltaiseen. Housuja Mummolla ei luonnollisestikaan ole. Lisäksi Mummolla on silmälasit, jotka tosin ovat ihan kunnolliset sangalliset lasit, toisinkuin esimerkiksi Roopella, jonka lasit ovat enemmänkin kakkulat.
Mummo Ankan kanssa maatilalla asustava renki Hansu Hanhi on Mummon tapaan yhtä muodikas kuin variksenpelätin. Hänen vakioasusteisiinsa kuuluvat yleensä vihreä kauluspaita (joissain tarinoissa myös sininen) ja sen päällä mustat liivit, jotka hän on luultavimmin saanut Mummolta. Päässään hänellä on yleensä sininen hattu.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat hyvin samantapaisesti kuin Iineskin. Päässään heillä on vaaleanpunaiset rusetit, kuten Iineksellä. Yllään jokaisella heistä on musta paita, sekä vaaleanpunaiset korkokengät, vaikka he ovatkin vasta lapsia. Ennen heidät erotti toisistaan eri värisistä ruseteista ja korkokengistä, mutta nykyään he pukeutuvat täysin samoihin vaatteisiin.
Roopen kilpailija Kroisos Pennonen pukeutuu niin kuin liikemiehen kuuluukin; musta hieno takki, jonka alla punainen solmio ja valkoinen kauluspaita. Lisäksi muista miespuolisista ankoista poiketen, Kroisos käyttää kenkiä, jotka ovat keltaiset ja melko suuret. Päässään Kroisoksella on musta knalli, joka on kuitenkin jokaisessa tarinassa eri, sillä aina hävittyään Roopelle, Kroisos syö knallinsa, jota tapahtuukin usein. Kroisoksella on myös isot pyöreälinssiset silmälasit, joita hän on Don Rosan mukaan käyttänyt jo lapsena.
Toinen Roopen kilpailija, Kulta-Into Pii käyttää Kroisoksen tapaan mustaa hienoa takkia. Kulta-Innolla ei ole kenkiä, niin kuin Kroisoksella, mutta hänellä on nilkkaimet, yleensä harmaat, niin kuin Roopella. Päässään hänellä on musta hattu, sekä suunnilleen samanlaiset silmälasit kuin Roopellakin.
Ankkalinnan uuttera liikenainen Riitta hanhi pukeutuu useimmiten siniseen mekkoon ja keltaisiin korkokenkiin. Hänellä nähdään usein myös korvakorut, vaikka tietääkseni ankoilla ja hanhilla ei ole lainkaan korvia.
Riitan ystävä Kuuno Kaakkuri pukeutuu vihreään takkiin. Sen alla on mustavalkoinen paita, sekä yleensä sininen rusetti. Koska Kuuno ei ole ankka, hän käyttää punaisia housuja, sekä keltaisia melko suuria kenkiä. Päässään Kuunolla on punamusta hattu.
Ankkojen ja hanhien ja muiden lintujen pukeutumisesta siirrytäänkin hiirien ja muiden hahmojen pukeutumiseen.
Mikki Hiiren vakiotyyliin kuuluu punaiset napilliset housut, keltaiset kengät ja valkoiset hanskat. Mikki siis kuljeskelee usein kaupungilla ilman paitaa. Nykyisin monissa tarinoissa Mikille on piirretty myös paita ja ihan kunnolliset vaatteet. Mielestäni Mikki näyttää tyylikkäämmältä näissä ''kunnollisissa'' vaatteissa, vaikka onhan tuo Mikin alkuperäinen tyyli jo noussut jonkinlaiseksi klassikoksi tms.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri pukeutuu nykyisin huomattavasti perusmikkiä tyylikkäämmin. Monissa nykytarinoissa Minnilläkin nähdään yllään ihan kunnolliset vaatteet, mutta alkuaikoina hänelläkään ei ollut paitaa päällään, ainoastaan punainen hame, jossa on valkoisia pilkkuja, keltaiset korkokengät, keltaiset hanskat ja keltainen kukkahattu. Minnillä on päässään nykyisin myös rusetti.
Mikin hyvä ystävä Hessu Hopo pitää päässään aika sinistä tai vihreätä lakkia, riippuen tarinasta. Hänellä on usein yllään oranssi tai keltainen paita ja mustat liivit. Lisäksi hänellä nähdään useimmiten siniset housut ja pitkät kengät. Tästä voidaankin päätellä, että Hessu ei ole niitä parhaimmiten pukeutuvia ankkalinnalaisia.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutuminen poikkeaa omastamme hyvin paljon. Monet ankkalinnalaiset seuraavatkin aktiivisesti muotia ja pukeutuvat sen mukaan - tosin joskus muoti saattaa vaihdella hyvinkin usein. Ankkalinnalaiset suosivat yleisesti vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnan varmasti tunnetuimman pukeutumistyylin omaa Aku Ankka. Akun tunnistaa helposti sinisestä merimiespaidasta, jota hän pitää päällään aina lähes poikkeuksetta. Paidassa on sinisen taustavärin lisäksi keltaisia raitoja ja napit. Merimiespaitansa yhteydessä Aku käyttää aina myös punaista rusettia. Lisäksi Akulla on päässään sininen merimieslakki, joka kuuluu näemmä yhteen paidan kanssa. Kuten muutkaan ankat, Aku ei käytä lainkaan housuja eikä kenkiä. Lukuisten merimiespaitojen lisäksi Akun vaatekaapista löytyy ainakin yksi juhla-asu, jota hän käyttää erilaisissa tilaisuuksissa, tai ollessaan Iineksen kanssa treffeillä. Lisäksi kaapista löytyy tietenkin yöpuku, jota Aku käyttää nukkuessaan. Itse olen aina miettinyt, miksi Aku pukeutuu juuri tällaiseen asuun. Oman, hieman naurettavan teoriani mukaan Akun ensimmäinen työpaikka olisi ollut laivalla merimiehenä ja saatuaan sieltä potkut hänelle jäi merimiesasu ja pian hän kiintyi siihen niin, ettei raaskinut enää käyttää muita vaatteita juuri ollenkaan. Useimmissa Pikku-Aku -tarinoissa Aku käyttää kuitenkin merimiesasuaan jo lapsena, joka tekeekin teoriastani perättömän.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu myös usein samanlaiseen asuun. Hänen vakiotyyliinsä kuuluvat vaaleanpunainen paita, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä vaaleanpunainen rusetti. Vaikka Iines nähdäänkin monissa tarinoissa tässä asussa, on hänellä vaatekaappi pullollaan muiitakin vaatteita. Varsinkin ollessaan Akun kanssa treffeillä, Iines pukeutuu todella tyylikkääseen asuun. Hän seuraa myös paljon muotia ja yhdessä tarinassa hän onkin toiminut muoti-ikonina.
Akun eno Roope Ankka pukeutuu usein käytettyihin vaatteisiin, säästääkseen rahaa tietenkin. Hänen yllään nähdään yleensä punainen nuttu, jonka hän Don Rosan mukaan vaihtoi juhla-asuunsa palattuaan maailmanmatkoilta takaisin Skotlantiin Rosan tarinassa ''Ankantaan miljardööri''. Nutun väri on myös vaihdellut; joskus se on ollut sininen, joskus vihreä Kenkiä ja housuja hän ei käytä, mutta useimmiten hänellä on ruskeat tai muun väriset nilkkaimet. Roopella on aina, varsinkin ulkona ja liiketapaamisissa ollessaan päässään silinterihattu. Lisäksi Roope pitää mukanaan kävelykeppiä, vaikka hän hyvän kuntonsa puolesta pärjäisi varsin hyvin ilman. Huonon näkönsä johdosta Roope joutuu käyttämään myös silmälaseja. Roope käyttää harvoin mitään muita vaatteita. Joissain tarinoissa Roopella on ollut yllään erillinen juhla-asu kun hän on ollut juhlissa yms. mutta yleensä hän käyttää samoja vaatteita, oli hän missä tahansa.
Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat keskenään täysin samannäköisiä ja heidät tunnistaakin usein vain heidän lakkiensa väreistä. Tupu käyttää yleensä sinistöä tai punaista lakkia ja Lupu punaista tai virheää. Hupun lakin väri on yleensä sininen, punainen tai vihreä, riippuen siitä minkä väristä lakkia kaksi muuta ankanpoikaa käyttävät sillä hetkellä. Jokainen ankanpojista käyttää usein kokonaan mustaa paitaa, mutta joissain tarinoissa paidat ovat heidän lakkinsa väriset.
Tupu, Hupu ja Lupu kuuluvat Sudenpentuihin. Sudenpentujen vaatetukseen kuuluu karvalakki ja paita, johon kiinnitetään heidän keräämänsä taito- ja ansiomerkit.
Akun ylionnekas serkku Hannu Hanhi pukeutuu aina hyvin hienostuneesti. Yleensä hänen päällään nähdään punainen tai vihreä takki, siniset tai muun väriset nilkkaimet, kuten Roopella ja harmaa hattu. Lisäksi Hannulla nähdään usein myös rusetti, niin kuin Akullakin. Rusetin väri vaihtelee, mutta se ei ole koskaan saman värinen, kuin muut vaatteet. Joissain tarinoissa Hannulla nähdään myös kävelykeppi, joka on hänellä kuitenkin vain hienostelumielessä, ei siksi, että hän tarvitsisi sitä kävelyn helpottamiseksi. Nämäkin vaatteet Hannu on luultavasti onnensa avulla voittanut jostain arvonnasta.
Akun toisen serkun, Touho Ankan pukeutumistyyli viittaa 1900-luvun puolivälin hippikulttuuriin. Touholla on yllään aina samat vaatteet; punainen paita ja punainen myssy. Joskus ATP- ja PAM -tarinoissa Touholla nähdään kuitenkin työhön tarvittavat vaatteet.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton ei ole koskaan pukeutunut kovin sivistyneesti. Hänen yllään nähdään aina ruskeat suorat housut ja samanväriset kengät, keltainen paita ja sen päällä liivit. Päässään hänellä on keltainen, ei todellakaan mikään tyylikäs hattu. Pelle käyttää Roopen tavoin silmälaseja. Pellellä on myös apuri Pikku apulainen, joka ei kuitenkaan käytä minkäänlaisia vaatteita, sillä hän on robotti.
Ankkalinnan oma professori Taavi Ankka pukeutuu niinikään professorin vaatteisiin. Tähän asuun kuuluu valkoinen professorin takki, yleensä punainen kravatti ja paita, jonka väri vaihtelee. Yleensä se on kuitenkin sininen. Myös Taavilla on käytössään silmälasit, jotka korostavat hänen professorin asemaansa.
Maatilalla Ankkalinnan rajalla asustava Mummo Ankka pukeutuu hyvin vanhanaikaisesti. Yllään hän pitää aina mustaa paitaa ja korkokenkiä, joiden väri saattaa vaihdella aina mustasta vaaleanpunaiseen ja sinisestä keltaiseen. Housuja Mummolla ei luonnollisestikaan ole. Lisäksi Mummolla on silmälasit, jotka tosin ovat ihan kunnolliset sangalliset lasit, toisinkuin esimerkiksi Roopella, jonka lasit ovat enemmänkin kakkulat.
Mummo Ankan kanssa maatilalla asustava renki Hansu Hanhi on Mummon tapaan yhtä muodikas kuin variksenpelätin. Hänen vakioasusteisiinsa kuuluvat yleensä vihreä kauluspaita (joissain tarinoissa myös sininen) ja sen päällä mustat liivit, jotka hän on luultavimmin saanut Mummolta. Päässään hänellä on yleensä sininen hattu.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat hyvin samantapaisesti kuin Iineskin. Päässään heillä on vaaleanpunaiset rusetit, kuten Iineksellä. Yllään jokaisella heistä on musta paita, sekä vaaleanpunaiset korkokengät, vaikka he ovatkin vasta lapsia. Ennen heidät erotti toisistaan eri värisistä ruseteista ja korkokengistä, mutta nykyään he pukeutuvat täysin samoihin vaatteisiin.
Roopen kilpailija Kroisos Pennonen pukeutuu niin kuin liikemiehen kuuluukin; musta hieno takki, jonka alla punainen solmio ja valkoinen kauluspaita. Lisäksi muista miespuolisista ankoista poiketen, Kroisos käyttää kenkiä, jotka ovat keltaiset ja melko suuret. Päässään Kroisoksella on musta knalli, joka on kuitenkin jokaisessa tarinassa eri, sillä aina hävittyään Roopelle, Kroisos syö knallinsa, jota tapahtuukin usein. Kroisoksella on myös isot pyöreälinssiset silmälasit, joita hän on Don Rosan mukaan käyttänyt jo lapsena.
Toinen Roopen kilpailija, Kulta-Into Pii käyttää Kroisoksen tapaan mustaa hienoa takkia. Kulta-Innolla ei ole kenkiä, niin kuin Kroisoksella, mutta hänellä on nilkkaimet, yleensä harmaat, niin kuin Roopella. Päässään hänellä on musta hattu, sekä suunnilleen samanlaiset silmälasit kuin Roopellakin.
Ankkalinnan uuttera liikenainen Riitta hanhi pukeutuu useimmiten siniseen mekkoon ja keltaisiin korkokenkiin. Hänellä nähdään usein myös korvakorut, vaikka tietääkseni ankoilla ja hanhilla ei ole lainkaan korvia.
Riitan ystävä Kuuno Kaakkuri pukeutuu vihreään takkiin. Sen alla on mustavalkoinen paita, sekä yleensä sininen rusetti. Koska Kuuno ei ole ankka, hän käyttää punaisia housuja, sekä keltaisia melko suuria kenkiä. Päässään Kuunolla on punamusta hattu.
Ankkojen ja hanhien ja muiden lintujen pukeutumisesta siirrytäänkin hiirien ja muiden hahmojen pukeutumiseen.
Mikki Hiiren vakiotyyliin kuuluu punaiset napilliset housut, keltaiset kengät ja valkoiset hanskat. Mikki siis kuljeskelee usein kaupungilla ilman paitaa. Nykyisin monissa tarinoissa Mikille on piirretty myös paita ja ihan kunnolliset vaatteet. Mielestäni Mikki näyttää tyylikkäämmältä näissä ''kunnollisissa'' vaatteissa, vaikka onhan tuo Mikin alkuperäinen tyyli jo noussut jonkinlaiseksi klassikoksi tms.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri pukeutuu nykyisin huomattavasti perusmikkiä tyylikkäämmin. Monissa nykytarinoissa Minnilläkin nähdään yllään ihan kunnolliset vaatteet, mutta alkuaikoina hänelläkään ei ollut paitaa päällään, ainoastaan punainen hame, jossa on valkoisia pilkkuja, keltaiset korkokengät, keltaiset hanskat ja keltainen kukkahattu. Minnillä on päässään nykyisin myös rusetti.
Mikin hyvä ystävä Hessu Hopo pitää päässään aika sinistä tai vihreätä lakkia, riippuen tarinasta. Hänellä on usein yllään oranssi tai keltainen paita ja mustat liivit. Lisäksi hänellä nähdään useimmiten siniset housut ja pitkät kengät. Tästä voidaankin päätellä, että Hessu ei ole niitä parhaimmiten pukeutuvia ankkalinnalaisia.
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 87 -
16.06.2009 klo 13:11:50
Voisiko joku pistää väliaikatietoja, kun monilta on tullut pidennystä omiin viesteihinsä lähiaikoina?
Edit: Kreach, moni ei varmaan enää paljon pysty pidentämään viestejään, joten kyllä väliaikatiedot jotain osviittaa antavat. Kiitokset kirjalle, kun hän näitä viitsii tehdä. Myös mahdollisesta nettisivuprosessista suuret kiitokset.
Edit: Kreach, moni ei varmaan enää paljon pysty pidentämään viestejään, joten kyllä väliaikatiedot jotain osviittaa antavat. Kiitokset kirjalle, kun hän näitä viitsii tehdä. Myös mahdollisesta nettisivuprosessista suuret kiitokset.
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 88 -
16.06.2009 klo 13:15:01
Hyvä idea nuo sivut! Kannatan.
(Ihme kun ei kohta tehdä viestimaratonille omaa foorumia) :D vitsi vitsi.
Lainaus käyttäjältä: PullasorsaVoisiko joku pistää väliaikatietoja, kun monilta on tullut pidennystä omiin viesteihinsä lähiaikoina?
Eihän rankingeista ole mitään hyötyä, kun kuitenkin joka päivä pariin kertaan kerrataan tilanne :D
Hyvä, kirja! Bomber, jatkapas nyt edes vähän tuota viestiäsi, muuten jäät pahasti jälkeen!
(Ihme kun ei kohta tehdä viestimaratonille omaa foorumia) :D vitsi vitsi.
Lainaus käyttäjältä: PullasorsaVoisiko joku pistää väliaikatietoja, kun monilta on tullut pidennystä omiin viesteihinsä lähiaikoina?
Eihän rankingeista ole mitään hyötyä, kun kuitenkin joka päivä pariin kertaan kerrataan tilanne :D
Hyvä, kirja! Bomber, jatkapas nyt edes vähän tuota viestiäsi, muuten jäät pahasti jälkeen!
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 89 -
16.06.2009 klo 13:19:47
kirja (WF) 2033 +832
Pullasorsa (KPw) 1562 +519
Imfromfinland08 (SRT) 1517
Aku Vankka (DuDu) 1096 +314
Hiidenkirnu (TUS) 1090
akkaridekkari (DuDu) 856 +142
Frodo (FRT) 818
Peetukka (FRT) 519
T@IK@VIITTA (TT) 286
Bomber (WF) 84
WF 2117 +832
DuDu 1952 +456
KPw 1562 +519
SRT 1517
FRT 1337
TUS 1090
TT 286
~kirja
Pullasorsa (KPw) 1562 +519
Imfromfinland08 (SRT) 1517
Aku Vankka (DuDu) 1096 +314
Hiidenkirnu (TUS) 1090
akkaridekkari (DuDu) 856 +142
Frodo (FRT) 818
Peetukka (FRT) 519
T@IK@VIITTA (TT) 286
Bomber (WF) 84
WF 2117 +832
DuDu 1952 +456
KPw 1562 +519
SRT 1517
FRT 1337
TUS 1090
TT 286
~kirja
T@IK@VIITTA
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 90 -
16.06.2009 klo 14:39:20
Hyvä idea tuo Viestimaraton-sivut! Siellähän voisi pitää vaikka joskus testit tähän viestimaratoniin. Tulisin käymään siellä aina välillä, jos se tulisi siis.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankallinassa kaikki pukeutuvat yleensä muodin mukaan, mutta joillakin saattaa olla aivan oma tyylinsä. Ankkalinnassa on siis mitä eriskummalisimpia vaateyhdistelmiä. Toisilla ei ole housuja eikä kenkiä ja jotkut pitävät päivät pitkät samanlaisia vaatteita päällään. Hienot kengät ja kauluspaidat ovat yleensä kaikilla tärkeillä ihmisillä päällä päivittäin, mutta yksi Ankkalinnan parhaimmista veronmaksajista käyttää vain vanhoja kuteita.
Hän on Roope Ankka, joka ei haluaisi kuluttaa rahaansa mihinkään. Hänellä on jaloissaan vanhat nilkkaimet ja päällään rähjääntynyt takki, joka kylläkin sopii hänelle mainiosti. Vain aniharvoin Roope saattaa vaihtaa vaatteensa kauluspaitaan tai smokkiin, mutta siihen tarvitaan kylläkin jotain todella kummallista. Yksi esimerkki on mahdollisesti rahaa, koska Roope tekee rahan eteen vaikka mitä. Uimapuku on myös paljon Roopen päällä, koska hän ui mielellään rahoissaan. Hänen uimapuku on ainakin muistaakseni raidallinen, mutta se vaihtuu lähes aina toisilla piirtäjillä.
Aku Ankalla on oma tyylinsä pukeutumisessa, sillä hän käyttää aina päällänsä samanlaista merimiesasua. Kukaan, paitsi merimiehet, eivät käytä sellaisia asuja Ankkalinnassa. Akun vaatekkaappi on täynnä merimiesasuja, joihin kuuluu merimieslakki, rusetti ja merimiespaita. Yleensä ne ovat mustakeltaisia, mutta jotkut piirtäjät värittävät ne sinikeltaisiksi. Jaloissa Akulla ei ole mitään ja yhdessä tarinassa paljaat jalat tulivat muotiin, kun Aku pelasti räpylöittensä avulla monta ihmistä.
Myös Iines Ankka pitää yleensä vain monia samanlaisia asusteita. Iineksellä on päässään vaaleanpunainen rusetti ja paita on myös melkein kokonaan vaaleanpunainen. Hänellä on jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja niitä hän käyttää melkein joka tarinassa. Joskus hän käyttää arvokkaissa juhlissa hienoja vaatteita, jotka maksavat todella paljon. Yleensä hän ostaa kalliit vaatteet vain siksi, että ne tekevät kaikkiin suuren vaikutuksen.
Pelle Pelottomalla on päällään lähes aina musta liivi ja sininen paita. Pellellä on myös ruskeat pitkät housut, muista tutuista Ankkalinnalaisista poiketen. Pellen kengät ovat rusehtavat ja niitä hän käyttääkin paljon. Joskus kun Pelle on menossa esimerkiski joihinkin keksijöittenpalaveriin hän laittaa päällensä frakin ja muut hienot vaatteet. Hänen vaatteensa ovat myös usein hajalla, kun hän on kokeillut erillaisia kokeita kesinnöillään.
Touho Ankka on Akun serkku ja hän käyttää myös hyvin kummalista vaatetusta, mutta se sopii kuitenkin hänelle hyvin. Päässä Touholla on punainen joululakkia muistuttava lakki. Lakin päässä on musta tupsu. Touholla on päällään myös vähän niinkuin villapaita ja se on punaisen värinen. Siinä paidassa on vatsan kohdalla musta viiva. Touhokaan ei käytä housuja eikä kenkiä, vaan tyytyy olemaan paljas jaloin ja ilman housuja ulkona.
Hannu Hanhi taas käyttää yleisempää vaatetusta. Hänellä on päässään vihreä lakki, jossa on musta viiva. Hänen takkinsa on myös vihreän värinen ja siinä on keltainen nappi. Hannulla on kaulassaan punainen rusetti, eli samanlainen kuin Akulla on. Hannu käyttää Roopen tapaan nilkkaimia. Hannun nilkkaimet ovat punaisen väriset.
Jatkuu...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankallinassa kaikki pukeutuvat yleensä muodin mukaan, mutta joillakin saattaa olla aivan oma tyylinsä. Ankkalinnassa on siis mitä eriskummalisimpia vaateyhdistelmiä. Toisilla ei ole housuja eikä kenkiä ja jotkut pitävät päivät pitkät samanlaisia vaatteita päällään. Hienot kengät ja kauluspaidat ovat yleensä kaikilla tärkeillä ihmisillä päällä päivittäin, mutta yksi Ankkalinnan parhaimmista veronmaksajista käyttää vain vanhoja kuteita.
Hän on Roope Ankka, joka ei haluaisi kuluttaa rahaansa mihinkään. Hänellä on jaloissaan vanhat nilkkaimet ja päällään rähjääntynyt takki, joka kylläkin sopii hänelle mainiosti. Vain aniharvoin Roope saattaa vaihtaa vaatteensa kauluspaitaan tai smokkiin, mutta siihen tarvitaan kylläkin jotain todella kummallista. Yksi esimerkki on mahdollisesti rahaa, koska Roope tekee rahan eteen vaikka mitä. Uimapuku on myös paljon Roopen päällä, koska hän ui mielellään rahoissaan. Hänen uimapuku on ainakin muistaakseni raidallinen, mutta se vaihtuu lähes aina toisilla piirtäjillä.
Aku Ankalla on oma tyylinsä pukeutumisessa, sillä hän käyttää aina päällänsä samanlaista merimiesasua. Kukaan, paitsi merimiehet, eivät käytä sellaisia asuja Ankkalinnassa. Akun vaatekkaappi on täynnä merimiesasuja, joihin kuuluu merimieslakki, rusetti ja merimiespaita. Yleensä ne ovat mustakeltaisia, mutta jotkut piirtäjät värittävät ne sinikeltaisiksi. Jaloissa Akulla ei ole mitään ja yhdessä tarinassa paljaat jalat tulivat muotiin, kun Aku pelasti räpylöittensä avulla monta ihmistä.
Myös Iines Ankka pitää yleensä vain monia samanlaisia asusteita. Iineksellä on päässään vaaleanpunainen rusetti ja paita on myös melkein kokonaan vaaleanpunainen. Hänellä on jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja niitä hän käyttää melkein joka tarinassa. Joskus hän käyttää arvokkaissa juhlissa hienoja vaatteita, jotka maksavat todella paljon. Yleensä hän ostaa kalliit vaatteet vain siksi, että ne tekevät kaikkiin suuren vaikutuksen.
Pelle Pelottomalla on päällään lähes aina musta liivi ja sininen paita. Pellellä on myös ruskeat pitkät housut, muista tutuista Ankkalinnalaisista poiketen. Pellen kengät ovat rusehtavat ja niitä hän käyttääkin paljon. Joskus kun Pelle on menossa esimerkiski joihinkin keksijöittenpalaveriin hän laittaa päällensä frakin ja muut hienot vaatteet. Hänen vaatteensa ovat myös usein hajalla, kun hän on kokeillut erillaisia kokeita kesinnöillään.
Touho Ankka on Akun serkku ja hän käyttää myös hyvin kummalista vaatetusta, mutta se sopii kuitenkin hänelle hyvin. Päässä Touholla on punainen joululakkia muistuttava lakki. Lakin päässä on musta tupsu. Touholla on päällään myös vähän niinkuin villapaita ja se on punaisen värinen. Siinä paidassa on vatsan kohdalla musta viiva. Touhokaan ei käytä housuja eikä kenkiä, vaan tyytyy olemaan paljas jaloin ja ilman housuja ulkona.
Hannu Hanhi taas käyttää yleisempää vaatetusta. Hänellä on päässään vihreä lakki, jossa on musta viiva. Hänen takkinsa on myös vihreän värinen ja siinä on keltainen nappi. Hannulla on kaulassaan punainen rusetti, eli samanlainen kuin Akulla on. Hannu käyttää Roopen tapaan nilkkaimia. Hannun nilkkaimet ovat punaisen väriset.
Jatkuu...