Huh, jos en olisi väkertänyt sitä kymmentä minuuttia aamulla olisin jäänyt kakkoseksi :)
Minulta ihan perussijoitus vaikka nyt voitto oli päätähtäimessä. Ei nyt kukaan päässyt ottamaan meitä kiinnikään, perhanan loma kirjalla..
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 931 -
12.07.2009 klo 10:35:09
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 932 -
12.07.2009 klo 11:09:13
Tyypillistä tuuriani, että jostain sijoiutksesta jään vain pienen matkan päähän. Eräänkin kerran AA:n puolella Karhula (ehkä) voitti minut yhdellä merkillä. Tosin silloin ei laskettu vielä merkkejä vaan rivejä tai sanoja.
Noh tulipa hankittua kuusi pistettä. AA:n puolella tällaisella viestillä oltaisiin voitettu leikiten, samoin kuin Ankkiksessa edellisillä kausilla. Karhula on onneksi toistaiseksi pistetilanteessa aika kaukana takana.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat Ankka/Hiiri tekijät
Monipuolisia sarjakuvantekijöitä on ollut Ankkojen ja Hiirien uran aikana aika paljon, jotkut ovat parempia ja jotkut huonompia. Seuraavaksi kerron joistakin aika monipuolisista Ankka/Hiiri-sarjakuvien tekijöistä.
Yksi tärkeimmistä monipuolisista Ankka-sarjakuvien piirtäjistä lienee Carl Barks. En tiedä voiko häntä sanoa hirveän monipuoliseksi, mutta hän ainakin on luonut Ankkalinnaan enemmän hahmoja kuin kukaan muu piirtäjä. Siltä osin hän ainakin on hyvin monipuolinen piirtäjä. Barks on ollut suuri vaikuttaja meidän sarjakuvahistoriamme aikana, ja hän on saanut lähes kaikilta suomalaisilta Akkarin lukijoilta kehuja.
Carl barks syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1901. Lapsuutensa Carl asui maaseudulla, isolla tilalla, jossa myös hänen vanhempansa elivät. Jo tuolloin Barks innostui pilapiirtäjän ammatista ja jopa harkistsi pilapiirtäjäksi ryhtymistä. Barks oli vain 15 vuotta vanha, kun hänen äitinsä kuoli. Tämä oli kova isku nuorelle Barksille, ilman muuta. Tämä muutti Barksin sen hetkistä elämää aika paljon sillä hän joutui lopettamaan koulun kokonaan ja auttamaan isäänsä maatilalla, sillä ylimääräisiin työntekijöihin ei Barksin perheellä ollut varaa. Näinä aikoina hän yritti saada pilapiirtäjän töitä, mutta hänen pilapiirroksilleen ei ollut kynystää. Jo parikymppisenä Barks meni ensimmäisen kerran naimisiin erään naishenkilön kanssa. Heille syntyi myös kaksi lasta. Barks unohti pilapiirtämisen muutamaksi vuodeksi, mutta vuonna 1928 hän sai töitä Calgary Eye Opener-lehdestä, tämä lehti suostui julkaisemaan Barksin piirtämiä pilakuvia. Tuolloin Barks ja hänen vaimonsa erosivat. Ennen kulta-aikaansa Barks ehti vielä mennä uudelleen naimisiin. Tämä nainen, jonka kanssa Barks meni naimisiin oli kuitekin juopottelija, ja hän saattoi humalapäissään tuhota Barksin tekemiä töitä. Noihin aikoihin Barks aloitteli Disney-uraansa. Barks on kertonut jälkeempäin, että Roope Ankan hän keksi eräässä motellissa, johon oli paennut humalaista vaimoaan. Vuonna 1943 Barks teki ensimmäisen oman tarinansa Disneylle, tämän tarinan nimi oli Ryytimaa. Tarinassa esiintyi ainakin Aku ja Ankanpojat.
Barksin kulta-aika alkoi 40-luvun lopulla. Tuolloin hän keksi monia uusia hahmoja, ja hän teki ensimmäiset legendaariset tarinansa. 40-luvun lopulla syntyivät mm. tarinat, Vanhan Linnan salaisuus ja Joulu Karhuvuorella. Jälkimmäisessä tarinassa Roope Ankka näyttäytyi suurelle kansalle ensimmäisen kerran. 50-luvulle tultaessa barks oli jo tehnyt useita hyviä tarinoita, ja enimmäkseen ne hyvät tarinat olivat kymmensivuisa, tai sitten pitkiä seikkailutarinoita. Barks oli uransa alkuvaiheessa anonyymi, mutta muistaakseni juuri 50-luvulla fanit saiva selville Barksin nimen. Tämän seurauksena Barksille alkoi tulvia fanipostia innokkailta faneilta.
Barksin kulta-aika jatkui vielä 50-ja 60-lukujen vaihteeseenkin. 60-luvulla Barks teki vielä sarjakuvia, mutta vähän hitaammalla tahdilla, kuin kulta-aikana. 60-luvulla Barks loi vielä muutamia hahmoja, kuten Milla Magian ja Kroisos Pennosen. Barks lopetti piirtäjän uransa vuonna 1966. Tämän jälkeen hän teki vielä muutamia käsikirjoituksia, ja varsinkin öljyvärimaaluksia. Joidenkin öljyvärimaalausten hinta on hiponut oilviä vähän myöhemmin. Vuonna 1991 hän sai arvostetun Disney Legends-palkinnon. 90-luvun alkupuolella hän aloitti euroopanvierailunsa, tätä aiemmin hän ei ollut poistunut omasta kotimaastaan. Tuolla vierailulla hän kävi myös tervehtimässä Suomalaisia Helsingissä. Se oli varmasti monen Ankistin uran kohokohtia. Vuotta myöhemmin barks käsikirjoitti viimeisen tarinansa, hevostellen Halki Historian. William Van Horn piirsi tämän tarinan. Vuonna 1999 barks sairastui leukemiaan, ja hän ei halunnut tautia hidastavia lääkkeitä. Hän halusi kuolla. Barks nukkui pois 25.elokuuta vuonna 2000.
Siinä siis Carl Barks. Myös muita monipuolisia Ankkapiirtäjiä on olemassa. Mielestäni lempipiirtäjäni Giorgio Cavazzano kuuluu niiden monipuolisten joukkoon, sillä hän osaa piirtää taitavasti hahmon kuin hahmon. Hän on tehnyt taskariin piiitkän selkämyskuvankin, jossa on paljon tuttuja Disney-hahmoja poseeraamassa. Giorgio taitaa niin etsivä kaasin, kuin Aku Ankankin.
Giorgion piirrostyyli ei mielestäni ollut hänen uransa alkuvaiheessa kauhean hyvää, mutta 80-luvulla piirrostyyli muuttui paremmaksi ja 90-luvulla se olikin jo erittäin hyvää. Giorgio piirtää Ankat (ym) paksulla viivalla. Hänen piirrostyylinsä on aika lennokasta ja hän tekee Ankoista hiukan pullean näköisiä. Giorgio on muutenkin hyvin monipuolinen piirtäjä. Hän on piirtänyt erään kuvab Spidermanista, ja kuva on mielestäni hyvin onnistunut.
Giorgio Cavazzano syntyi (muistaakseni) Venetsiassa, vuonna 1947. Eli Giorgio on nykyään 62-vuotias. Cavazzano on yksi vaikutusvaltaisimmista italialaisista piirtäjistä. Nuorena poikana äiti halusi että poika opiskelisi kemiaa, tosin isällä ei ollut mitään Giorgion sarjakuvahrrastusta vastaan. Giorgio pääsi Romano Scarpan tussaajaksi jo 14-vuotiaana. Eräänä päivänä vuonna 1961 Giorgio tapasi Venetsiassa sattumalta Romano Scarpan vaimon. Giorgio piti käsissään joitakin sarjakuvapiirroksia, jotka hänen serkkunsa (muistaakseni) oli tehnyt. Giorgio törmäsi sattumalta Scarpan vaimoon ja vaimo näki Giorgion kantamat piirrustukset. Vaimo kysyi, kenen piirtämiä nämä piirrokset ovat. Giorgio valehteli piirtäneensä piirrokset ihan itse. Tätä kautta hän pääsi tapaamaan Romano Scarpaa vuonna 1961. Hänen uransa on siis kestänyt tähän mennessä huimat 48 vuotta! Giorgio tussasi useita eri Scarpan piirtämiä tarinoita varsinkin 60-luvulla. 70-luvulla Cavazzano teki ensimmäiset omat tarinansa, tosin jonkin tarinan hän taisi tehdä jo 60-luvulla.
Cavazzanon ura lähti nousuun 70-luvulla, kun hän sai piirrettäväkseen useita eri tarinoita, jotka olivat pääosin italialaisten käsikirjoittajien tekemiä. Parhaimmat tarinansa hän on varmaan tehnyt 90- ja 2000-luvuilla. Hän on tehnyt muutamia tarinoita joistakin elokuvista, tosin hän on elokuvahahmojen tilalle sijoittanut mm. Mikki Hiiren.
Cavazzanolta julkaistiin vuonna 2007 kirja nimeltä Ankantekijät: Menetetyn muistin tapaus. Kirjassa nähdään monipuolisia Cavazzanon piirtämiä tarinoita. Kirjassa on mm. etsivä Kaasi, Aku, Roope, Simo Sisu, basil Hiiri, Mikki, ja kumppanit.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, että Barks ja Rosa saattavt olla sukua toisilleen. Cavazzanon isoäidin sukunimi oli Rosa, ja Don Rosan suku on lähtösin Italiasta.
Jos Cavazzano on monipuolinen piirtäjä, niin samaa voi kyllä sanoa Romano Scarpa. Scarpa piirsi uransa aikana paljon sekä Ankka, että Hiiri-tarinoita. Scarpa myöskin loi Ankkalinnaan muutamia uusia hahmoja. Vaikka en itse olekaan mikään Scarpa-fani, niin arvostan häntä kuitenkin paljon.
Scarpa syntyi Venetsiassa vuonna 1927. Scarpa oli jo aika nuorena poikana innostunut sarjakuvista, ja varsinkin myös animaatioista. Lumikki-piirroselokuva teki Scarpaan suuren vaikutuksen, kun hän oli nuori. Tämän jälkeen Romano innostui yhä enemmän ja enemmän sarjakuvien teosta. Ensimmäiset tarinansa Romano piirsi jo 50-luvulla. Silloin Scarpa oli italian tärkeimpiä piirtäjiä, mutta jäi mm. Carl Barksin varjoon.
Romanon suosio kasvoi 60 ja 70-luvuilla. Tuolloin hän teki valtavan määrän sarjakuvasivuja. Hän oli ehdottomasti Italian ykköspiirtäjä varmaan pari vuosikymmentä. Noihin aikoihin hän loi useita eri hahmoja, kuten Riitta hanhen, Kuuno Kaakkurin, Atomiinuksen, ym. 80-luvulla Scarpa teki joitakin superpitkiä tarinoita, joissa saattoi olla kirkkaasti yli 100 sarjakuvasivua.
Romano teki vielä 90-luvullakin aika paljon tarinoita, mutta niiden teko oli jo hiukan hidastunut. Viimeisinäkin vuosina Scarpa teki vielä muutamia sarjakuvia. Ja joitakin vuosia sitten Scarpalta julkaistiin kirja Ankantekijät 2?: Lentävä hollantilainen. Scarpa kuoli hiukan yllättäen vuonna 2005. Scarpan piirrostyyli oli mielestäni ihan kohtuullisen hyvää, mutta ei mitenkään parasta mahdollista. Osan piirroksista hän ehkä hutaisi, eikä se ole mikään yllätys, sillä hän teki uransa aikana kai lähes 20 000 sivua sarjakuvaa! Se on valtava määrä.
Myös Vicar on monipuolinen piirtäjä. Hän on piirtänyt tarinoita enimmäkseen Akusta ja Roopesta, mutta hän osaa piirtää myös monia muita hahmoja. Vicar on piirtänyt kaikenpituisia tarinoita elämänsä aikana. Vicar on Chileläinen ja hän syntyi chilessä vuonna 1934.
Vicarin piirtäjänura alkoi 70-luvulla, ja jo tuolloin hänestä tuli varsin suosittu piirtäjä. Vicar sai nopeasti itselleen oman studion jossa hänelle työskentelee lukuisia piirtjäjiä ja käsikirjoittajia. Vicar onkin hyvin tuottelias piirtäjä, ja hän on tehnyt elämänsä aikana monta tuhatta sivua sarjakuvia. Vicar on mielestäni todella hyvä piirtäjä, hänen piirrosjälkensä/tyylinsä on niin hyvää. Tosin viime vuosina piirrostyyli on hieman muuttunut.
Vicar on myös käynyt muutaman kerra Suomessa. Häneltä on Suomessa julkaistu kirja Ankantekijät: Itsehillinnän mestari. Vicarin töitä on nähty myös joissakin muissa kovakantisissa. Eniten hänen tarinoitaan julkaistaan kuitenkin Aku Ankassa.
Kari Korhosta ei Disney-sarjakuvien puolella voi sanoa maailman monipuolisimpien piirtäjien joukkoon kuuluvaksi henkilöksi, mutta Ankka-sarjakuvien ohella on tämä suomalainen piirtänyt sarjakuvia moniin eri lehtiin, mainittakoon nyt vaikka että useita hänen tarinoitaan on julkaistu Väiski Vemmelsääressä sekä Nalle Puh-lehdissä. Kari on itseoppinut piirtäjä.
Korhonen syntyi, muistaakseni Espoossa vuonna 1973. Kari innostui Ankoista ja muista Disney-sarjakuvista jo nuorena. Ennen Ankkauraansa kari teki 90-luvun alussa monia eri piirroksia ja sarjakuvia. Hän on piirtänyt mm. pilakuvia vuonna 1992. Vuonna 1993 hän sai töitä Egmontilta, nimenomaan Disney-sarjakuva-aiheisia töitä. Ensimmäiset tarinansa kari teki noin 15 vuotta sitten. Tuolloin piirrosjälki oli hieman erilaista kuin nykyään, mutta silloinkin kohtuullisen hyvää. Kari piirsi hahmot ym. keskipaksulla viivalla. Hahmot näyttivät melko lennokkailta jo tuolloin. Nykyäänhän karin piirrostyyli on lähes yhtä lennokasta kuin mestari Brancalla. Brancasta puheenollen, Korhonen on tehnyt Brancan kanssa useita eri Disney-sarjakuvia yhdessä. Korhonen on sanonutkin, että Branca oli yksi hänen suosikkipiirtäjistään.
Nykyään Korhosen tarinoita julkaistaan pääasiassa Akkareissa. Häneltä on tähän mennessä julkaistu yksi kovakantinen, Ankantekijät-kirja. Korhonen tekee Ankka-tarinoita melko tiiviillä tahdilla, ja hänen tarinoitaan julkaistaan Akkareissa aika usein. Kari on käsikirjoittanut lähes kaikki Pikku-Aku-tarinat, on hän muutaman piirtänytkin.Kari piirtää pääasiassa Ankka-tarinoita. Hän on tosin piirtänyt pari yksisivuista Mikki-tarinaa, joita ei tosin Suomessa olla julkaistu.
Kari on kertonut kovasti pitävän työstään. Jä hänestä on aina mukava herätä aamulla, ja aloittaa työnteko. Hänen mielestään käsikirjoitusten tekeminen on hieman mukavampaa touhua, kuin piirtäminen, sillä piirtäminen on aika työlästä.
Voisin kai luokitella myös Don Rosan melko monipuoliseksi piirtäjäksi. Ankkojen puolella häneltä ei monipuolisuutta hirveästi löydy, mutta hän on tehnyt paljon muitankin sarjakuvia, kuin Disney-sarjiksia. Don Rosa syntyi Amerikassa vuonna 1951. Hän syntyi aika otolliseen aikaan, sillä juuri tuolloin Barksin kulta-aika oli jo hyvässä vauhdissa. Rosa lukikin paljon Barksin Ankka-tarinoita pienenä ja hänestä tuli suuri Barks-fani. Rosa taki ensimmäisen Disney-tarinansa vuonna 1987. Tämän ensimmäisen tarinan nimi on Aurongon Poika. Tuolloin Don Rosa ei ollut suosittu piirtäjä, mutta 90-luvun alkupuolella hänen suosionsa kasvoi nopeasti. Jo 90-luvun alussa hän teki muutaman hiuppuhyvän tarinan. Rosan suosio oli suurimmillaan 90-luvun loppupuolella, jolloin hän teki monta kymmentä sarjakuvasivua vuodessa, joinakin vuosina jopa selvästi yli 100. Rosa piirsi eniten Ankka-tarinoita, sillä Mikki Hiirestä Rosa ei tykännyt ollenkaan. Hän saattoi sijoittaa Mikin joissakin tarinoissa noloon tilanteeseen taustalle. Rosa on kertonut, ettei enää piirrä sarjakuvia. Tähän syynä ovat ainakin vanheneminen ja eräs silmäleikkaus. Rosan piirrostyyli oli äärimmäisen tarkkaa, piirroksissa oli paljon yksityiskohtia, ja hän teki lähes kaikki sarjakuvaan piirretyt viivatkin huolellisesti. Mielestäni Rosa on aika hyvä piirtäjä, juuri noista edellämainituista syistä. Suomessa Rosalta on julkaistu useita eri kovakantisia. Merkittävimpiä lienevät Roope Ankan Elämä Ja Teot-kirjat, joissa kerrotaan Roopen elämänvaiheista.
Noh tulipa hankittua kuusi pistettä. AA:n puolella tällaisella viestillä oltaisiin voitettu leikiten, samoin kuin Ankkiksessa edellisillä kausilla. Karhula on onneksi toistaiseksi pistetilanteessa aika kaukana takana.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat Ankka/Hiiri tekijät
Monipuolisia sarjakuvantekijöitä on ollut Ankkojen ja Hiirien uran aikana aika paljon, jotkut ovat parempia ja jotkut huonompia. Seuraavaksi kerron joistakin aika monipuolisista Ankka/Hiiri-sarjakuvien tekijöistä.
Yksi tärkeimmistä monipuolisista Ankka-sarjakuvien piirtäjistä lienee Carl Barks. En tiedä voiko häntä sanoa hirveän monipuoliseksi, mutta hän ainakin on luonut Ankkalinnaan enemmän hahmoja kuin kukaan muu piirtäjä. Siltä osin hän ainakin on hyvin monipuolinen piirtäjä. Barks on ollut suuri vaikuttaja meidän sarjakuvahistoriamme aikana, ja hän on saanut lähes kaikilta suomalaisilta Akkarin lukijoilta kehuja.
Carl barks syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1901. Lapsuutensa Carl asui maaseudulla, isolla tilalla, jossa myös hänen vanhempansa elivät. Jo tuolloin Barks innostui pilapiirtäjän ammatista ja jopa harkistsi pilapiirtäjäksi ryhtymistä. Barks oli vain 15 vuotta vanha, kun hänen äitinsä kuoli. Tämä oli kova isku nuorelle Barksille, ilman muuta. Tämä muutti Barksin sen hetkistä elämää aika paljon sillä hän joutui lopettamaan koulun kokonaan ja auttamaan isäänsä maatilalla, sillä ylimääräisiin työntekijöihin ei Barksin perheellä ollut varaa. Näinä aikoina hän yritti saada pilapiirtäjän töitä, mutta hänen pilapiirroksilleen ei ollut kynystää. Jo parikymppisenä Barks meni ensimmäisen kerran naimisiin erään naishenkilön kanssa. Heille syntyi myös kaksi lasta. Barks unohti pilapiirtämisen muutamaksi vuodeksi, mutta vuonna 1928 hän sai töitä Calgary Eye Opener-lehdestä, tämä lehti suostui julkaisemaan Barksin piirtämiä pilakuvia. Tuolloin Barks ja hänen vaimonsa erosivat. Ennen kulta-aikaansa Barks ehti vielä mennä uudelleen naimisiin. Tämä nainen, jonka kanssa Barks meni naimisiin oli kuitekin juopottelija, ja hän saattoi humalapäissään tuhota Barksin tekemiä töitä. Noihin aikoihin Barks aloitteli Disney-uraansa. Barks on kertonut jälkeempäin, että Roope Ankan hän keksi eräässä motellissa, johon oli paennut humalaista vaimoaan. Vuonna 1943 Barks teki ensimmäisen oman tarinansa Disneylle, tämän tarinan nimi oli Ryytimaa. Tarinassa esiintyi ainakin Aku ja Ankanpojat.
Barksin kulta-aika alkoi 40-luvun lopulla. Tuolloin hän keksi monia uusia hahmoja, ja hän teki ensimmäiset legendaariset tarinansa. 40-luvun lopulla syntyivät mm. tarinat, Vanhan Linnan salaisuus ja Joulu Karhuvuorella. Jälkimmäisessä tarinassa Roope Ankka näyttäytyi suurelle kansalle ensimmäisen kerran. 50-luvulle tultaessa barks oli jo tehnyt useita hyviä tarinoita, ja enimmäkseen ne hyvät tarinat olivat kymmensivuisa, tai sitten pitkiä seikkailutarinoita. Barks oli uransa alkuvaiheessa anonyymi, mutta muistaakseni juuri 50-luvulla fanit saiva selville Barksin nimen. Tämän seurauksena Barksille alkoi tulvia fanipostia innokkailta faneilta.
Barksin kulta-aika jatkui vielä 50-ja 60-lukujen vaihteeseenkin. 60-luvulla Barks teki vielä sarjakuvia, mutta vähän hitaammalla tahdilla, kuin kulta-aikana. 60-luvulla Barks loi vielä muutamia hahmoja, kuten Milla Magian ja Kroisos Pennosen. Barks lopetti piirtäjän uransa vuonna 1966. Tämän jälkeen hän teki vielä muutamia käsikirjoituksia, ja varsinkin öljyvärimaaluksia. Joidenkin öljyvärimaalausten hinta on hiponut oilviä vähän myöhemmin. Vuonna 1991 hän sai arvostetun Disney Legends-palkinnon. 90-luvun alkupuolella hän aloitti euroopanvierailunsa, tätä aiemmin hän ei ollut poistunut omasta kotimaastaan. Tuolla vierailulla hän kävi myös tervehtimässä Suomalaisia Helsingissä. Se oli varmasti monen Ankistin uran kohokohtia. Vuotta myöhemmin barks käsikirjoitti viimeisen tarinansa, hevostellen Halki Historian. William Van Horn piirsi tämän tarinan. Vuonna 1999 barks sairastui leukemiaan, ja hän ei halunnut tautia hidastavia lääkkeitä. Hän halusi kuolla. Barks nukkui pois 25.elokuuta vuonna 2000.
Siinä siis Carl Barks. Myös muita monipuolisia Ankkapiirtäjiä on olemassa. Mielestäni lempipiirtäjäni Giorgio Cavazzano kuuluu niiden monipuolisten joukkoon, sillä hän osaa piirtää taitavasti hahmon kuin hahmon. Hän on tehnyt taskariin piiitkän selkämyskuvankin, jossa on paljon tuttuja Disney-hahmoja poseeraamassa. Giorgio taitaa niin etsivä kaasin, kuin Aku Ankankin.
Giorgion piirrostyyli ei mielestäni ollut hänen uransa alkuvaiheessa kauhean hyvää, mutta 80-luvulla piirrostyyli muuttui paremmaksi ja 90-luvulla se olikin jo erittäin hyvää. Giorgio piirtää Ankat (ym) paksulla viivalla. Hänen piirrostyylinsä on aika lennokasta ja hän tekee Ankoista hiukan pullean näköisiä. Giorgio on muutenkin hyvin monipuolinen piirtäjä. Hän on piirtänyt erään kuvab Spidermanista, ja kuva on mielestäni hyvin onnistunut.
Giorgio Cavazzano syntyi (muistaakseni) Venetsiassa, vuonna 1947. Eli Giorgio on nykyään 62-vuotias. Cavazzano on yksi vaikutusvaltaisimmista italialaisista piirtäjistä. Nuorena poikana äiti halusi että poika opiskelisi kemiaa, tosin isällä ei ollut mitään Giorgion sarjakuvahrrastusta vastaan. Giorgio pääsi Romano Scarpan tussaajaksi jo 14-vuotiaana. Eräänä päivänä vuonna 1961 Giorgio tapasi Venetsiassa sattumalta Romano Scarpan vaimon. Giorgio piti käsissään joitakin sarjakuvapiirroksia, jotka hänen serkkunsa (muistaakseni) oli tehnyt. Giorgio törmäsi sattumalta Scarpan vaimoon ja vaimo näki Giorgion kantamat piirrustukset. Vaimo kysyi, kenen piirtämiä nämä piirrokset ovat. Giorgio valehteli piirtäneensä piirrokset ihan itse. Tätä kautta hän pääsi tapaamaan Romano Scarpaa vuonna 1961. Hänen uransa on siis kestänyt tähän mennessä huimat 48 vuotta! Giorgio tussasi useita eri Scarpan piirtämiä tarinoita varsinkin 60-luvulla. 70-luvulla Cavazzano teki ensimmäiset omat tarinansa, tosin jonkin tarinan hän taisi tehdä jo 60-luvulla.
Cavazzanon ura lähti nousuun 70-luvulla, kun hän sai piirrettäväkseen useita eri tarinoita, jotka olivat pääosin italialaisten käsikirjoittajien tekemiä. Parhaimmat tarinansa hän on varmaan tehnyt 90- ja 2000-luvuilla. Hän on tehnyt muutamia tarinoita joistakin elokuvista, tosin hän on elokuvahahmojen tilalle sijoittanut mm. Mikki Hiiren.
Cavazzanolta julkaistiin vuonna 2007 kirja nimeltä Ankantekijät: Menetetyn muistin tapaus. Kirjassa nähdään monipuolisia Cavazzanon piirtämiä tarinoita. Kirjassa on mm. etsivä Kaasi, Aku, Roope, Simo Sisu, basil Hiiri, Mikki, ja kumppanit.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, että Barks ja Rosa saattavt olla sukua toisilleen. Cavazzanon isoäidin sukunimi oli Rosa, ja Don Rosan suku on lähtösin Italiasta.
Jos Cavazzano on monipuolinen piirtäjä, niin samaa voi kyllä sanoa Romano Scarpa. Scarpa piirsi uransa aikana paljon sekä Ankka, että Hiiri-tarinoita. Scarpa myöskin loi Ankkalinnaan muutamia uusia hahmoja. Vaikka en itse olekaan mikään Scarpa-fani, niin arvostan häntä kuitenkin paljon.
Scarpa syntyi Venetsiassa vuonna 1927. Scarpa oli jo aika nuorena poikana innostunut sarjakuvista, ja varsinkin myös animaatioista. Lumikki-piirroselokuva teki Scarpaan suuren vaikutuksen, kun hän oli nuori. Tämän jälkeen Romano innostui yhä enemmän ja enemmän sarjakuvien teosta. Ensimmäiset tarinansa Romano piirsi jo 50-luvulla. Silloin Scarpa oli italian tärkeimpiä piirtäjiä, mutta jäi mm. Carl Barksin varjoon.
Romanon suosio kasvoi 60 ja 70-luvuilla. Tuolloin hän teki valtavan määrän sarjakuvasivuja. Hän oli ehdottomasti Italian ykköspiirtäjä varmaan pari vuosikymmentä. Noihin aikoihin hän loi useita eri hahmoja, kuten Riitta hanhen, Kuuno Kaakkurin, Atomiinuksen, ym. 80-luvulla Scarpa teki joitakin superpitkiä tarinoita, joissa saattoi olla kirkkaasti yli 100 sarjakuvasivua.
Romano teki vielä 90-luvullakin aika paljon tarinoita, mutta niiden teko oli jo hiukan hidastunut. Viimeisinäkin vuosina Scarpa teki vielä muutamia sarjakuvia. Ja joitakin vuosia sitten Scarpalta julkaistiin kirja Ankantekijät 2?: Lentävä hollantilainen. Scarpa kuoli hiukan yllättäen vuonna 2005. Scarpan piirrostyyli oli mielestäni ihan kohtuullisen hyvää, mutta ei mitenkään parasta mahdollista. Osan piirroksista hän ehkä hutaisi, eikä se ole mikään yllätys, sillä hän teki uransa aikana kai lähes 20 000 sivua sarjakuvaa! Se on valtava määrä.
Myös Vicar on monipuolinen piirtäjä. Hän on piirtänyt tarinoita enimmäkseen Akusta ja Roopesta, mutta hän osaa piirtää myös monia muita hahmoja. Vicar on piirtänyt kaikenpituisia tarinoita elämänsä aikana. Vicar on Chileläinen ja hän syntyi chilessä vuonna 1934.
Vicarin piirtäjänura alkoi 70-luvulla, ja jo tuolloin hänestä tuli varsin suosittu piirtäjä. Vicar sai nopeasti itselleen oman studion jossa hänelle työskentelee lukuisia piirtjäjiä ja käsikirjoittajia. Vicar onkin hyvin tuottelias piirtäjä, ja hän on tehnyt elämänsä aikana monta tuhatta sivua sarjakuvia. Vicar on mielestäni todella hyvä piirtäjä, hänen piirrosjälkensä/tyylinsä on niin hyvää. Tosin viime vuosina piirrostyyli on hieman muuttunut.
Vicar on myös käynyt muutaman kerra Suomessa. Häneltä on Suomessa julkaistu kirja Ankantekijät: Itsehillinnän mestari. Vicarin töitä on nähty myös joissakin muissa kovakantisissa. Eniten hänen tarinoitaan julkaistaan kuitenkin Aku Ankassa.
Kari Korhosta ei Disney-sarjakuvien puolella voi sanoa maailman monipuolisimpien piirtäjien joukkoon kuuluvaksi henkilöksi, mutta Ankka-sarjakuvien ohella on tämä suomalainen piirtänyt sarjakuvia moniin eri lehtiin, mainittakoon nyt vaikka että useita hänen tarinoitaan on julkaistu Väiski Vemmelsääressä sekä Nalle Puh-lehdissä. Kari on itseoppinut piirtäjä.
Korhonen syntyi, muistaakseni Espoossa vuonna 1973. Kari innostui Ankoista ja muista Disney-sarjakuvista jo nuorena. Ennen Ankkauraansa kari teki 90-luvun alussa monia eri piirroksia ja sarjakuvia. Hän on piirtänyt mm. pilakuvia vuonna 1992. Vuonna 1993 hän sai töitä Egmontilta, nimenomaan Disney-sarjakuva-aiheisia töitä. Ensimmäiset tarinansa kari teki noin 15 vuotta sitten. Tuolloin piirrosjälki oli hieman erilaista kuin nykyään, mutta silloinkin kohtuullisen hyvää. Kari piirsi hahmot ym. keskipaksulla viivalla. Hahmot näyttivät melko lennokkailta jo tuolloin. Nykyäänhän karin piirrostyyli on lähes yhtä lennokasta kuin mestari Brancalla. Brancasta puheenollen, Korhonen on tehnyt Brancan kanssa useita eri Disney-sarjakuvia yhdessä. Korhonen on sanonutkin, että Branca oli yksi hänen suosikkipiirtäjistään.
Nykyään Korhosen tarinoita julkaistaan pääasiassa Akkareissa. Häneltä on tähän mennessä julkaistu yksi kovakantinen, Ankantekijät-kirja. Korhonen tekee Ankka-tarinoita melko tiiviillä tahdilla, ja hänen tarinoitaan julkaistaan Akkareissa aika usein. Kari on käsikirjoittanut lähes kaikki Pikku-Aku-tarinat, on hän muutaman piirtänytkin.Kari piirtää pääasiassa Ankka-tarinoita. Hän on tosin piirtänyt pari yksisivuista Mikki-tarinaa, joita ei tosin Suomessa olla julkaistu.
Kari on kertonut kovasti pitävän työstään. Jä hänestä on aina mukava herätä aamulla, ja aloittaa työnteko. Hänen mielestään käsikirjoitusten tekeminen on hieman mukavampaa touhua, kuin piirtäminen, sillä piirtäminen on aika työlästä.
Voisin kai luokitella myös Don Rosan melko monipuoliseksi piirtäjäksi. Ankkojen puolella häneltä ei monipuolisuutta hirveästi löydy, mutta hän on tehnyt paljon muitankin sarjakuvia, kuin Disney-sarjiksia. Don Rosa syntyi Amerikassa vuonna 1951. Hän syntyi aika otolliseen aikaan, sillä juuri tuolloin Barksin kulta-aika oli jo hyvässä vauhdissa. Rosa lukikin paljon Barksin Ankka-tarinoita pienenä ja hänestä tuli suuri Barks-fani. Rosa taki ensimmäisen Disney-tarinansa vuonna 1987. Tämän ensimmäisen tarinan nimi on Aurongon Poika. Tuolloin Don Rosa ei ollut suosittu piirtäjä, mutta 90-luvun alkupuolella hänen suosionsa kasvoi nopeasti. Jo 90-luvun alussa hän teki muutaman hiuppuhyvän tarinan. Rosan suosio oli suurimmillaan 90-luvun loppupuolella, jolloin hän teki monta kymmentä sarjakuvasivua vuodessa, joinakin vuosina jopa selvästi yli 100. Rosa piirsi eniten Ankka-tarinoita, sillä Mikki Hiirestä Rosa ei tykännyt ollenkaan. Hän saattoi sijoittaa Mikin joissakin tarinoissa noloon tilanteeseen taustalle. Rosa on kertonut, ettei enää piirrä sarjakuvia. Tähän syynä ovat ainakin vanheneminen ja eräs silmäleikkaus. Rosan piirrostyyli oli äärimmäisen tarkkaa, piirroksissa oli paljon yksityiskohtia, ja hän teki lähes kaikki sarjakuvaan piirretyt viivatkin huolellisesti. Mielestäni Rosa on aika hyvä piirtäjä, juuri noista edellämainituista syistä. Suomessa Rosalta on julkaistu useita eri kovakantisia. Merkittävimpiä lienevät Roope Ankan Elämä Ja Teot-kirjat, joissa kerrotaan Roopen elämänvaiheista.
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 933 -
12.07.2009 klo 11:21:40
Jaha, seuraavakin aihe näköjään mun keksimä ;D
Ja muistaakseni myös taskarien selkämyskuvat.. ja Maamerkit ja paratiisitie oli... ja tarinasarjat. Ja Ankkalinnan juhlat. Ja siis tämä monipuolisimmat tekijät.
Ja muistaakseni myös taskarien selkämyskuvat.. ja Maamerkit ja paratiisitie oli... ja tarinasarjat. Ja Ankkalinnan juhlat. Ja siis tämä monipuolisimmat tekijät.
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 934 -
12.07.2009 klo 11:28:42
Huh, enpä oikein tiedä, jaksaisinko panostaa tähän seuraavaan osikseen.
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 935 -
12.07.2009 klo 11:29:36
Lainaus käyttäjältä: BomberHuh, enpä oikein tiedä, jaksaisinko panostaa tähän seuraavaan osikseen.
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Se on jokaisen oma mielipide, että kuka on monipuolinen.
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Se on jokaisen oma mielipide, että kuka on monipuolinen.
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 936 -
12.07.2009 klo 11:30:57
Lainaus käyttäjältä: BomberHuh, enpä oikein tiedä, jaksaisinko panostaa tähän seuraavaan osikseen.
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Niinpä. Tämä aihe on oikeastaan aika vaikeahko, joten taitaa tulla jumbosija... *syvä huokaus*
Cavazzano nyt tietenkin on monipuolinen, onhan herra tehnyt kumpaakin puolta. ;D Kyllä niitä joitakin löytyy, mutta ei niistä mitään hirveää viestiä saa aikaan...
Ja millä lailla Barks muka on ollut monipuolinen? Yksi ainoa hiiritarina koko elämänsä aikana, onko se monipuolisuutta maailmojen välillä?
Niinpä. Tämä aihe on oikeastaan aika vaikeahko, joten taitaa tulla jumbosija... *syvä huokaus*
Cavazzano nyt tietenkin on monipuolinen, onhan herra tehnyt kumpaakin puolta. ;D Kyllä niitä joitakin löytyy, mutta ei niistä mitään hirveää viestiä saa aikaan...
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 937 -
12.07.2009 klo 11:32:16
Ninno, Barksin ehkä laskisin vielä monipuolisimmaksi. Mutta Scarpat, Cavazzanot, De Vitat yms. ainakin ovat monipuolisia. Mutta Don Rosa ei ole monipuolisuutta nähnytkään (mielestäni). Pelkkiä Ankkasarjoja ja kaikki melkeimpä samantapaisia. Toisaalta jos ei-disney sarjat lasketaan, niin sitten. Vicar on aika rajoilla ja Korhonen käy Nalle Puh yms. sarjojen takia.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 938 -
12.07.2009 klo 11:33:54
Heti alkaa hölmö ja lapsellinen valitus, kun toinen laittaa oman viestinsa. :(
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 939 -
12.07.2009 klo 11:35:38
Miten sillä "monipuolisuudella" yleensä tarkoitetaan tässä kilpailussa? Millä lailla Barks on ollut monipuolinen? Hahmojen kautta?
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 940 -
12.07.2009 klo 11:37:23
Lainaus käyttäjältä: BomberMiten sillä "monipuolisuudella" yleensä tarkoitetaan tässä kilpailussa? Millä lailla Barks on ollut monipuolinen? Hahmojen kautta?
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Voisin kuvitella, että monelta kantilta saa olla monipuolinen, joko hahmojen tai tarinoiden kautta (toivottavasti). Barks tekee monenlaisia tarinoita. Hän on luonut paljon erilaisia hahmoja. Hän tekee monenlaisia tarinoita ym. Tosin myönnän, että Barks ei käytä tarinoissaan kovin monia hahmoja.
//: Myönnän, että Vicar ei ehkä ole kovinkaan monipuolinen piirtäjä.
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Voisin kuvitella, että monelta kantilta saa olla monipuolinen, joko hahmojen tai tarinoiden kautta (toivottavasti). Barks tekee monenlaisia tarinoita. Hän on luonut paljon erilaisia hahmoja. Hän tekee monenlaisia tarinoita ym. Tosin myönnän, että Barks ei käytä tarinoissaan kovin monia hahmoja.
//: Myönnän, että Vicar ei ehkä ole kovinkaan monipuolinen piirtäjä.
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 941 -
12.07.2009 klo 11:43:51
Lainaus käyttäjältä: BomberMiten sillä "monipuolisuudella" yleensä tarkoitetaan tässä kilpailussa? Millä lailla Barks on ollut monipuolinen? Hahmojen kautta?
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Itse ajattelin niin, että monipuolisimmat, tekevät erilaisia sarjoja, eri hahmouniversumeista tai sitten käyttää eri hahmoja paljon samasta universumista, eikä "junnaa" samoissa hahmoissa, kuten melkeimpä voisi vaikka sanoa Vicarin tekevän. Osaavat käyttää hahmoja paljon eri tavoilla (tarinat eivät ole niin samantapaisia). Käsikirjoittajiä tähän enemmän pitäisi laittaa. Ja tietysti ne, jotka käsikirjoittaa ja piirtää sarjansa. Piirtäjistä oikeastaan vain ne, jotka ovat tehneet sarjoja eri universumeista. Vicar ei mielestäni oikein käy, vaikka onkin piirtänyt mittavan määrän tarinoita.
Voin listata nyt muutamia:
Barks (on luonut paljon hahmoja), Scarpa, Cavazzano, De Vita, Pezzin...
Epämääräinen aihe, selittäkää nyt joku.
Itse ajattelin niin, että monipuolisimmat, tekevät erilaisia sarjoja, eri hahmouniversumeista tai sitten käyttää eri hahmoja paljon samasta universumista, eikä "junnaa" samoissa hahmoissa, kuten melkeimpä voisi vaikka sanoa Vicarin tekevän. Osaavat käyttää hahmoja paljon eri tavoilla (tarinat eivät ole niin samantapaisia). Käsikirjoittajiä tähän enemmän pitäisi laittaa. Ja tietysti ne, jotka käsikirjoittaa ja piirtää sarjansa. Piirtäjistä oikeastaan vain ne, jotka ovat tehneet sarjoja eri universumeista. Vicar ei mielestäni oikein käy, vaikka onkin piirtänyt mittavan määrän tarinoita.
Voin listata nyt muutamia:
Barks (on luonut paljon hahmoja), Scarpa, Cavazzano, De Vita, Pezzin...
Hiidenkirnu
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 942 -
12.07.2009 klo 11:48:14
Epäviralliset tulokset.
Tämän osakilpailun tulokset (epäviralliset):
1. Akuhullu97: 46928
2. Karhula: 41725
3. Bomber: 39149
4. Imfromfinland08: 39028
5. Aku Vankka: 35913
6. Kirja: 25020
7. Peetukka: 17645
8. Frodo: 15807
9. Mac Ducky: 11051
10. Pullasorsa: 1947
11. Hiidenkirnu: 1693
12.T@IK@VIITTA: 1593
13. Kreach: 1307
14. Dewey: 1058
Tallipisteet (4/6):
1.WF: 66 p.
2.SRT:30 p.
3.DuDu: 28 p.
4.TUS: 27,5 p.
5.FRT: 21 p.
6.KPw: 19,5 p.
7.TT: 7,5 p.
Kisaajien kokonaispistetilanne (4/6):
1.kirja: 36 p. (WF)
2.Akuhullu: 34 p (TUS)
3.Bomber: 30 p. (WF)
4.imfromfinland08: 27 p. (STR)
5.Aku Vankka: 19 p. (DuDu)
6.Peetukka: 12 p. (FRT)
7.Karhula: 11,5 p. (KPw)
8.Frodo: 9 p. (FRT)
9.akkaridekkari: 8,5 p. (DuDu)
10.Pullasorsa: 8 p. (KPw)
11.Toke: 5,5 p. (TT)
12.Hiidenkirnu: 4,5 p. (TUS)
13.Mac Ducky: 2,5 p. (STR)
14.T@ik@viitta: 2 p. (TT)
15.Kreach: 1 p.
16.Padi: 0,5 p. (SFWT)
=.AKUANKKA12: 0,5 p.
=.wierii2: 0,5 p. (SFWT)
=.akuankka1313 0,5 p. (STR)
=.Dewey 0,5 p. (DuDu)
Tämän osakilpailun tulokset (epäviralliset):
1. Akuhullu97: 46928
2. Karhula: 41725
3. Bomber: 39149
4. Imfromfinland08: 39028
5. Aku Vankka: 35913
6. Kirja: 25020
7. Peetukka: 17645
8. Frodo: 15807
9. Mac Ducky: 11051
10. Pullasorsa: 1947
11. Hiidenkirnu: 1693
12.T@IK@VIITTA: 1593
13. Kreach: 1307
14. Dewey: 1058
Tallipisteet (4/6):
1.WF: 66 p.
2.SRT:30 p.
3.DuDu: 28 p.
4.TUS: 27,5 p.
5.FRT: 21 p.
6.KPw: 19,5 p.
7.TT: 7,5 p.
Kisaajien kokonaispistetilanne (4/6):
1.kirja: 36 p. (WF)
2.Akuhullu: 34 p (TUS)
3.Bomber: 30 p. (WF)
4.imfromfinland08: 27 p. (STR)
5.Aku Vankka: 19 p. (DuDu)
6.Peetukka: 12 p. (FRT)
7.Karhula: 11,5 p. (KPw)
8.Frodo: 9 p. (FRT)
9.akkaridekkari: 8,5 p. (DuDu)
10.Pullasorsa: 8 p. (KPw)
11.Toke: 5,5 p. (TT)
12.Hiidenkirnu: 4,5 p. (TUS)
13.Mac Ducky: 2,5 p. (STR)
14.T@ik@viitta: 2 p. (TT)
15.Kreach: 1 p.
16.Padi: 0,5 p. (SFWT)
=.AKUANKKA12: 0,5 p.
=.wierii2: 0,5 p. (SFWT)
=.akuankka1313 0,5 p. (STR)
=.Dewey 0,5 p. (DuDu)
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 943 -
12.07.2009 klo 11:57:44
Edelleenkin ollaan tallipisteissä toisena, tosin TUS on tulossa kovaa vauhtia ohi. :) :(
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 944 -
12.07.2009 klo 11:59:10
Lainaus käyttäjältä: Imfromfinland08Edelleenkin ollaan tallipisteissä toisena. :D
Ette ole kauaa. TUSsi tulee ja nousee kakkoseksi. :-P Akuhullu on aika jehu.
//Kreach, mikä tuo pokaalikaala nyt on? Joku Vimkyn päähänpisto? Voisi minuakin välillä vähän informoida. >:(
Ette ole kauaa. TUSsi tulee ja nousee kakkoseksi. :-P Akuhullu on aika jehu.
//Kreach, mikä tuo pokaalikaala nyt on? Joku Vimkyn päähänpisto? Voisi minuakin välillä vähän informoida. >:(
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 945 -
12.07.2009 klo 11:59:31
Itseasiassa kokonaispistetilanne 4/6, ei 3/6. Enää kaksi osakilpailua jäljellä. Tallimestaruus WF:lle :)
Hei, voitte lähetellä niitä "Pokaaligaalan" gategorioita. Esim. Kauden yllättäjä jne. Seuraava VM -pokaaligaala nähdään vasta kauden 7 jälkeen (jos sellaista koskaan tulee :D). Perinteisesti gaalat ovat viimeisten kolmen kauden "yhteisgaala", mutta nyt vain tämän 4-kauden. Gaalagategoriat julkaistaan viimeisen osakilpailun jälkeen, ja äänestysaikaa on viikko. Äänet lähetään mulle yksärinä.
PS: Kärjessä on tiukkaa. Kirja, Akuhullu, Bomber ja Iffo saavat nyt taistella ihan tosissaan mitaleista. Muitakaan unohtamatta.
Hei, voitte lähetellä niitä "Pokaaligaalan" gategorioita. Esim. Kauden yllättäjä jne. Seuraava VM -pokaaligaala nähdään vasta kauden 7 jälkeen (jos sellaista koskaan tulee :D). Perinteisesti gaalat ovat viimeisten kolmen kauden "yhteisgaala", mutta nyt vain tämän 4-kauden. Gaalagategoriat julkaistaan viimeisen osakilpailun jälkeen, ja äänestysaikaa on viikko. Äänet lähetään mulle yksärinä.
PS: Kärjessä on tiukkaa. Kirja, Akuhullu, Bomber ja Iffo saavat nyt taistella ihan tosissaan mitaleista. Muitakaan unohtamatta.